Calul lui Iliescu, executat pentru o datorie de 5.000 € a PSD

O parte dintre bunurile sediului PSD Bucureşti de pe Kiseleff au fost la un pas de a fi puse sub sechestru. Social-democraţii au "uitat" să plătească o datorie mai veche, chiria la unul dintre sedii.

PSD organizează con­ferinţă de presă: Bogdan Niculescu Duvăz tună şi fulgeră la adresa coaliţiei şi a tratatului de guvernanţă fiscală. Între timp, la un etaj mai sus, secretarul general Liviu Dragnea şi trezorierul Mircea Drăghici aşteaptă vizitatori: un avocat şi-un executor judecătoresc. E bătut în cuie: după un an şi jumătate de procese, judecătorii au decis că partidul lui Victor Ponta trebuie să-şi plătească urgent una dintre datorii. Mai exact, pentru fostul sediu al Institutului social-democrat, "Ovidiu Şin­cai", de pe strada Atena, nu s-a mai plătit chiria. A rămas o restanţă de 5.000 de euro. Atenţie, cad ţurţuri!

Duvăz îşi trage pălăria spre vârful capului în timp ce îi salută scurt pe jurnaliştii de la ieşire: "Bună ziua, domnilor!". Când deschide uşa, i se luminează bocancii galben-muştar, perfecţi pentru o drumeţie pe munte, însă contrastanţi cu ţinuta sa neagră, sobră. Afară, un bărbat înfofolit, cu fesul tras pe ochi, munceşte de câteva ceasuri să elibereze copăceii de sub troiene.

La vreo zece minute după ce a plecat Duvăz, la intrarea principală se aude o buşitură puternică. O gaşcă de ţurţuri s-au aruncat de pe streşină, siliţi de căldură. "Doamne, da` bine că nu a trecut nimeni pe acolo", spune un bărbat, uitându-se spre acoperiş. Preţuri în valută Pe culoarul care duce spre sala de conferinţe stă lipit de perete un automat de cafea. Toate preţurile sunt în dolari. O domnişoară înghesuie o bancnotă de 5 lei în automat. Niciun semn, ori e stricat, ori nu recunoaşte decât dolari. "Nu s-a găsit niciun ban în conturile PSD"

Pe poartă intră un Nissan. Coboară un domn îmbrăcat la costum, cu cravată verde. E avocatul. După el, un bărbat agitat , cu o mapă sub braţ şi un fes Puma tras bine pe cap, se stropşeşte la noi: "Nu pozaţi, dom`le. Ce caută presa aici?". Avocatul rupe misterul: "E o executare silită imobiliară, mai întâi s-a făcut o proprire şi nu s-a găsit niciun ban în conturile PSD. A fost o datorie pentru folosirea unui imobil aparţinând clienţilor mei". Statuia din biroul lui Dragnea

Pe ce se pune sechestru în sediul central al PSD? "O să vedem ce găsim, pe un calculator, un birou...", explică avocatul Mihai Kehaiyan.

Înăuntru se tranşează problema datoriei. Afară, se hrănesc porumbeii. "Hai fomiş­tilor. V-am dat două pâini ieri, două azi, mai am una şi pentru mâine", îşi alintă prietenii zburători, portarul.

Pe spaţiul verde din faţă, statuia a fost acoperită de zăpadă. "E adusă de Ponta. Mai veneau străinii şi întrebau cine e. N-a vrut să pună o plăcuţă. De unde să ştie omenii că e Eminescu", ne spune un pesedist în trecere.

Hei, dar unde e celebra statuetă din curtea PSD? Broncho Buster sau "Calul lui Iliescu", primită cadou la o vizită în SUA.

Răspunsul: "Acum este în sediu, în biroul secretarului general al PSD, Liviu Dragnea", susţin surse din PSD. Numai bună de pus sub sechestru de executor. Executorul şi avocatul părăsesc sediul PSD: "Deocamdată nu s-a pus sechestru, s-a acordat un termen până luni. Se pare că partidul nu are disponibilităţi cum să achite această sumă". EŞALONARE DE DATORIE

PSD: Nu avem nimic de confiscat PSD ar putea obţine un răgaz de şase luni. Potrivit trezorierului partidului, deputatul Mircea Drăghici, aceasta este perioada propusă pentru eşalonarea datoriei. “Nu au fost respectate procedurile de somaţie. Au venit aici absolut nelegal, fără a ne remite în prealabil o notificare scrisă cu data şi ora la care vor fi prezenţi. Au sunat în schimb presa. Mi s-a părut că au vrut să creeze o perdea de fum pe o problemă care pe nimeni nu a durut din 2010 încoace", a declarat, pentru EVZ, Mircea Drăghici.

Trezorierul a precizat că le-a propus avocatului şi trezorierului judecătoresc o soluţie de compromis: eşalonarea plăţii celor 5.000 de euro pe mai multe luni, şase mai exact. “I-am propus o eşalonare normală. Ei doreau să pună sechestru. Şi-a aruncat executorul judecătoresc un ochi prin sediu să vadă ce poate confisca. Doar că la noi logistica, computerele şi restul echipamentelor nu aparţin partidului, ci angajaţilor. Le folosim în baza unor contracte de comodat, sunt proprietatea privată a angajaţilor, deci nu au avut nimic de confiscat", ne explică, uşor ghiduş, Drăghici, modul în care zelul executorului a fost rapid calmat. "A fost o datorie pentru folosinţa unui imobil. A fost o decizie judecătorească. PSD nu a plătit decât contravaloarea dreptului la folosinţă, nu şi penalităţile“ Mihai Kehaiyan, avocat