Camarila lui Crin Antonescu a acaparat întregul PNL

După ce în ultimii doi ani şi-a impus deciziile, motivând că el a ridicat PNL în sondaje, Crin Antonescu îşi fortifică în continuare poziţia de lider, eliminându- şi, pe rând, opozanţii de la vârful partidului.

Un nou pas a fost făcut marţi, când şi-a promovat cel mai apropiat sfătuitor, pe Eduard Hellvig, în funcţia de secretar general, a doua ca importanţă după cea de preşedinte.

Avansarea consilierului

Practic, Antonescu a oficializat ceea ce liberalii comentau pe la colţuri: Hellvig, propus şi ministru al transporturilor în guvernul din umbră al PNL, este strategul fără de care liderul partidului nu ia nicio decizie.

Astfel, la propunerea lui Antonescu, Radu Stroe, care a contribuit la încheierea alianţei cu PSD, a fost practic mazilit din funcţia de secretar general al PNL, pe care o obţinuse, de altfel, la congresul din 2010. Radu Stroe a fost transferat la conducerea comisiilor de specialitate, rol deţinut până acum de Varujan Vosganian.

Astfel, prin această mutare, liderul PNL a lovit doi iepuri dintr-o lovitură, lăsându-l pe Vosganian, un alt opozant al său, doar cu funcţia de vicepreşedinte.

Stroe, bănuit că joacă pentru adversari

Surse din partid susţin că îndepărtarea lui Stroe se datorează faptului că Antonescu nu mai avea încredere în el, bănuindu-l chiar de colaborare subversivă cu PDL.

Potrivit unor lideri PNL, acesta este şi motivul pentru care liderul liberal se gândeşte şi la alte schimbări, de această dată în organizaţia de la sectorul 1, condusă de Vlad Moisescu.

Pentru că planează suspiciuni că Moisescu ar derula afaceri cu apropiaţi ai PDL şi ar avea chiar înţelegeri politice cu Elena Udrea, Crin Antonescu pregăteşte o nouă tăiere de capete.

De altfel, o primă lovitură dată lui Moisescu a venit tot marţi. Unul dintre oamenii săi, Ioana Costescu, a fost înlocuit de la şefia Departamentului de Comunicare, care se ocupă atât de relaţia cu ziariştii, cât şi de promovarea partidului, cu un alt susţinător al lui Antonescu: Dan Mihalache.

Vlad Moisescu, următorul pe listă

Mai mult, potrivit surselor din interiorul PNL, în urmă cu o lună, în şedinţa Biroului Politic Central, Antonescu i-a transmis deja un avertisment lui Vlad Moisescu.

Acesta a propus atunci desfiinţarea organizaţiei de tineret a PNL Sector 2, unde şef este un apropiat al său, Dan Cristian Popescu, pentru că membrii de acolo sunt prea răzvrătiţi.

Potrivit unor lideri ai PNL, Moisescu, care controlează practic alte patru organizaţii PNL de sector prin oamenii săi, ar fi spus în şedinţă că "poate face ce vrea el, pentru că sponsorizează cinci sedii de partid".

Atitudinea ar fi stârnit mânia lui Antonescu, care, susţinut şi de ceilalţi membri ai forului de conducere al liberalilor, i-a tăiat elanul.

Acum Biroul Politic Central, controlat în totalitate de Antonescu ar pregăti şi decapitarea lui Vlad Moisescu, care este însă unul dintre susţinătorii financiari ai partidului şi unul dintre oamenii din umbra şefului PNL Bucureşti, Andrei Chiliman.

Îndepărtarea lui Moisescu, dar şi mutările recente din partid fac parte, susţin surse liberale, dintr-un plan mai larg al lui Antonescu de "curăţare" a PNL de aşa-zisele "personaje murdare".

STRATEGIE

Lideri de anvergură, folosiţi şi scoşi apoi din joc

Radu Stroe, retrogradat din funcţia de strateg al PNL, nu este singurul susţinător al lui Crin Antonescu îndepărtat în timp de liderul partidului. În ultimii doi ani, de când Antonescu deţine preşedinţia PNL, lideri precum Călin Popescu- Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Ludovic Orban şi chiar Varujan Vosganian au devenit din ce în ce mai izolaţi în partid.

Spre deosebire de Vosganian, care încă este vicepreşedinte al partidului, dar care, public, nu îl mai critică pe Crin Antonescu, Tăriceanu şi Orban nu mai deţin nicio funcţie la vârful partidului. După ce a condus PNL, Tăriceanu a fost aproape umilit, dându-i-se un rol decorativ în Biroul Politic Central: poate fi prezent la şedinţe în calitate de lider al deputaţilor PNL, dar nu are drept de vot. De altfel, în ultimul an, Tăriceanu nu a fost prezent la nicio şedinţă a conducerii partidului.

La rândul său, Ludovic Orban, care a fost odată mâna dreaptă a lui Antonescu, chiar prim-vicepreşedinte până în 2010, a fost îndepărtat. După ce l-a concurat pe Antonescu la şefia partidului anul trecut în martie şi s-a opus alegerilor pe liste a conducerii PNL, Orban a fost lăsat fără funcţii, devenind un simplu membru. Mai mult, în februarie 2011, a fost presat să renunţe la funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, care revenea PNL.

Un alt lider important al PNL, Teodor Meleşcanu, nu se regăseşte printre apropiaţii lui Antonescu. Liderul PNL s-a înconjurat în ultimii ani de alţi oameni de bază pe care îi promovează frecvent. Printre aceştia se află Eduard Hellvig, Relu Fenechiu, Dan Radu Ruşanu, Mihai Voicu, Mariana Câmpeanu, Mircea Diaconu sau Andrei Marga.

EXCLUDERE CU CÂNTEC

Muntean: Antonescu e încorsetat de gaşca hrebenciucilor liberali

Clarice Dinu

Exclus din PNL pe motiv că şi-a atacat colegii şi este omul PDL, primarul Devei, Mircia Muntean, susţine că este vorba de o răzbunare a lui Dan Radu Ruşanu. EVZ: Crin Antonescu v-a exclus din PNL, dar spune că vrea să rămână prietenul dvs. Rămâne?

Mircia Muntean: Greu de spus. Poate domnul Antonescu aşa ştie să-şi manifeste prietenia. Cred că a făcut o mare greşeală pentru că el a fost de-a lungul anilor, deşi n-are vechimea mea în PNL, eu sunt din 31 decembrie 1989, o voce critică şi ne-a criticat toate conducerile chiar dacă ulterior s-a dovedit că nu a avut dreptate.

Dar nu suportă opoziţia. Nu o poate suporta pentru că nu e făcut să o suporte. Dar nu aici vreau să ajung. S-a lăsat prea încorsetat de gaşca hrebenciucilor liberali conduşi de Radu Ruşanu. Pentru că de aici a început conflictul. Eu nu am avut un atac împotriva PNL, ci împotriva senatorului Dan Radu Ruşanu, care din 2000, la Deva apare din patru patru ani, dezbină şi pleacă mai departe. Dar se pare că este eficient. Fără doar şi poate. La ora actuală nu-l bate nimeni, nici Hrebenciuc. Poate este pe aceeaşi linie cu preşedintele Băsescu, cu o forţă de neegalat. Nu-l supraestimaţi? Nu. Îl cunosc foarte bine din 2000. El ucide nu iartă, se răzbună pe fiecare. Ani de-a rândul a făcut grupuri şi grupuleţe, l-a dărâmat pe Tăriceanu şi-l va dărâma şi pe Crin Antonescu. Ruşanu este un slab comunicator, însă este un om al aranjamentelor. Şi am mai spus-o: nu poţi săpa o groapă astăzi în România, din Portul Constanţa până în Valea Jiului la Regia Huilei sau până la primăria din Baia Mare, ca să nu mai zic de toate consiliile judeţene, să nu găseşti mâna lui. Îl controlează şi pe domnul Antonescu? Absolut.

Cum? Este pentru prima dată când un om îl controlează pe Crin Antonescu. Mie nu mi se poate aduce vreo învinuire decât ce am spus la adresa lui Radu Ruşanu şi chipurile am contribuit cu Marius Oprea la deconspirarea preşedintelui Consiliului Judeţean (Mircea Moloţ , PNL– n.r )care, cu trei nume de cod, în ultimii 40 de ani, a turnat într-una, dar nimeni nu-i zice nimic.

Revenind, cum îl controlează Dan Radu Ruşanu pe Crin Antonescu? Prin apropiaţii ai săi care sunt la ora actuală în mare vogă în PNL. Prin deputaţii de Hunedoara, Radu Ţâmpău şi Mariana Câmpeanu. Apoi finul, Daniel Chiţoiu, şi Relu Fenechiu cu trupa de la Iaşi. Cu ce-l ajută asta pe domnul Antonescu? Deocamdată, cu datoriile foarte mari pe care le-a avut partidul şi care se pare că s-au rezolvat în ultima lună. Până luna trecută, cel puţin jumătate de oră la şedinţă se discuta de datoriile pentru sediu făcute de organizaţii, ba din Ilfov, ba din locaţia centrală de pe Aviatorilor. Întotdeauna se vorbea, iar acum nu se vorbeşte nimic. E clar că au fost ceva bani donaţi. Bani pentru partid. Pentru partid, da. Şi atunci sigur că bietul Crin, că nu pot să-i spun altcumva, a a zis să rezolvăm treaba asta. N-o să mă pun cu zece parlamentari de dragul lui Mircia că are rezultate la Deva. O să-l executăm, o să ne critice presa două zile, după care noi o să rămânem mari şi tari şi ne legăm de USL că ei au structurile. PSD este speranţa lui şi a tuturor nevoiaşilor din PNL. Să nu uităm că pe toţi ne-au sacrificat, pe toţi primarii. Pe Nicolae Dragu l-au dat afară de la Călăraşi, pe Constantin Cibu l-au dat afară de la Brăila, pe Romeo Stavarache dacă nu semna cu Hrebenciuc înţelegerea era şi el pe listă. Andrei Chiliman latră şi el că nu vrea să semneze cu Oprescu, Mircia Muntean e dat afară că nu-i place lui Ruşanu de el. Urmează Bolojan de la Oradea că nu-l înghite şi o să-l execute ca pe cel de la Baia Mare. Să nu credeţi că domnul Băsescu i-a făcut ceva. Domnul Cristian Anghel? Da. Domnul Anghel a fost executat. A fost cel mai bun prieten al meu, prieten de familie, am învăţat meserie de la acel om şi oricând îl recunosc ca pe cel mai mare primar al tuturor timpurilor din România. Revenind, cât sunt în ţară şi sunt în birou un coleg nu-mi zice nimic. Pune capul în pământ şi, eventual, votează împotriva mea dacă aşa a fost înţelegerea din biroul senatorial al lui Dan Radu Ruşanu cu o zi înainte. Că eu vin o dată pe săptămână, două ore, şi Ruşanu este în Senat în fiecare zi şi-i cheamă la o masă, o discuţie. Atunci îmi e foarte greu să contracarez, oricât de mulţi prieteni aş avea în PNL. V-au acuzat că sunteţi omul PDL-ului. Un an jumătate Ruşanu a votat împotriva mea cu patru consilieri liberali şi cinci de la PDL. Am stat un an de zile , ca primar, într-o anexă a toaletei. Vă daţi seama cât l-a dus mintea. Sigur că la un moment dat am refăcut Alianţa, le-am dat un administrator unic şi de atunci doi consilieri PSD şi trei PDL votează pentru în permanent cu mine. Asta nu înseamnă că toţi cei cinci consilieri PDL votează cu mine. În consiliul local am trei voturi din cinci de la PDL şi două din patru de la PSD , cu cinci de-ai mei care mi-au mai rămas fac o majoritate de 11 din 21 să-mi treacă proiectele importante. Mi-au votat împotriva deschiderii Aqua Land-ului, au făcut abuzuri, în noaptea de Înviere Radu Ruşanu ducea fluturaşi în tot oraşul că dă primarul jumătate de miel. Vă daţi seama, avem fotografii, nu vorbesc ca să vorbesc. E un război mortal în Deva. Este şi atipic, pentru că am avut cel mai bun rezultat din ţară pentru Crin Antonescu, am luat 35% faţă de 20% Traian Băsescu şi 19% Geoană, iar la turul al doilea pentru Geoană am avut cu 65.000 de voturi mai mult decât Băsescu la nivel de judeţ. Vă daţi seama, la două săptămâni după ce am obţinut rezultatele astea m-au schimbat. Ce veţi face de acum înainte? Dacă legea rămâne aşa cum este acum, candidez la Consiliul Judeţean. Dacă se va modifica şi va da posibilitatea şi primarului să fie ales într-un singur tur, atunci nu pot să plec de la municipiu, pentru că, în primul rând, sunt sută la sută câştigător şi, în al doilea rând, pot ajuta pe orice om de încredere de la PDL să câştige judeţul Hunedoara ca actualul preşedinte al Consiliului Judeţean să nu mai acceadă la un nou mandat pentru că are dosarul care nu-i face onoare şi pe care eu nu-l pot accepta. Veţi candida indpendent sau mergeţi la alt partid? La Deva, evident că voi candida independent. Dacă merg la judeţ sunt obligat să mă duc pe lista unui partid, pentru că e mai greu şi există riscul să pierd voturi neavând reprezentare în birourile electorale. Vă gândiţi la PDL? Sub nicio formă, pentru că, dacă nu-şi rezolvă problemele de imagine, este foarte greu să merg pe PDL. Să-şi pună ei un candidat şi eu să candidez cu un partid mai mic, Forumul German sau PNŢCD. Sunt în discuţii foarte apropiate cu cele două formaţiuni. Acolo m-aş duce cu dragă inimă.

Vezi şi:

  • Camarila lui Antonescu a acaparat întregul PNL
  • Crin Antonescu l-a pus secretar general al PNL pe Eduard Hellvig. Radu Stroe, mutat la comisii