Calorifere îngheţate în blocurile ANL din Sibiu

Calorifere îngheţate în blocurile ANL din Sibiu

O mare parte dintre familiile care locuiesc în blocurile ANL din Sibiu, în special cele care au copii mici, s-au mutat la rude din cauza frigului din apartamente. Motivul: locuinţele racordate la ultima centrală de cartier din Sibiu sunt încălzite doar de la 7.00 la 10.00 şi de la 19.00 la 23.00.

Nici apa caldă nu este "la liber". "În mod normal, apa caldă vine la 7 dimineaţa. Este fierbinte abia de pe la 9. După 11 seara, iarăşi nu mai este apă caldă", povesteşte unul dintre locatarii blocurilor ANL.

Mulţi bani pentru 16 grade

În zilele geroase, temperatura din locuinţele ANL scăzuse la 16 grade. Pentru a combate frigul, unii dintre locatari au pornit caloriferele electrice şi aerotermele. "Doar că, dacă le folosesc în fiecare zi, îmi creşte serios factura pentru energia electrică. Am doi copii mici, iar singura alternativă e să mă mut. Norocul meu e că avem o mătu şă care ne înţelege problema şi ne primeşte la ea în casă în lunile de iarnă. Toţi patru dormim într-o încăpere, cel puţin până în martie", povesteşte una dintre mame, care s-a mutat încă din decembrie din apartamentul ei de două camere.

Chiar şi cu acest regim drastic de furnizare a căldurii, factura pentru întreţinere pe luna noiembrie 2010 a ajuns la 470 de lei. "Se poate şi mai mult. Eu am plătit anul trecut şi o factură de 11 milioane. Iar eu am primit locuinţă socială, deci se pre supune că sunt sărac", povesteşte Mihai, locuitor al unui bloc din apropiere, dar destinat în totalitate cazurilor sociale.

Cazuri sociale versus tineri

Tocmai faptul că în aceeaşi "oală" sunt cazurile sociale cu locuinţele pentru tineri generează astfel de probleme. Blocurile ANL din Sibiu sunt administrate de SC Urbana SA, societate ce aparţine consiliului local.

Directorul societăţii, Cristian Bucura, spune că programul de furnizare a căldurii a fost decis de majoritatea celor care locuiesc în blocurile ANL. "Programul este stabilit în funcţie de gradele de afară şi tot de ei (locuitorii ANL - n.r.) este cerut. Noi nu facem decât să le respectăm solicitările", susţine Bucura.

La rândul lor, tinerii spun că nu au ce face: "Suntem în minoritate. Cazurile sociale de cid în funcţie de cât îşi permit să plătească la factură".

SINGURA SOLUŢIE

Debranşarea de la sistemul centralizat

Problemele locatarilor blocurilor ANL vor înceta doar atunci când fiecare familie îşi va putea monta propria centrală termică. Acest lucru nu este însă posibil din cauză că, nefiind proprietari, nu pot primi aviz pentru debranşare.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul unei scări unde locuiesc doar angajaţi ai Poliţiei Sibiu, unde toate apartamentele au cen trale proprii. "Acolo e altceva, sunt apartamentele poliţiei, nu ştiu exact cum au primit aviz", susţine Cristian Bucura, directorul Urbana.

Explicaţia vine chiar de la locatarii respectivi: apartamentele în care locuiesc aparţin şi Ministerului de Interne, nu doar Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar şefii de la Interne au fost de acord cu debranşarea.

Potrivit Primăriei Sibiu, în momentul de faţă există 327 de apartamente în opt blocuri ANL. Tinerii vor putea să se debranşeze doar după ce vor deveni proprietari, în acest moment existând peste 80 de cereri.

Ne puteți urmări și pe Google News