CADOUL lui DODON de Ziua Unirii Basarabiei cu România

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, președintele de la Chişinău, prorusul Igor Dodon, s-a pronunțat într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 24 pentru obligativitatea studierii limbii ruse în școlile din Republica Moldova.

"Sunt de părere că trebuie să reîntoarcem studierea obligatorie a limbii ruse în școală. Acum doi-trei ani, învățarea acestei limbi a devenit opțională. Pentru aceasta, este necesar de a schimba programele școlare'', a declarat Igor Dodon, potrivit căruia 90% dintre cetățenii moldoveni vorbesc limba rusă.

"Cunoașterea limbii ruse pentru moldoveni reprezintă un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai noștri", a mai declarat președintele moldovean. Agora.md notează că, în prezent, în Republica Moldova limba rusă are statut de limba de comunicare interetnică.

Săptămâna trecută, Dodon a propus o inițiativă legislativă care presupunea excluderea obligativității examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o inițiativă catalogată drept "o glumă" de către actualul ministru al educației din Republica Moldova, Corina Fusu.

Igor Dodon și-a exprimat opinia că examenul de bacalaureat ar trebui eliminate încă din Campania electorală, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi și că ar fi provocat chiar și cazuri de suicid, declarațiile sale fiind criticate de specialiști și societatea civilă.

Pe 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării Republicii Democratice Moldovenești au votat Unirea cu Patria – Mamă.

La 28 mai 1917, la Chișinău, într-o vreme când cei ce se declarau români patrioți în Gubernia Basarabia, adepții Mării Uniri, trebuiau să aibe un curaj care se confunda uneori cu jertfa supremă. Printre ei, Alexei Mateevici, cel care a plămădit cea mai frumoasă odă închinată graiului românesc, poezia Limba Noastră, azi, imn de stat al Republicii Moldova, proclama la primul congres al învăţătorilor moldoveni într-o admirabilă alocuţiune: „Suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele popor român, aşezat în România, Transilvania, Bucovina. Frații noștri își zic români. Așa să ne zicem și noi. “(...) „Trebuie să ştim că suntem români. Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi. Să-i luminăm pe toţi cu lumină dreaptă... N-avem două limbi şi două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut".

Aproape un an mai târziu, pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat la Chișinău, Unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.