Prezidențiabilul ACL a vrut să fie candidatul care tace și face. Când n-a tăcut, multe dintre vorbele sale au ajuns de pomină.
Nu începuse bine campania electorală, și candidatul ACL, Klaus Iohannis, făcea deja turul televiziunilor cu primele sale gafe. Și a ținut-o tot așa până la final. Întrebat, pe 25 august, la B1 TV, dacă este un om bogat, Iohannis a spus că nu, dar nici sărac nu e. „Noi nu avem copii, deci alții au investit în copii, în educația copiilor, noi am investit în imobile. Lucrurile sunt absolut simple”.
Pe 28 august, Klaus Iohannis a declarat că este un politruc care vrea să candideze la Președinția României. După câteva zile a încercat să o dreagă. „Într-o întâlnire pe teme de educație am făcut această afirmația auto-ironică. Evident că nu mi se potrivește. Sunt cunoscut ca un anti-comunist. A fost clar că nu eu sunt acela, dar am vrut să urmăresc ce face PSD cu acea afirmație. A copiat-o și a venit exact să mă atace cu acest cuvânt”, a explicat prezidențiabilul ACL.
Nu a știut câte articole are Constituția și cât e salariul minim
Pe 6 septembrie, la Brașov, a fost întrebat câte articole are Constituția. „Nu răspund la astfel de provocări. Sunt obișnuit să pun eu întrebările în calitatea mea de dascăl. Dacă aveți întrebări politice, cu mare plăcere”, a răspuns președintele PNL.
Pe 15 septembrie, în calitate de primar al municipiului Sibiu, Iohannis a participat la deschiderea anului școlar. „Învățați, învățați, învățați!”, le-a spus Iohannis elevilor, mesajul fiind atribuit lui Lenin.
Pe 13 octombrie, Iohannis a făcut o nouă gafă în timpul emisiunii „Evenimentul Zilei” de pe B1 TV, unde a evitat să răspundă care este valoarea salariului minim pe economie din România. „O să va spun imediat și legat de salariul minim un gând”, a spus liderul PNL, fără a mai reveni asupra răspunsului.
Pe 15 octombrie, într-un interviu la „Gândul live” spunea că „profesorii care nu au reușit să-și ia șase case au avut ghinion”.
„Profesorii, învățători, educatorii se întreabă eu cu ce am greșit, de ce nu am reușit ca prin muncă cinstită ca domnul Iohannis să am șase case?”, a întrebat moderatorul. „Ghinion…”, a răspuns Iohannis. „ Au ghinion?”. „Eu am ghinion. (...) Vreți să discutăm pe educație sau pe casele mele?”, a pus capăt dialogului pe această temă prezidențiabilul ACL.
În penultimul weekend din octombrie, Klaus Iohannis a reușit să înregistreze două gafe. S-a întâlnit, la Sibiu, cu europarlamentarul german Elmar Brok, cel care, la începutul acestui an, propunea amprentarea imigranților români. Elmar Brok, membru al Uniunii Creștin Democrate (UCD) și președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, și-a manifestat sprijinul pentru Iohannis, pe care și-l imaginează „foarte bine” viitor președinte. La mitingul de susținere organizat la Iași, Klaus Iohannis nu a mai citit de pe prompter. „Văd aici în mulțime o mare mulțime”, „Cu toții știm că se întâmplă lucruri ciudate”, au fost câteva dintre frazele fără sens spuse de Iohannis. O altă gafă celebră marca ACL a fost înregistrată de Andreea Paul. Aflată la un miting electoral organizat de ACL la Cluj-Napoca, deputatul PDL Andreea Paul i-a îndemnat pe susținătorii lui Klaus Iohannis să-l voteze pe Victor Ponta.
Pe 28 iunie, proaspăt ales lider al PNL, Klaus Iohannis a anunțat fără să aibă acceptul aliaților că noul partid care va rezulta din fuziunea PNL-PDL se va numi Partidul Național Liberal. În particular conveniseră ca acesta să se numească PNL, dar democrat-liberalii s-au supărat pe Iohannis, care a făcut acest anunț la Congresul PNL. Trebuia să mai aștepte, mai ales că mulți dintre pedeliști nu voiau să fie înghițiți de liberali.
Liniile de pe scenă
După ce Simona Halep a reușit cea mai importantă victorie a carierei sale: sportiva din Constanța a zdrobito pe Serena Williams, numărul unu mondial, la Turneul Campioanelor, cu scorul de 6-0, 6-2, Iohannis a felicitat- o, însă a ținut să precizeze că Halep mai are mult de muncit până să devină numărul unu mondial.
Iohannis și-a încheiat campania prezidențială din primul tur cu un miting la Sibiu, eveniment ce-a coincis cu o nouă gafă electorală. Pe scenă au fost trasate cinci rânduri de linii albe întrerupte, a căror menire a fost aceea de a le arăta participanților unde trebuie să stea.