Cafteală pe nimicuri în Consulatul General Român din Chicago

Alexandru Tănase, fost lucrător la Consulatul General al României din Chicago, unde a trudit timp de un an de zile, după ce a fost cinci ani stagiar în MAE face acuzaţii foarte grave. Mai ales la adresa consulului general Tiberiu Trifan.

În acest moment, Alexandru Tănase a fost dat afară din MAE, iar insistenţele sale de a fi primit în audienţă de către ministrul de externe s-au lovit de un refuz categoric. A decis să se adreseze în scris. Astfel a ajuns să dezvăluie neregulile care se petrec în Consulatul de la Chicago.

Concursul care nu a fost dat

Alexandru Tănase spune că a fost trimis acasă de către consulul general Tiberiu Trifan, pentru că a încercat să-i atragă acestuia atenţia asupra neregulilor care se petreceau în instituţia pe care o conduce.

MAE însă are o replică dură şi motivează altfel darea afară a lui Tănase. Faptul că nu a dat examen pentru ocuparea postului. În răspunsul la memoriul în care Alexandru Tănase cere socoteală pentru ce a fost trimis în ţară, i se răspunde oficial: „Apreciem interesul dumneavoastră pentru reluarea activităţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În acest context, vă informăm că angajarea pe perioadă nedeterminată în cadrul instituţiei noastre se face prin concurs.”

La rândul său, Alexandru Tănase se apără, spunând că nici nu era cazul să dea concurs mai repede de 13 luni, cât ar fi trebuit să dureze detaşarea sa în SUA: ”  Eu am fost trimis în misiune de către Centrala MAE, pe o perioadă iniţială de 13 luni, cu posibilitate de prelungire. Detaşarea mea iniţială trebuia să expire la data de 31.03.2020. Însă în urma presiunilor domnului Consul General, am fost trimis acasă în noiembrie 2019. Procedura de trimitere la post, a fost în conformitate cu regulamentele interne ale MAE, şi s-a efectuat pe bază de voluntariat, având în vedere că nimeni nu şi-a exprimat dorința pentru a ocupa acel post”.

De ce a vrut consulul Tiberiu Trifan să-l trimită acasă mai devreme pe Alexandru Tănase şi nu a mai aşteptat câteva săptămâni până ce acestuia îi expira detaşarea?

Agresarea Consulului General şi decuplarea sistemului de supraveghere

Cert, în incinta consulatului a avut loc un eveniment, hai să-l numim, mai puţin diplomatic. Ca să parafrazăm celebrul dicton: „Când muzele tac, armele vorbesc”, am spune că la Consulatul din Chicago, când diplomaţia a tăcut, au vorbit pumnii.

Deducem asta dintr-un răspuns la întrebările noastre, primit chiar de către petiţionarul Alexandru Tănase: „Nu mi s-au adus la cunoştinţă motive concrete privind rechemarea, ci doar că l-aş fi agresat pe Consulul General ( lucru ce ar fi putut fi verificat cu ajutorul camerelor, dar nu s-a dorit). Însă conducerea MAE mi-a adus la cunoştintă aceste aspecte doar verbal.”

La rândul său, MAE se apără şi spune că, într-adevăr, consulul general Tiberiu Trifan a fost agresat de către Alexandru Tănase, dar acest lucru nu se vede pe camerele de supraveghere pentru că atacatorul a avut grijă ca mai întâi să decupleze sistemul de supraveghere electronică.

Agresiunea, ca agresiunea, dacă a existat, să şi-o rezolve MAE conform legilor. Dar mult mai grav ni se pare faptul că se recunoaşte că a fost decuplat sistemul de supraveghere. Aşadar, în acel interval de timp, oricine putea intra în consulat şi pleca de acolo cu ce voia, că nu-l vedea nimeni. Poate că acesta ar fi cel mai grav incident care ar trebui investigat de către corpul de control al ministrului Afacerilor Interne, care a promis că va merge să facă un control de fond la Chicago, dar după ce se mai termină cu pandemia. Şi cum mulţi specialişti infecţionişti spun că va trebui să ne învăţăm să trăim împreună cu virusul, controlul va avea loc atunci când vom sta la masă cu virusul, să ciocnim o bere, fără mască şi distanţare socială.

Totuşi, MAE îi răspunde lui Alexandru Tănase la petiţia sa: „Urmare a audienţelor la secretarul general adjunct al MAE, respectiv la directorul Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică al MAE, aţi fost informat asupra motivelor care au dus la decizia instituţiei noastre, în ceea ce vă priveşte.”

Scandal pe o zugrăveală de 300 de dolari

Din multele răspunsuri pe care MAE le-a dat la multele petiţii ale lui Alexandru Tănase, noi am tras concluzia că acesta a revendicat şi decontarea unei sume de 300 de dolari,  pe care a folosit-o pentru igienizarea apartamentului în care a locuit la Chicago.

Răspunde MAE: „Urmare a solicitării dumneavoastră, vă transmitem anexat documentele care au stat la baza deciziei de recuperare în Centrala MAE a sumei de 300 USD pentru serviciile de curăţenie prestate, la apartamentul în care aţi locuit pe perioada misiunii permanente la CG Chicago.”

Acestea ar fi problemele grave cu care se ocupă Consulatul General al României la Chicago, adică de la partenerul nostru foarte strategic. Vă daţi seama cam ce spune Departamentul de Stat, când aude că românii se iau la cafteală în consulat, pentru că se ceartă pe 300 de dolari.

Există, totuşi, şi acuzaţii serioase

Dincolo de aceste nimicuri, într-un memoriu adresat conducerii MAE, Alexandru Tănase aduce acuzaţii grave asupta activităţii CG din Chicago. Pentru o parte dintre ele, are şi câteva documente.

Iată memoriul pe care i l-a adresat ministrului de Externe. Desigur, după ce nu i s-a rezolvat situaţia cu rămânerea la Chicago.

„În urma răspunsului primit din partea CCED, mă declar profund dezamăgit de modul în care Ministerul Afacerilor Externe alege să trateze situaţia prezentată. Motivele care au stat la baza rechemării mele, mi-au fost aduse la cunoştinţă de catre CCED, şi aş dori să menţionez aici că domnul Consul General Tiberiu Trifan a specificat că l-am agresat, că am deconectat sistemele informatice şi că am furat documente din sediul oficiului consular. Aţi putut verifica în vreun fel aceste acuzaţii false ? Au fost verificate modalităţile în care se fac achiziţiile pe plan local, şi anume că se foloseşte doar o agenţie de turism pentru achiziţia biletelor, fără a se folosi procedura legală cu cele 3 oferte ? Aţi verificat cumva modul în care au loc interviurile pentru obţinerea vizei? Consulul desemnat nu vorbeşte limba engleză, însă reuşeşte să obţină informaţiile necesare ? Aţi verificat cum sunt întrebuinţaţi banii misiunii pentru plata locurilor de parcare ale maşinilor personale ale diplomaţilor, în dauna plăţii locurilor de parcare ale maşinilor misiunilor ? Aţi verificat faptul că există diplomaţi care îşi petrec la birou maxim 3 ore pe zi, în rest invocand probleme personale ? De asemenea, vă aduc la cunoştinţă că eu am fost rechemat intempestiv, şi nu am fost informat în prealabil despre aceasta, deşi solicitarea fusese făcută cu 3 săptămâni înainte ? Faptul că mi s-a interzis accesul în consulat fără nicio decizie de acasă, este legal ? Ceea ce încercaţi să faceţi acum, este acelaşi lucru pe care l-aţi făcut de când am tot încercat să obţin o explicaţie pentru rechemarea mea.

Vă aduc la cunoştinţă că am fost şantajat de catre domnul general Pârvulescu, că în cazul în care merg mai departe cu memoriul, nu voi reuşi niciodată să iau examenul de admitere. Deţin documente în sensul celor prezentate, mai ales în ceea ce priveşte procedura achiziţiilor şi a folosirii banilor pentru parcare, însă dvs. doriţi să negaţi evidenţele în acest moment şi să îl protejaţi pe domnul Trifan.

De asemenea, domnule ministru, vă aduc la cunoştinţă că am solicitat în scris restiturea garanţiei, însă văd că de fiecare dată acest lucru este ignorat.”

Aşadar, treburi serioase la Consulatul General al României din Chicago, aflat la cel mai strategic partener al României, SUA. Şmenuri cu agenţia de unde se achiziţionează biletele de avion, coţcării cu banii de parcare şi alte lucruri la fel de grave, plus un acordor de vize care habar nu are limba engleză. Noroc mare că în America se vorbesc şi alte limbi. O vorbi omul belgiana, elveţiana, sau marocaneasca şi suplineşte lipsa englezei.

Se răsuceşte Titulescu în mormânt. Aţi înţeles acum, din relatările acestea venite din interiorul instituţiei, de ce, practic, România nu mai contează în diplomaţia internaţională? Pentru că MAE a devenit refugiul unor şmenari şi coţcari, cu bani mulţi la leafă şi plimbări prin străinătăţuri. Şi asta, când? Acum, când lumea se schimbă. Iar schimbarea pleacă fix de la partenerul strategic.