Cafea cu gust de vacanţă

CĂLĂTORIE PE ABURI. Degustarea corectă a banalei băuturi energizante din fiecare dimineaţă vă poate purta înapoi în timp, în locuri plăcute sau în concedii exotice.

Spune-mi ce prăjitură preferi ca să-ţi spun ce cafea ţi se potriveşte. După acest motto se ghidează Costin Gheorghiu, coffee ambasador Starbucks, când un client intră în magazin şi ezită între aromele de cafea. Plăcinta cu brânză este perfectă pentru a îndulci Sumatra, o cafea consistentă cu savoare pământoasă, cu note subtile de ierburi şi condimente caracteristice cafelei din Indonezia.

În general, aroma cafelei din Asia-Pacific aduce a ierburi aromatice şi mirodenii, dându-i profunzime şi un caracter puternic. Ar mai fi, pe lângă întrebarea despre prăjitură, câteva întrebări legate de momentele plăcute ale vieţii, dar lui Costin i se par prea personale pentru a i le adresa unui necunoscut. Despre el însă, nu se sfieşte să povestească cum pe 4 ianuarie, anul trecut, prima întâlnire cu Breakfast Blend, cafeaua înviorătoare din America Latină, i-a adus aminte de plaja umedă şi de concediul petrecut cu soţia. „Avea aroma proaspătă a nisipului umed“, spune el. Savoare pământoasă şi plăcintă cu brânză

„O cafea poate să miroasă a praful ridicat de ploaie pe uliţa unui drum de ţară şi să-ţi aducă aminte de o vacanţă“, spune Costin, căruia, în fiecare dimineaţă, cafeaua îi miroase a clipe dragi petrecute cu ea, chiar dacă ea, soţia, pleacă mai mereu la serviciu înaintea lui.

Solul vulcanic al Americii Latine transmite bobului de cafea arome de cacao, nuci, alune sau afine. „Arborele de cafea împrumută din aroma culturilor din împrejurimi“, explică secretul Costin. Aşa se face că în regiunea Africa/Arabia, considerată ca fiind literalmente locul de naştere a licorii, cafeaua este specială, cu diverse tipuri de savoare care variază de la fructe de pădure la mirodenii exotice şi citrice, cu arome de lămâie, grepfrut, flori şi ciocolată. De aceea, o Etiopia Sidamo, băută între două înghiţituri de lămâie ori portocală, va fi pe deplin savurată.

Savoarea pământoasă a cafelei din Indonezia aminteşte de solul proaspăt, parfumat, sau chiar de ciuperci. Sulawesi este cea mai elegantă cafea din regiune, consistentă şi catifelată, cu savoare complexă şi note de ierburi aromatice. Aromele complementare acestei cafele sunt scorţişoara, untul, caramelul, ovăzul şi brânzeturile. Pairingul (adică alimentele care însoţesc băutura) are rolul de a evidenţia cafeaua, aroma pură de cafea necosmetizată de lapte sau de îndulcitori. „Dacă găseşti perechea potrivită, alimentul care să completeze băutura, atunci cafeaua nu va mai avea nevoie nici de lapte, nici de zahăr. Îi poţi savura aroma pură şi nu ar mai părea amară“, conchide Costin. Amestecuri pentru toate gusturile

În afara cafelelor preparate din boabele crescute într-o singură regiune, există şi amestecurile. „Adesea combinăm cafele din mai multe regiuni şi cu intensităţi diferite de prăjire, pentru a ajunge la un rezultat mult mai complex. E ca şi cum un chitarist este acompaniat de o vioară“, explică specialistul. O astfel de cafea este Verona, care are un amestec de cafea din America Latină şi Asia-Pacific pentru un gust dulce şi un surplus de profunzime.

REGULI Cum se degustă cafeaua 1. Mirosiţi. Acoperiţi ceaşca de cafea pe jumătate, cu mâna, şi inhalaţi profund. Câteva exemple de arome sunt: pământoasă, picantă, florală şi de nuci. Aceste mirosuri specifice sunt adesea direct legate de savoarea cafelei. Anumite arome pot fi foarte subtile şi dificil de descoperit pentru un novice în degustarea cafelei. 2. Sorbiţi. Când degustaţi cafeaua, este important să o sorbiţi, astfel veţi împrăştia băutura în toată cavitatea bucală. Acest lucru permite savoarei şi aromelor subtile să ajungă la toate papilele gustative de pe suprafaţa limbii.   3. Localizaţi experienţa pe limbă. În timp ce degustaţi cafeaua, gândiţi-vă în ce parte a limbii simţiţi savoarea. Aciditatea cafelei (caracteristicile revigorante) se va simţi în părţile laterale şi pe vârful limbii. Cafeaua cu aciditate ridicată este descrisă ca fiind înviorătoare, uşor înţepătoare, tonică, cu o senzaţie finală proaspătă. O altă caracteristică a cafelei este consistenţa ei. Pare uşoară sau consistentă când o sorbiţi? Această senza- ţie este similară cu ceea ce simţiţi atunci când comparaţi senzaţia lăsată pe limbă de laptele gras cu cea lăsată de laptele degresat. O cafea de consistenţă uşoară se va simţi uşoară pe limbă şi savoarea nu va dura. În schimb, veţi simţi pe limbă greutatea unei cafele consistente, iar savoarea acesteia va dura mai mult timp.