Regizorul Radu Alexandru Nica prezintă în această seară piesa lui Vişniec într-o cetate, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. El spune despre condiţiile din teatrele de la Chicago că sunt mai precare decât cele din România.
Radu Alexandru Nica a montat “Caii la fereastră” (“Horses at the Window”), de Matei Vişniec, la Trap Door Theatre din Chicago, SUA. Spectacolul a fost foarte bine primit în Chicago, unde s-a jucat în martie şi aprilie, de trei ori pe săptămână. La Sibiu, în cadrul festivalului, se joacă în această seara, de la ora 21, într-un cadru mirific: la Cetatea Cisnădioara.
“În America am lucrat în condiţii materiale mai precare decât am ocazia să o fac la Sibiu. Pentru mine, a fost o lecţie de viaţă. Ştiu că voi contraria pe multă lume spunând asta, însă în România teatrul este foarte bine sprijinit. Ne tot plângem, dar e fals, sunt extrem de mulţi bani care intră în teatru, mai ales pentru o ţară săracă, aşa cum este România”, a spus Radu Alexandru Nica.
Moderatorul Octavian Saiu, venit din Noua Zeelandă în fiecare an pentru a coordona dialogurile festivalului, a confirmat şi el această situaţie, cu menţiunea că este vorba despre teatrele bugetare.
“M-am reîntors la a face teatru cu o masă şi trei scaune, ca în facultate. Mi-am dat seama că nu trebuie pierdută atâta energie pentru a obţine bugete, ci trebuie să te concentrezi pe ceea ce este important: actorul”, a spus regizorul sibian.
Cetatea, drept decor
Radu Alexandru Nica a explicat alegerea locaţiei de la Sibiu, Cetatea Cisnădioara, prin scenografia minimală. „Erau câteva obiecte, nu avea sens să le transportăm. Aici este un spaţiu mai greu accesibil, dar superb. Am vrut un spaţiu care să trăiască, în sine”.
Spectacolul “Caii la fereastră” a fost realizat la teatrul american Trap Door, fondat în 1994 şi calificat drept cel mai bun teatru de avangardă din oraş, în colaborare cu Institutul Cultural Român din New York şi Serviciul Cultural Francez din Chicago. Este un spectacol dinamic, cu accente absurde pe tema războiului, explorând cu umor viaţa femeilor care îşi aşteaptă acasă răbdătoare bărbaţii plecaţi pe front, un spectacol ce vorbeşte despre martiriul inutil şi patriotismul exacerbat. La reprezentaţia de la Sibiu va asista şi autorul textului, Matei Vişniec.
Kafka, o coproducţie cu Japonia
Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu a anunţat vineri şi noile proiecte pe care le pregăteşte regizorul Radu Alexandru Nica. O coproducţie cu Japonia, pe baza unor texte de Kafka, cu actori români în marea majoritate, cu coregrafie japoneză, va prinde viaţă în decembrie. Apoi va porni într-un turneu în Japonia.
Până atunci însă, regizorul sibian va mai monta un spectacol ce reprezintă o mare provocare: “Breaking the Waves”. Provocarea e dată de filmul binecunoscut al lui Lars von Trier şi de interpretarea magnifică a lui Emily Watson. Premiera spectacolului la Sibiu va avea loc în toamnă.
Radu Alexandru Nica este regizor la Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu din anul 2004, unde a montat spectacole precum „Vremea dragostei, vremea morţii”, “Balul” sau “Hamlet”.
Recomandări pentru sâmbătă
Lolita dansată de polonezi
- La Centrul Cultural Habitus, are loc de la ora 11 una dintre cele mai interesante conferinţe ale festivalului, susţinută de Jonathan Mills, H.R. Patapievici şi ministrul Culturii, Theodor Palelologu.
- La Casa de Cultură a Sindicatelor, în sala de sport, se joacă de la ora 17.30 „Lolita Dolly”, cu Teatr Nikoli din Polonia, un spectacol de teatru-dans.
- Pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” se joacă de la ora 19 „Uriaşii munţilor”, în regia lui Silviu Purcărete, cu trupa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
- Iubitorii spectacolelor în aer liber se pot bucura în Piaţa Mare de „Odysees des Saltimbanques”, cu compania franceză Malabar, de la ora 22.30.