Calvarul asistenţilor medicali!

De ieri, cei 25.000 de asistenţi medicali din Bucureşti se înghesuie la singurul ghişeu disponibil pentru autorizaţia de liberă practică.

La sediul Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), filiala Bucureşti, a reînceput calvarul cozilor, odată cu prima zi de funcţionare a centrului în noul an. Zeci de asistenţi s-au înghesuit, ieri, pe holul strâmt din strada Aleea Crăieşti, nr. 1, în Drumul Taberei, pentru a primi avizul pentru eliberarea autorizaţiei de liberă practică sau pentru reavizarea acesteia.

În fiecare an, cei 25.000 de asistenţi medicali şi moaşe care aparţin de filiala Bucureşti se calcă în picioare în faţa unui ghişeu, singurul punct unde se poate elibera actul care le permite să profeseze. Oamenii se plâng că stau la cozi interminabile cu orele, centrul fiind deschis doar marţea şi joia, şi acuză funcţionarele de la ghişeu că îi tratează „ca pe nişte animale“. De cealaltă parte, autorităţile spun că doar asistenţii sunt cei care provoacă haos şi neagă faptul că angajaţii OAMMR ar avea probleme de comunicare.

„Mi-e şi frică să ajungă la mine“ „Uitaţi-vă şi dumneavoastră. Sunt trei doamne care studiază un dosar la un singur ghişeu. Mi-e şi frică să ajungă la mine. Ştiu cum au ţipat la cei de dinaintea mea“. Este mărturia doamnei M. Radu, una dintre zecile de asistente care au venit de dimineaţă la OAMMR, într-o zi pe care o numesc cu toţii „norocoasă“, pentru că nu e foarte lungă coada. Doamna Radu a fost prezentă aici şi în ultima zi din 2007, când a funcţionat ghişeul, adică pe 17 decembrie. Pentru că nu a reuşit să îşi depună dosarul atunci, s-a reîntors ieri.

„A fost jale. Am stat de dimineaţă, de la ora 8.00 până seara la ora 9.00, şi nu am intrat“. Femeia susţine că a fost înregistrată la coadă cu numărul 271. În curtea instituţiei aşteptau în acea zi în frig peste 300 de cadre medicale. La ea, numărul a fost cu ghinion: programul s-a terminat când mai avea în faţă câţiva oameni. „Ne-am rugat de ei o oră să ne primească şi n-au vrut. Erau şi femei însărcinate“, completează femeia. „Suntem trataţi ca nişte animale!“ Doamna Radu e un exemplu care începe să fie urmat de majoritatea femeilor de la coadă: fiecare vrea să se exprime cu privire la comportamentul pe care îl primesc din partea OAMMR. „Suntem trataţi ca nişte animale. Stăm cu zilele la rând şi, când ajungem, ne resping dosarul pe motive ştiute numai de ei. Mai şi zbiară la noi de parcă nu am fi colegi, ci veniţi de undeva, de la periferie“, spune o tânără revoltată. O alta este hotărâtă să-i dea în judecată: „Eu lipsesc de la muncă să pot fi aici. De ce e bătaia asta de joc?“ „Centrul e organizat, iar funcţionarii au cursuri de comunicare“ Directorul OAMMR, Gheorghe Georgescu, consideră că centrul pe care îl conduce este foarte bine organizat şi neagă faptul că funcţionarii de la ghişeu ar avea probleme de comunicare cu oamenii. El susţine că, din cele 25.000 de cadre înregistrate la OAMMR Bucureşti, doar 4.000 ar trebui să fie la coadă în zilele de marţi şi joi.

„Deci noi avem program cu publicul în fiecare zi. Marţea şi joia sunt aşteptaţi cei care îşi ridică avizul în nume propriu, adică cei 2.800 de medici de familie şi cei din cadrul celor 700 de cabinete particulare“. Georgescu spune că, în zilele de luni, miercuri şi vineri se eliberează avizele pentru cei care muncesc în unităţi spitaliceşti de stat.

„Aceştia au de obicei reprezentant, nu au de ce să vină de capul lor. Este o persoană care se prezintă cu plasa de dosare pentru tot spitalul“. Directorul consideră că proasta organizare a spitalelor bucureştene creează coada de proporţii de la OAMMR. „Majoritatea celor de la cozi sunt restanţieri, vor aviz pentru anul care a trecut. Asta pentru că instituţia în cadrul căreia lucrează nu s-a îngrijit de ei la timp şi astfel, aceşti oameni au muncit ilegal“.

BIROCRATIE Lungul drum de la dosar la practica pe pacient Asistenţii medicali trebuie să treacă în fiecare an prin diverse „teste“, pentru a putea profesa în continuare. Este vorba despre cursuri de formare profesională continuă, pe care asistenţii le pot susţine atât la sediul OAMMR, în schimbul sumei de 15 lei, cât şi on-line, contra sumei de 30 de lei.

Urmează un test cu chestionare de verificare a cunoştinţelor susţinut on-line, care asigură cele 30 de credite necesare pentru anul 2008. Diploma pe care o primesc în urma testului o ataşează la dosarul pe care îl vor depune la sediul OAMMR, pentru obţinerea sau reavizarea autorizaţiei de liberă practică.