CĂLUGĂRUL-PARAȘUTIST. Primul monah-veteran care a fost DECORAT de Armata Română. Părintele Paulin a stat 19 ani în închisorile comuniste | GALERIE FOTO/VIDEO

CĂLUGĂRUL-PARAȘUTIST. Primul monah-veteran care a fost DECORAT de Armata Română. Părintele Paulin a stat 19 ani în închisorile comuniste | GALERIE FOTO/VIDEO

Gest memorabil al militarilor Armatei Române. Pentru prima oară în istoria post-decembristă, un călugăr a fost decorat pentru merite deosebite. Este vorba despre monahul Paulin, de la Mănăstirea Petru Vodă, un veteran de război, în vârstă de 94 de ani, care a stat peste 19 ani în temnițele comuniste după ce și-a servit Patria în cel de Al Doilea Război Mondial. Sublocotenentul în retragere Gheorghe Clapon a făcut parte din prima companie de parașutiști militari, înființată în 1941. A fost tuns în monahism de Părintele Justin Pârvu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai țării noastre, fost stareț al mănăstirii și care a fost, la rândul lui, militar în cadrul trupelor de vânători de munte, Divizia a 4-a, pe acelaşi front de Răsărit.

Părintele Paulin Clapon, veteran al primei unităţi de paraşutişti militari ai Armatei Române, a fost decorat de către colonelul dr. Doru Constantin Tocilă, comandantul Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”, din Bacău, pentru meritele sale militare. Veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, monahul Paulin a făcut parte din prima companie de parașutiști militari, înființată în 1941, şi-a servit şi iubit Patria, a luptat cu mândrie, onoare şi credinţă, a cunoscut închisorile și prigoana comunistă, dar amintirea războiului îi este încă vie. Acţiunea de decorare a veteranilor de război desfăşurată de către Armata Română face parte dintr-o campanie organizată cu ocazia Zilei Armatei Române, serbată pe 25 octombrie.

Amuțit de boală

Sublocotenentul în retragere Gheorghe Clapon, acum monahul Paulin, s-a retras în viața monahală la sfatul vestitului preot arhimandrit Iustinian Pârvu, iar la cei aproape 94 de ani nu poate vorbi, ca urmare a celor trei atacuri cerebrale, dar este foarte lucid, aude și vede foarte bine. El a primit, marți, vizita militarilor băcăuani, chiar la Mănăstirea „Petru Vodă”.

„La vederea militarilor, bătrânul parașutist s-a ridicat din strană. Frații călugări, în frunte cu starețul mănăstirii, protosinghelul Hariton Negrea au efectuat o mică slujbă de mulțumire și la sfârșit i-au cântat monahului Paulin La Mulți Ani!”, a transmis, citat de MApN, Lucian Irimia, despre această acţiune de suflet a paraşutiştilor băcăuani.

A primit o beretă și un vin spumos cu poza celebrei parașutiste Smaranda Brăescu

Din aceeași sursă aflăm că, în numele camarazilor de armă, comandantul Batalionul 630 Parașutiști, colonel Doru Tocilă împreună cu plutonierul-adjutant principal Cezar Iosub și plutonierul-adjutant Costel Stanciu, militar rănit în Afganistan, au oferit veteranului de război - călugăr o beretă bordo, o insignă de specialist de clasă în arma parașutism, emblema unității, o diplomă de excelență și o sticlă de vin spumos pe care era tipărită poza Smarandei Brăescu. Prin semne, bătrânul a dat de înțeles că a cunoscut-o personal pe temerara parașutistă.

„Privindu-i pe parașutiști, chiar dacă nu putea vorbi, din ochii călugărului izvora acel simplu: Mulțumesc că nu m-ați uitat! Pentru câteva clipe, bereta de parașutist a revenit pe capul bătrânului parașutist, după foarte mulți ani de uitare. Toată suflarea din biserică, călugări și militari au simțit că fratele sau camaradul mai în vârstă a redevenit peste ani acea punte de legătură sufletească între armată și biserică.”, a mai scris Lucian Irimia.

 Vizita care i-a readus zâmbetul pe buze și amintirile tinereții petrecute în cadrul Armatei Române a fost pomenită și pe site-ul Mănăstirii „Petru Vodă”.  Din descriereafăcută de călugări reiese că Monahul Paulin (Gheorghe) Clapon a fost combatant activ pe frontul de Răsărit în Al Doilea Război Mondial, luând parte la o sumă de acţiuni de mare vitejie ale paraşutiştilor militari, o tînără armă de elită înfiinţată în 1941, cu câteva zile înainte de intrarea României în războiul de dezrobire a Basarabiei.

S-a călugărit după moartea soției

Tot de acolo alăm că după întoarcerea de pe front a fost arestat şi a stat în temniţele comuniste vreme de 19 ani, până la eliberare, în anul 1964, fiind printre ultimii deţinuţi politici eliberaţi de regimul comunist. „În închisorile prin care a trecut, în special închisoarea Aiud, Gheorghe Clapon a fost un model de demnitate, integritate şi dârzenie. După săvârşirea întru Domnul a soţiei sale, în anul 2005 a venit la Mănăstirea Petru Vodă, unde a fost tuns în monahism de Părintele Justin Pârvu.”, se arată în descrierea făcută pe manastirea.petru-voda.ro.

Site-ul amintește că și Părintele Justin Pârvu a fost militar în cadrul trupelor de vânători de munte, Divizia a 4-a, pe acelaşi front de Răsărit.

Eveniment unic

„Evenimentul de ieri este unic în istoria post-decembristă a României şi face o mare cinste Armatei Române, pentru care Sfînta Biserică Ortodoxă se roagă la toate slujbele sale. Întru mulţi ani, Părinte Paulin!”, transmite confrații călugărului-parașutist.De altfel, oficialii Armatei Române au participat, marți, la o slujbă de mulţumire oficiată de către soborul mănăstirii nemţene Petru Vodă.

„În tinereţe, părintele Paulin a zburat cu aripi de metal pe înaltul ţării, ca să ofere acestei ţări linişte, pace, independenţă, ca oamenii să aibă parte de Sfânta Biserică, iar familiile să-şi împlinească idealul lor. Acum, părintele se află într-o altă armată - cea a lui Hristos, având chipul îngeresc, tot cu aripi, după rânduiala Sfinţilor Părinţi Vasile cel Mare, Teodosie cel Mare şi Pahomie“, a subliniat protos. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, citat de ziarullumina.ro.

45 de bani după 19 ani de închisoare

Într-un interviu publicat pe vladherman.blogspot.ro, în aprilie 2013, Părintele Paulin Clapon spunea că „în 19 ani şi şapte luni cât am stat în închisoarea Aiud n-am ştiut nici de mama, nici de tata, nici de scrisoare, nici de vorbitor, nici de cămaşă, nici de izmană, nimic. Am lucrat zi-lumină şi am primit o pastă de dinţi şi-o batistă. La Piteşti, casierul şi contabilul de acolo mi-au spus cât am câştigat lucrând în mină: 45 de bani. Întrebat fiind ce personalități a cunoscut acolo, monahul a răspuns: „Cam pe toţi pe care îi ştiţi şi dumneavoastră, eu i-am cunoscut acolo, pe  Părintele Arsenie Papacioc, şi pe mulţi alţii.”.