În această lună este fi xat primul termen de plată pentru taxa pe stâlp, care încă nu are norme de aplicare, dar, chiar și așa, va trebui plăti.
Mai este o lună importantă nu numai pentru că trebuie depuse declarațiile pentru venitul realizat în 2013, dar și pentru că, pe data de 26, este primul termen de plată al „taxei pe stâlp”, sintagma sub care s-a încetățenit impozitul pe construcții speciale. Iată cine, când și cum trebuie să depună declarațiile sau să achite dările la Fisc în această lună.
15 MAI
Se depune declarația de mențiuni pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA. Obligația va fi depusă de persoanele care nu au depășit plafonul de scutire. În acest sens, persoanele în cauză vor completa formularul 096.
26 MAI
● Se face plata impozitului reținut la sursă pentru luna precedentă.
● Persoanele fizice depun declarațiile pe venit pentru anul trecut. Cei care lucrează pe baza unui contract de muncă nu trebuie să depună obligațiile, deoarece această sarcină revine angajatorilor. În schimb, cei care au anumite forme de colaborare trebuie să depună aceste documente. Astfel, cei care realizează venituri din activități independente (sunt incluse aici și drepturile de autor, profesii liberale – medici avocați, notari, consultanți, experți comtabili), cedarea folosinței bunurilor, activități agricole cu venitul stabilit în sistem real vor depune declarația 200.
● Persoanele fizice rezidente în România care au realizat venituri din aceste forme de colaborare în străinătate, în 2013, vor depune declarația 201. În declarație se va menționa și nivelul impozitului plătit în străinătate - valoarea în valută, transformată în lei.
● De asemenea, persoanele fizice care au realizat venituri din salarii în 2013 sau românii care sunt angajați ai misiunilor diplomatice și consulatelor acreditate în România vor depune la sediile administrației fiscale formularul 224.
● Pe data de 26 mai se va depune și cererea privind redirecționarea a 2% din impozitul pe profit pentru anul 2013. Cei care doresc să redirecționeze acest procent vor depune formularul 230, la sediile administrației fiscale.
● Tot în această dată se va depune declarația privind venitul estimat pentru anul în curs. Cei vizați vor depune la fisc formularul 220.
● În aceeași dată, se depune declarația privind impozitul pe construcții speciale și, totodată, trebuie făcută și plata în contul acestuia. Nici până acum însă nu s-au publicat normele metodologice după care trebuie achitat acest impozit.
30 MAI
Persoanele juridice vor depune situațiile financiare valabile pentru anul trecut.
Disputa privind „taxa pe stâlp”
Persoanele juridice românești și străine și cele care lucrează în România, având sediu permanent sau în baza unui sediu social, plătesc din acest an impozitul pe construcții speciale. Acesta se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii de patromoniu a construcției de la data de 31 decembrie 2013. Oamenii de afaceri au atras însă atenția Executivului că nu se poate face plata impozitului fără norme de aplicare, care nu au apărut până acum. Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, susține că nu este nevoie de norme de aplicare și că legislația existentă este suficient de clară și permite plata dării.