La ce vulnerabilităţi vă expuneţi atunci când vă montaţi camere video acasă sau la firmă

Cercetătorii au descoperit mai multe vulnerabilităţi de securitate la o cunoscută marcă de camere inteligente, folosite în mod frecvent ca sisteme de monitorizare a bebeluşilor sau pentru locuinţe sau birouri. Aşa că, gândiţi-vă bine înainte de a lua această decizie.

Potrivit investigaţiilor desfăşurate de cei de la Kaspersky Lab, o serie de vulnerabilităţi ar putea fi exploatate de hackeri pentru a obţine acces de la distanţă la fluxurile video sau audio din cameră, informază go4it.ro.

Folosind aceste vulnerabilităţi, nişte utilizatori rău intenţionaţi ar putea să execute următoarele atacuri:

- Accesarea fluxurilor video şi audio de pe orice cameră conectată la un serviciu cloud vulnerabil;

- Acces root de la distanţă, la o cameră, şi folosirea lui ca punct de intrare pentru alte atacuri pe alte dispozitive, pe reţele locale şi externe;

- Încărcarea de la distanţă şi executarea unor coduri periculoase pe camere;

- Furtul de informaţii personale, cum ar fi conturile de pe reţele de socializare ale utilizatorilor şi alte informaţii folosite pentru a trimite notificări;

- Compromiterea („bricking”) de la distanţă a camerelor vulnerabile.

Pentru a rămâne protejaţi, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să ia următoarele măsuri:

- Schimbaţi întotdeauna parola din fabricaţie. Folosiţi o parolă complexă şi nu uitaţi să o actualizaţi la intervale regulate.

- Fiţi atenţi la problemele de securitate ale dispozitivelor conectate înainte de a mai cumpăra încă un astfel de obiect pentru acasă sau la birou. Informaţiile despre vulnerabilităţile descoperite şi rezolvate sunt de obicei disponibile online şi, prin urmare, uşor de găsit.