Călin Popescu Tăriceanu, co-președinte ALDE. „Guvernarea Cioloş este un eşec pe care Klaus Iohannis va trebui să şi-l asume”

Călin Popescu Tăriceanu, co-președinte ALDE. „Guvernarea Cioloş este un eşec pe care Klaus Iohannis va trebui să şi-l asume”

Şeful Senatului a explicat, pentru EVZ, de ce ALDE a preferat colaborarea cu PSD după alegerile locale şi a spus că ALDE va participa pe liste proprii la alegerile parlamentare.

- Evenimentul zilei: Ar susţine ALDE o moţiune de cenzură a PSD împotriva guvernului Cioloş?

- Călin Popescu Tăriceanu: Guvernarea Cioloş este un eşec pe care Klaus Iohannis trebuie să şi-l asume. A vrut guvernul lui şi l-a obţinut. Rezultatul este că România merge mai rău, mult mai rău. O arată cifrele macroeconomice, dar mai ales situaţia românilor. Sute de mii de familii din mediul rural sunt afectate de faptul că ministrul de resort este incapabil să rezolve problema acordării subvenţiilor agricole. Avem zeci de mii de profesori şi alţi bugetari care au ieşit în stradă, exasperaţi de amatorismul şi reaua-voinţă a miniştrilor Muncii şi Finanţelor, şi exemplele pot continua. Întrebarea la care am încercat să răspundem acum câteva zile, când am dialogat împreună cu liderii PSD, este dacă o moţiune de cenzură reprezintă o soluţie. Sunt multe necunoscute.

-La ce necunoscute vă referiţi?

-Problema cea mai mare ar fi perioada de instabilitate politică ce ar urma. În plus, noul guvern – fie el şi unul format în jurul PSD-ALDE– va avea maxim 3 luni în care să rezolve din probleme, înainte de alegeri. De aceea cred că o moţiune de cenzură rămâne improbabilă. În acelaşi timp, premierul trebuie să înţeleagă faptul că are o datorie pe care şi-a asumato în faţa românilor. Premierul trebuie să îl demită pe ministrul Agriculturii pentru că Parlamentul a adoptat o moţiune simplă împotriva sa. Am spus în multe rânduri că îl consider pe Cioloş un bun specialist, din păcate depăşit de responsabilitatea funcţiei de premier. Deocamdată, însă, trebuie să îşi ducă mai departe crucea.

-Când veţi depune iniţiativa legislativă cu Victor Ponta privind Directiva europeană care se referă la asigurarea condiţiilor unui proces echitabil?

-Deîndată ce va fi gata textul final al inițiativei legislative acesta va fi depus. Este vorba despre textul, cuvânt cu cuvânt, al Directivei europene adoptate în 16 februarie anul acesta de către Comisia Europeană care privește garanții procesuale. România, ca stat membru al UE, are această obligație. Sper că ministrul Prună, în calitate de fost funcţionar european, va avea o atitudine europeană. Este un moment în care îşi mai poate spăla din păcatele din ultimele luni, inclusiv declaraţiile antidemocratice şi complet inedite în raport cu valorile europene, conform cărora drepturile cetăţenilor sunt un lux.

-ALDE va candida singur la parlamentare sau pe liste cu PSD? Dar pe liste cu PNL?

-Vom candida singuri la alegerile parlamentare. Alegerile locale, unde am fost al treilea partid ca scor electoral, ne arată că avem un electorat al nostru, liberal, care ne sprijină şi care vrea să susţinem drepturile şi libertăţile românilor şi agenda economică de centru-dreapta. Cred că din ce în ce mai mulţi români s-au săturat de duplicitatea celor din PNL. Vorba aceea: afară e vopsit gardul, înăuntru leopardul.

-Câţi parlamentari ALDE au câştigat la alegeri posturi în administraţia locală și vor pleca din Parlament?

-După alegeri, nouă colegi din ALDE au câștigat mandate în consiliile locale și județene. Deja o colegă, doamna Gavrilescu, a anunțat că renunță la mandatele de consilier local și județean pe care le câștigase. Probabil în perioada următoare vor spune și ceilalți colegi pentru ce optează.

-De ce aţi preferat o colaborare cu PSD după alegerile locale şi nu cu PNL?

-Imaturitatea şi duplicitatea conducerii PNL au făcut din acest partid un partener de dialog necredibil. PNL una spune, alta face. În plus, ALDE a încheiat un protocol cu PSD înaintea campaniei electorale, având în vedere colaborarea bună pe care am avut-o în Parlament şi în coaliţia de guvernare.

„Excesele din justiţie i-au afectat şi pe românii simpli”

- Cum comentaţi decizia CCR privind abuzul în serviciu?

- Sper ca această decizie să fie şi un nou start pentru o abordare echilibrată şi democratică a problemelor din Justiţie. Din păcate, în ultimii ani, din dorinţa legitimă de a prinde unii „peşti mari”, au fost promovate o serie de excese. Aud o serie de voci care se consideră avizate şi care ne spun că aceste excese îi afectează doar „pe cei cu funcţii mari”. Adevărul, pe care îl puteţi vedea dacă discutaţi cu din ce în ce mai mulţi români nedreptăţiți de sistemul juridic, este că excesele şi abuzurile din Justiţie i-au afectat şi pe simplii români. Din păcate, unii oameni din sistemul de Justiţie alimentează false temeri şi războaie în spaţiul public, de la înălţimea unor funcţii vremelnice. Este o perspectivă care dăunează României şi românilor, şi ar trebui înlocuită cu o abordare echilibrată a actului de justiţie.