Camera Deputaților, o nouă sesiune extraordinară. Până când a fost prelungită?

POLITIC, PARLAMENT, CAMERA DEPUTATILOR

Camera Deputaților și-a prelungit sesiunea extraordinară. Biroul permanent al Camerei a aprobat, ca deputații să lucreze pțnă pe data de 19 august.

 

Propunerea de prelungire a sesiunii extraordinare a fost făcută de preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu.

„Vă propun convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară în data de 1 august, ora 10,00, pentru perioada 1-19 august” se arată în adresa lui Ciolacu, aprobată de Biroul permanent.

Camera Deputaţilor a fost convocată într-o sesiune extraordinară și în perioada 16 – 31 iulie, în prelungirea unei alte sesiuni extraordinare. Decizia a fost luată marţi în Biroul permanent.

Potrivit programului aprobat, deputaţii au lucrat de joi şi până săptămâna viitoare în comisii, iar şedinţe de plen vor fi în 27 şi 28 iulie. Actuala sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor se încheie miercuri.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 – 15 iulie. Decizia a apărut după ce Parlamentul a refuzat guvernului dreptul de a emite ordonanțe de urgență în perioada vacanței parlamentare.

Conducerea Parlamentului a anunțat oficial că este dispusă să renunțe la vacanță în această perioadă dificilă generată de criza coronavirus. În actuala sesiune extraordinare, unul dintre punctele puse pe ordinea de zi a fost inițiativa USR intitulată „Fără penali în funcții publice”. Camera Deputaților (decizională pe acest proiect) nu a pus în dezbatere inițiativa USR.

Parlamentul, controlat de o majoritate construită de PSD, rămâne „la datorie” în realitate doar pentru a putea să cenzureze actele guvernului condus de PNL, lipsindu-l de capacitatea de a emite ordonanțe de urgență și păstrându-și atributul de a „corecta” inițiativele legislative guvernamentale.

Confruntarea politică este accentuată de faptul că România se apropie de alegerile locale (stabilite de Parlament, în premieră, pentru data de 27 septembrie), urmate de alegerile generale.

PSD a amenință guvernul cu o moțiune de cenzură, care ar putea fi depusă și votată în această vară. Textul moțiunii a fost lucrat de senatorul Șerban Nicolae, dar PSD încă nu s-a decis asupra pașilor următori.