Căldura şi aerul uscat dăunează sănătăţii plantelor

Pentru majoritatea plantelor de apartament, temperatura ideală este cuprinsă între 8 şi 12 grade Celsius.

Cu excepţia plantelor originare din regiunile emisferei sudice (Chile, Argentina, Africa de Sud) care sunt într-un repaus vegetativ în perioada de vară, majoritatea plantelor de interior intră în această stare în luna octombrie. Aceasta durează până în luna martie şi este legată de micşorarea lungimii zilei. Dacă pentru noi, pe timpul iernii, o temperatură confortabilă este de minimum 18-20 şC, pentru majoritatea plantelor de apartament este necesară o temperatură de maximum 15 grade C. Ideală ar fi cea cuprinsă între 8 şi 12 grade C.

Aerul uscat, lumina puţină şi curenţii reci pot fi mortali pentru ele. În toată această perioadă, plantele au nevoie de o îngrijire atentă, pentru ca primăvara ele să fie la fel de frumoase. Pulverizează apă pe frunze Într-o cameră bine încălzită, plantele au tendinţa să uite de perioada de repaus. Pentru că trec, este bine să le păstrezi în camere cât mai răcoroase sau pe verande. Temperaturile crescute din casă pot determina îngălbenirea frunzelor şi căderea lor prematură.

Aerul uscat este foarte periculos pentru plante. Pentru a evita aceasta, aşază vasele pe un strat de bile de argilă permanent umede şi plasează printre ele castronaşe cu apă. Pulverizează deseori apă pe frunze, dar ai grijă ca apa să nu umezească şi pământul.

Odată cu micşorarea zilelor, şi plantele îşi schimbă ritmul biologic. De aceea este bine să întrerupi fertilizarea până în februarie. Este inutil să încerci să stimulezi dezvoltarea plantei atunci când ea „se odihneşte“. Dacă totuşi temperatura este mai mare de 20 de grade C, o poţi fertiliza o dată pe lună deoarece în aceste condiţii creşterea continuă.

Două udări pe săptămână Respectă-le comportamentul şi diminuează progresiv şi frecvenţa cu care le uzi. Plantele rezistă mai bine la lipsa apei decât la un exces. Două udări pe săptămână este maximul pentru această perioadă la plantele cu flori.

Lasă plantele să profite cât mai mult de lumina puternică din faţa ferestrelor, dar ai grijă să nu sufere din cauza curenţilor reci de aer. În orice anotimp, plantele tale trebuie să arate bine. Curăţă cu un burete umed praful de pe frunze şi dă-le strălucire cu ajutorul unui spray de luciu. Taie periodic frunzele uscate sau îngălbenite şi florile ofilite.

Verifică periodic dacă au dăunători. Dacă ai găsit pe spatele frunzelor păduchi, şterge-le una câte una cu un tampon îmbibat în alcool de 60ş. Cel mai bine este să izolezi plantele atacate timp de câteva săptămâni şi să le tratezi periodic. E bine să ştii... La speciile decorative prin frunze, lipsa perioadei de repaus nu este foarte vizibilă. În schimb, la plantele decorative prin flori vei observa întotdeauna absenţa formării bobocilor. Este una dintre principalele cauze ale neînfloririi plantelor de apartament. Poţi observa, de asemenea, o mare fragilitate şi o longevitate mai mică a acestor plante.