Căldura va ucide virusul? Iată ce teorii circulă în lumea oamenilor de știință!

La soare, la o temperatură de 24 ° Celsius și o umiditate de 80% virusul moare în două minute. Acesta e punctul de vedere al profesorului Walter Ricciardi, consilierul științific al ministrului Sănătății din Italia și expert de renume internațional în domeniul sănătății publice. Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât virusul trăiește mai puțin, susține profesorul. Cu toate astea, Ricciardi spune că "virusul va continua să circule și va trebui să continuăm să respectăm regulile de igienă și distanțare. Dar am putea trăi împreună mai bine", notează ziarul LaStampa.

Potrivit cotidianului italian Il Giornale, există și un studiu american care susține același lucru.

„Un studiu prezentat pe 24 aprilie de subsecretarul american pentru securitatea internă, Bill Bryan, arată că virusul nu rezistă la căldura umedă. În interior, cu 24 ° C și 20% umiditate, poate rezista pe o suprafață timp de 18 ore, la 35 ° C și o rată de umiditate de 80%, durata acesteia nu depășește o oră.

La soare, însă, la 24 ° C și același nivel de umiditate sunt suficiente pentru a dispărea în două minute".

Subsecretarul american Bryan a declarat pentru CNN că testele făcute au arătat că „virusul moare mai sub razele directe ale soarelui”.

„Cea mai marcantă observație a noastră de până acum este efectul puternic pe care lumina soarelui pare să îl aibă asupra uciderii virusului, atât pe suprafețe cât și în aer”.

Încă de la începutul pandemiei Covid-19, s-a pus problema dacă există vreo legătură între răspândirea virusului și condițiile climatice.

Primele studii au fost realizate de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, care au trasat pe harta lumii  o  „centură Coronavirus”, delimitând regiunile în virusul se răspândește intens.

E vorba de o zonă imensă care cuprinde practic toată Europa, America Centrală, Orientul Mijlociu, dar și  China, Coreea și Japonia. Aici temperaturile medii între 5 și 11 grade și umiditatea între 47 și 79 % și au favorizat răspândirea virusului în ultimele luni.

Lucrurile se vor schinba, însă, când va veni căldura.

Legătura dintre coronavirus și condițiile meteo a fost studiată, potrivit Il Giornale, și de Francesco Gentile Ficetola și Diego Rubolini, cercetători la Universitatea din Milano.

Și italienii  au constatat că virusul trăiește mai bine în condiții de frig uscat, preferând o temperatură în jurul valorii de 5 ° C .

Un alt studiu american realizat de MIT din Boston pe datele culese de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore arată că cel mai mare număr de cazuri de Coronavirus au apărut în toate zone în care temperaturile erau cuprinse între 3 și 13 ° C.

În schimb, țările cu temperaturi medii peste 18 ° C au înregistrat mai puțin de 5% din totalul cazurilor. Exemplul cel mai izbitor îl oferă Statele Unite, unde statele din sud (Texas, Florida și Arizona) au înregistrat până acum o rată de creștere mai mică decât cele din nord (precum Washington sau New York).

Singurul studiu care, până în prezent, ne retează speranțele că virusul își va domoli răspândirea pe perioada verii a fost realizat în Franța, unde unii cercetători au încălzit virusul în două eprubete pentru a-i testa rezistența.

La 60 ° C, nu toate tulpinile virusului au fost distruse, dimpotrivă, au reușit să se reproducă în continuare. Abia la o temperatură de 92 ° C păstrată timp de 15 minute distrugerea tulpinilor de virus a fost totală.

Cine are dreptate până la urmă, vom vedea în lunile care urmează. Nu e cazul să credem pe nimeni pe cuvânt, când vine vorba de sănătatea noastră. Dincolo de teoriile specialiștilor, singurul barometru de încredere rămân datele oficiale cu privire la numărul de noi infecții cu SARS-,Cov-19.