500 de lei în şase luni. Atât economiseşte, la trei camere, un locatar cu centrală proprie faţă de vecinul racordat la reţeaua publică.
În România, preţul mediu al gigacaloriei e de 210 lei. În Bucureşti, ajunge la 298 lei, dar sunt zone în care e produsă mai ieftin. Vorbim de preţul nesubvenţionat. Cu subvenţie, acest preţ scade cu aproximativ 60%.
În Bucureşti, de pildă, gigacaloria a avut, în perioada septembrie-decembrie 2010, un preţ de 124 de lei. Dacă subvenţia va fi eliminată total, proprietarul unui apartament cu trei camere, racordat la sistemul centralizat, va plăti, în medie, 500 de lei pentru luna de iarnă şi 240 pentru cea de vară.
Centrala de apartament, mai ieftină
Pentru cei care au centrale de apartament, preţul gazelor e cel care influenţează decisiv factura. Pentru cei racordaţi la sistemul centralizat - gigacaloria.
Să luăm exemplul unei familii de 3 persoane, care locuieşte într-un apartament cu 3 camere. Astfel, dacă familia are încălzire de la reţeaua publică şi contoare proprii pentru apă caldă şi rece, plăteşte 365 de lei pe lună de iarnă cu subvenţie şi aproximativ 500 - fără.
În schimb, dacă are centrală, plăteşte 400 lei, arată calculele realizate de Federaţia Asociaţiilor de Proprietari.
În vest, e invers: cei cu centrală plătesc mai mult
Liderul Federaţiei, Radu Opaina, spune că e o situaţie ciudată. "În mod normal, şi asta se întâmplă în statele din Vest, preţul la reţeaua publică ar trebui să fie mai mic decât al celor care au centrale. La noi e exact invers. Atunci când produci pentru mai mulţi ar trebui să vinzi ieftin, asta-i logica economiei!", remarcă Opaina.
El crede că scumpirea gazelor, anunţată pentru acest an, va fi însoţită şi de o scumpirea a gigacaloriei.
Se scumpesc gazele, dar "gigacaloria şi mai mult"
"E clar că gazele nu vor depăşi preţul gigacaloriei. Astfel, un apartament cu centrală termică va fi mai ieftin de încălzit decât unul racordat la reţeaua publică. Asta pentru că sub subvenţie s-a pus o perdea pentru furat. Se întâmplă de 15 ani, de atunci se fură din RADET", acuză el.
Astfel, Opaina crede că numărul persoanelor care vor opta pentru centrala termică de apartament va creşte, chiar dacă preţul gazului va fi majorat.
PUŢINI FERICIŢI
Gigacalorie de 50 de lei la Giurgiu
O mică parte dintre cei care locuiesc în oraşul Giurgiu primesc gigacaloria la un preţ care pare ireal: 50 de lei. "Este un proiect cu panouri solare, iar preţul de producere permite acest preţ pe piaţă".
Un alt caz fericit este cel din oraşul Măgurele, unde gigacaloria are un preţ de 100 lei, de trei ori mai mic decât în Capitală. Potrivit lui Radu Opaina, preţul de piaţă al gigacaloriei în România "nu ar trebui să depăşească 30 de euro" (circa 125 de lei).
În România, preţul mediu de producere a gigacaloriei e de cca 500 de lei, iar subvenţia e acordată, în procente diferite, de guvern şi de autorităţile locale. Spre exemplu, la Timişoara, la subvenţia guvernului (40 de lei) se adaugă cea a consiliului local (30 de lei), bani care se taie din cei 320 de lei cât costă producerea.
298 de lei e preţul nesubvenţionat al gigacaloriei în Bucureşti. La Giurgiu, CET produce gigacaloria la 50 de lei
- Franks, FMI: Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central
- Familiile bucureştene cu venituri sub 3.000 de lei vor primi subvenţii mari