Călugării au salvat pădurea. Incendiul devastator ar fi mistuit totul

O furtună cu puternice descărcări electrice s-a abăut, joi, în zona Schitului Braniște din județul Neamț.

Un fulger a lovit un brad falnic și de aici a început totul. Bradul a luat foc, dar din cauza ploii ardea mai mult pe dinăuntru.

Călugării de la Schitul Braniște, au observat, toată această scenă incredibilă și au sunat la Ocolul Silvic, salvând, astfel, pădurea de un incendiu ce ar fi fost devastator. Reprezentanții Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț au povestit, joi, pe Facebook, modul în care călugării de la Schitul Braniște au salvat pădurea de un incendiu ce ar fi fost devastator.

„Furtuna de alaltăieri (marți – n.r.) a avut ca efect fulgerarea unui brad. (…) Călugării de la Schitul Braniște au observat pe versantul opus schitului, deasupra pădurii, un firicel de fum. Au înștiințat Ocolul Silvic Vânători, care ne-a anunțat și pe noi. La rândul nostru i-am anunțat pe colegii de la Ocolul Silvic Tîrgu Neamț. Împreună, după ore de căutări, într-o văioagă, s-a găsit și , adică bradul lovit de fulger, care ardea mocnit în interior”, spun cei de la Parcul Național Vânători.

Așadar, dacă Ocolul Silvic nu era alertat de către călugării care văzuseră totul, prăbușirea bradului în flăcări ar fi cauzat un incendiu devastator.

Bradul ardea fără flacără vizibilă, dar începuseră să cadă tăciuni aprinși.

„Cu timpul, focul s-ar fi extins în coroană, iar prăbușirea arborelui în flăcări ar fi dus la propagarea unui incendiu, într-o zonă mai greu accesibilă, fără apă”, mai spun cei de la Parcul Național Vânători.

Tot în județul Neamș a avut loc un incendiu de vegetație în luna mai a acestui an. Atunci au ars aproximativ 50 de hectare de padure si de vegetatie uscata  în apropiere de satul Sabasa, comuna Borca.

„Incendiul se manifesta și la fondul forestier.  Pentru localizarea și stingerea incendiului au intervenit 23 de pompieri (un ofițer și 22 subofițeri) de la Detașamentul Târgu Neamț (Garda 1 de intervenție Târgu Neamț și Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului), voluntari din cadrul SVSU Borca lucrători de la Ocolul Silvic Borca și membri ai Clubului Off-Road”, au spus reprezentanții ISU Neamț, , potrivit descopera.ro