Călătorie cu autobuzul din Epoca de Aur

Imediat ce se deschid uşile, oamenii se înghesuie pe scări, cu o voiciune de care nu i-ai crede capabili pe unii, la etatea lor. Se mai dau şi coate, pentru că primii care intră ocupă şi un loc pe scaunele cu tapiţerie din vinilin scorojită şi crăpată de anii scurşi şi de prea multele trupuri perindate pe aici. Taxatoarea îi cheamă blazată, dar strident, pe călători să îşi ia bilete, în timp ce cei care nu au prins locuri se grăbesc "la burduf", că acolo parcă nu stau aşa de înghesuiţi. În fine, uşile se închid şi motorul porneşte. Fumul gros creează o mică "ceaţă locală" pe a doua bandă de mers, dar intră înecăcios şi în autobuzul în care geamurile încep deja să se aburească din cauza respiraţiei oamenilor, că de căldură înăuntru nu poate fi vorba.

Toate acestea s-au petrecut astăzi în Alba Iulia, la fel ca în urmă cu 21 de ani. A fost vorba despre o acţiune inedită realizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia împreună cu Societatea de Transport Public din municipiu, sub titlul simplu "Remember - Decembrie 1989". Autobuzul a fost exact unul din "Epoca de Aur", unul cu burduf tip acordeon, cum erau atunci cunoscute. Geamurile au servit drept spaţiu de expunere pentru fotografii realizate în Alba, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, iar semnul exterior că nu au fost reintroduse în circulaţie astfel de autobuze erau inscripţiile "Jos Ceauşescu" şi "Libertate". În aceeaşi idee de "remember", pe geamul din spate era montat un ecran mare pe care rulau programe TV din "Epoca de Aur", dar şi imagini surprinse în 22 decembrie 1989 în Alba Iulia.

Amintiri

Primii călători cu acest inedit autobuz au fost mai mulţi revoluţionari, care au "luat cursa" din faţa Palatului Administrativ până în faţă la Cinema Dacia, pentru a asista la dezvelirea unui monument dedicat evenimentelor din urmă cu 21 de ani. Pe drum, au depănat amintiri despre cât de greu se trăia pe acele vremuri, despre cum mergeau exact cu astfel de autobuze, unele aflate chiar în stare mai precară, la lucru sau acasă, eventual făcând naveta. Toţi au fost de acord că ceea ce au câştigat cu adevărat a fost dreptul de a vorbi liber, însă cei mai mulţi s-au plâns că vremurile sunt aproape la fel de grele, pentru că "degeaba ai ce cumpăra, dacă nu ai bani".

Atmosfera a fost, totuşi, destul de veselă, câţiva dintre ei având grijă să le reamintească şi glumele din acea perioadă sau să evidenţeze pe un ton hazliu discrepanţa dintre acele vremuri şi cele de acum, mai ales din punctul de vedere al culturii şi convingerilor oamenilor. Hazul a fost general când autobuzul se chinuia să urce panta de pe Calea Moţilor, unii fiind chiar dispuşi să coboare şi să împingă vehiculul dacă ar fi fost nevoie.

Călătorii gratuite

Privind în afară, puteau fi văzuţi oameni miraţi uitându-se lung după autobuz, bătrâni care scăpau o lacrimă sau părinţi care le arătau copiilor autobuzul. Cu siguranţă, nu a trecut neobservat. Astăzi, autobuzul a mai făcut câteva ture prin oraş pentru curioşi, care au putut retrăi experienţa anilor trecuţi şi admira expoziţia mobilă, dar au beneficiat şi de o călătorie gratuită unde aveau de mers. Până pe 24 decembrie, autobuzul va fi parcat între sediul muzeului albaiulian şi Sala Unirii, cu uşile deschise, pentru ca oricine să se poată urca şi să vadă fotografiile expuse.

La fier vechi

"Acest tip de autobuz circula în Alba Iulia înainte de 1989, era o prezenţă obişnuită pe străzile oraşului Alba Iulia. În el era frig, erau aglomerate deoarece circulau rar. Astăzi, din fericire, astfel de autobuze nu mai sunt în circulaţie din 2006, în Alba Iulia. În decembrie 2006 am oprit ultimele astfel de autobuze pe care le-am avut în dotare. Cu acest autobuz dorim să oferim o călătorie în timp şi asigurăm că este pentru ultima dată când un astfel de autobuz mai circulă în Alba Iulia. În Alba Iulia nu mai avem astfel de maşini şi l-am adus de la Turda. Este în stare de funcţionare, are inspecţia tehnică periodică făcută, totul e conform, dar destinaţia lui va fi de fier vechi", a declarat Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public Alba Iulia.