Calatorie in timp

Dupa 19 ani de coma, un polonez a sarit din comunism in capitalism.

Un lucrator feroviar polonez, intrat in coma in urma unui accident produs in Polonia comunista, si-a recapatat cunostinta 19 ani mai tarziu, descoperind o tara democratica, avand o economie de piata.

Potrivit Reuters, Jan Grzebski, care sta inca intr-un scaun cu rotile, este de parere ca datoreaza neasteptata revenire ingrijirilor acordate de iubitoarea sa sotie, Gertruda.

La vremea la care a suferit accidentul, in 1988, medicii au opinat ca barbatul nu va trai mai mult de doi-trei ani. „Timp de 19 ani, doamna Grzebski a facut treaba unei intregi echipe de terapie intensiva, schimband pozitia sotului sau comatos din ora in ora, pentru a preveni aparitia unor infectii cauzate de imobilitate”, a declarat doctorul Boguslaw Poniatowski, citat de publicatia „Super Express”.

Ametitoarea abundenta capitalista

„Cand am intrat in coma, in magazine se gasea doar ceai si otet, carnea era rationalizata si vedeai peste tot cozi imense la statiile de benzina”, a povestit Grzebski intr-un interviu acordat postului de televiziune TVN24, descriind amintirile sale despre perioada in care sistemul comunist era pe cale sa se prabuseasca.

„Acum vad pe strada oameni cu telefoane celulare, iar in magazine sunt atatea marfuri ca ma ia ameteala”, a adaugat el. „Ce ma uimeste este ca toti oamenii umbla vorbind la celulare si parca niciodata nu contenesc sa se vaite - eu nu ma plang de nimic”, a spus Grzebski, observand ca totusi telefoanele mobile, ca si alte tehnologii, par sa nu fi imbunatatit cu mult starea de spirit a concetatenilor sai.

Grzebski inca are vii in minte lipsurile de pe vremea presedintelui Wojciech Jaruzelski, apreciind ca lumea traieste acum mult mai bine, cu toate noile probleme cu care se confrunta in prezent. El se considera norocos ca a apucat sa vada aceasta schimbare, spunand ca experienta sa poate fi considerata o adevarata calatorie in timp.

De 11 ori bunic

Cand si-a revenit, barbatul a mai aflat ca toti cei patru copii ai sai s-au casatorit si ca are nu mai putin de 11 nepoti. Grzebski mai spune ca pare ca-si aminteste extrem de vag reuniunile de familie din perioada in care s-a aflat in coma, cand sotia si copiii incercau sa comunice cu el. Barbatul a intrat in coma dupa ce, in 1988, a fost lovit de un tren.

Modesta, sotia sa nu s-a plans de imensul efort depus continuu, timp de 19 ani, pentru ingrijirea lui Grzebski. „Am plans mult si m-am rugat mult. Toti cei care veneau sa ne vada intrebau mereu cand o sa moara, dar uitati ca nu este mort”, a spus Gertruda.

Coincidenta

Viata bate filmul

Extraordinara poveste a lui Jan Grzebski seamana cu scenariul filmului „Adio Lenin!”, in care personajul Alex Kerner incearca sa ascunda stirea caderii comunismului pentru a nu-i provoca un soc fatal mamei sale, Christine, care-si revenise din coma. Sfarsitul peliculei tragicomice nu este insa la fel de fericit - cand Christine descopera ca Zidul Berlinului a cazut, ea dezvaluie ca sprijinul sau pentru fostul regim comunist a fost tot timpul o mare minciuna.