CĂLIN HERA: Mircea, fă-te că lucrezi!

Mircea Geoană vorbeşte ca şi cum sondajul Data Media ar fi real.

Nu şi-a închipuit nimeni că listele pentru Parlamentul European au fost alcătuite astfel încât partidele să trimită la Strasbourg ce au ele mai bun în materie de politică europeană.

Cu greu poţi găsi printre candidaţii eligibili nume care ar putea să se impună pe scena europeană şi să impună idei valoroase. Pentru mulţi, plecarea la Strasbourg a fost înţeleasă ca un surghiun.

Aşa că partidele româneşti au trimis la Euro 2007 echipa de rezerve, inducând ideea, păguboasă, că europarlamentarele sunt alegeri de mâna a doua.

Totul pare că se va transforma într-un joc de societate „pentru extern“ în care mahării politici stau deoparte şi fac socoteli ca să câştige „la intern“. Căci e uşor de bănuit că temele de dezbatere nu vor fi legate de problematica europeană, iar rezultatul alegerilor din 25 noiembrie va fi doar un jalon important în vederea alegerilor generale de anul viitor.

Din acest scenariu fac parte prezenţa echidistantă a lui Traian Băsescu la lansarea candidaţilor PD, cu două zile înainte de deschiderea campaniei electorale, şi bătălia preşedinte-premier pe tema sistemului de vot uninominal.

Ar fi amuzant ca Tăriceanu să-şi asume răspunderea pe un sistem şi Băsescu să ne cheme la referendum pentru altul; să vezi atunci distracţie!

Dar cel mai amuzant rămâne Mircea Geoană. Liderul PSD trece cu graţie social-democrată peste ultimele două eşecuri răsunătoare (referendumul anti-Băsescu şi moţiunea anti-Tăriceanu) şi iese din nou la bătaie, piţigăiat.

Într-un interviu publicat duminică de Mediafax, Mircea Geoană vorbeşte ca şi cum rezultatele ultimului sondaj Data Media ar fi reale. Potrivit pseudosondajului, Geoană ar fi pe locul al doilea în clasamentul „favorabilităţii“, imediat în urma lui Traian Băsescu şi mult în faţa altor competitori politici, iar PSD ar urma să fie votat de aproape 27% (alte sondaje oferă doar 18-19%)!

Ce spune Geoană? Că PSD are cei mai capabili şi mai experimentaţi candidaţi pentru PE, pe care i-a ales folosind formula perfectă: cinci locuri din primele zece sunt rezervate femeilor, iar locul 5 - ocupat de un reprezentant al organizaţiei de tineret.

E clar, concluzionează el, PSD e de neînvins, trebuie numai să se mobilizeze exemplar şi alegerile să fie corecte. Pentru că, adaugă Geoană, războinic, au fost multe „evidenţe“ la referendum, pe care însă a preferat să nu le discute atunci.

Dar acum, acum va fi intransigent!, zice. Fiindcă a ales, cum altfel, arma răzbunării, tăvălug care va începe pe 25 noiembrie, la europarlamentare, şi se va încheia cu prezidenţialele la care se va alege un pesedist.

Pentru că „25 noiembrie înseamnă începutul avalanşei prin care vom mătura puterea de dreapta“, mai tună Geoană, din ce în ce mai simpatic.

Liderul PSD are însă şi o schiţă de discurs care ar putea să prindă la un anumit tip de electorat: PSD este singurul partid care îşi poate respecta promisiunile electorale „de tip social“ pentru că europarlamentarii săi fac parte din grupul socialist, al doilea ca pondere la Strasbourg.

Raţionamentul lui e dus mai departe de amicul meu oengist, altfel liberal: din poziţia noastră de ţară săracă şi nedezvoltată, social-democraţii sunt cei mai convenabili fiindcă văd redistribuirea averii europene după nevoi şi nu după merite. Or, ştie toată lumea, românii au nevoi multe şi merite puţine. Cam ca zăngănitul de arme al lui Geoană.