Grevă: Cadastrul lansează programul „Nicio casă”

Grevă: Cadastrul lansează programul „Nicio casă”

Angajaţii Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au intrat, de ieri, în grevă spontană: nu primesc şi nu eliberează acte legate de proprietate, blocând piaţa imobiliară.

Românii nu-şi mai pot înscrie casele în evidenţele cadastrale şi, prin urmare, nu le mai pot vinde, iar în cazul în care şi-au achiziţionat o locuinţă, nu-şi pot înregistra dreptul de proprietate.

În plus, şi aceia care vor vrea săşi radieze un drept de proprietate sau să treacă un teren din extravilan în intravilan vor trebui să aştepte până când angajaţii de la oficiile Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) vor redeschide ghişeele, închise începând de ieri.

Pe scurt, mizând pe faptul că nu vor fi sancţionaţi, aceştia din urmă au blocat piaţa imobiliară recurgând la o grevă spontană, după modelul protestului declanşat de magistraţi în toamna anului trecut.

Urmarea: între orele 8.00 şi 14.30, la Cadastru nu se mai lucrează cu publicul pentru o perioadă nedeterminată, protestatarii acuzând tăierea abuzivă a salariilor.

Grevă nesancţionată

„Nu este o grevă conform legii, ci o încetare spontană a activităţii, pe termen nelimitat. Cine vrea munceşte, cine nu, nu. Sunt blocate toate activităţile legate de înregistrarea proprietăţilor, i poteci, somaţii şi altele. (...) Nu ne pot băga pe toţi în comisii disciplinare sau să ne dea afară, de unde să ia alţi specialişti?”, a anunţat, ieri, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Florin Bălănescu.

Acesta se aşteaptă ca astăzi să fie în grevă angajaţii din toată ţara, în total aproximativ 3.600 de funcţionari. Deşi - după cum au explicat oficialii ANCPI - protestatarii ar putea risca sancţiuni disciplinare abia la finalul anchetei interne declanşate ieri, greva lor a stârnit nemulţumirea Uniunii Notarilor Publici din România.

„Se ameninţă că astfel se va bloca programul «Prima casă», activitatea băncilor, a notarilor publici, a primăriilor şi a altor instituţii publice. Este posibil ca un astfel de demers iresponsabil să dea lovitura de graţie sectorului imobiliar din România, aflat în declin de un an şi jumătate”, au avertizat notarii.

Iar avertismentul lor e susţinut chiar de reprezentanţii protestatarilor care au recunoscut că „şi programul «Prima casă» va fi blocat de această grevă”.

„Vom soluţiona doar cazurile sociale. De exemplu, dacă cineva are nevoie de un credit pentru o in tervenţie medicală şi trebuie să gireze cu o proprietate, vom elibera actele necesare”, a explicat liderul sindical Florin Bălănescu.

Potrivit acestuia, funcţionarii de la Cadastru afiliaţi la Cartel Alfa sunt nemulţumiţi de efectele legii unice de salarizare: scăderea salariilor şi încadrarea lor ca funcţionari ai Internelor, şi nu ca personal de specialitate din instanţe, ca până acum.

Piedică la Ministerul Muncii

Prin urmare, liderii sindicali au avertizat că protestul nu va înceta până când guvernul nu va anula o hotărâre dată vineri, prin care li s-a schimbat încadrarea din personal asimiliat magistraţilor şi grefierilor în „personal contractual şi funcţionari publici” din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), căruia i se subordonează.

„Din februarie, am primit doar 70% din salariu, deşi legea salarizării unitare pre vedea că trebuie să fie menţinut venitul din decembrie 2009. În plus, ne-au făcut funcţionari în minister şi, implicit, vom avea parte de o reducere salarială similară”.

Acum, un registrator cu vechime poate ajunge la o leafă de 3.000 de lei, care ar urma să-i fie redusă până la 2.100 de lei. Decizia guvernului de a schimba încadrarea angajaţilor de la Cadastru a fost luată în urma unei corespondenţe între Interne şi Muncă.

Aceasta arată că, deşi ministrul Vasile Blaga a propus ca specialiştii în Cadastru să fie asimilaţi totuşi judecătorilor şi grefierilor, „datorită specificităţii meseriei lor”, ministrul muncii, Mihai Şeitan, s-a opus. Motivul: „În cazul asimilării cu astfel de funcţii se generează şi alte drepturi specifice personalului din autoritatea judecătorească, care ar putea fi revendicate”. 

EFECTE

Gheţea: clienţii nu-şi vor pierde avansurile

Persoanele care au depus deja dosarele pentru a beneficia de programul guvernamental „Prima casă” nu vor avea de suferit din cauza protestului reprezentanţilor Federaţiei Sindicale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, susţin surse bancare.

În cazul celor care doresc să contracteze un împrumut în perioada imediat următoare, „boicotul” angajaţilor de la Cadastru ar putea să le îngreuneze pregătirea dosarului.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, spune că acest protest nu este o problemă pe care asociaţia să o poată rezolva, ci a reprezentanţilor Ministerului Finanţelor.

„Suntem într-o ţară democratică, dacă ei consideră că trebuie să facă acest lucru, nu-i putem opri”, ne-a declarat Gheţea. Totodată, el susţine, la fel ca sursele citate, că persoanele care au dat avansuri pentru credite nu trebuie să-şi facă probleme. „Legat de avansurile programului, clienţii nu trebuie să-şi facă probleme”, ne-a mai precizat şeful ARB.

Programul guvernamental, lansat anul trecut, a fost modificat în urmă cu aproximativ două luni pentru a pune un accent mai mare pe construirea de noi locuinţe.

Totodată, la începutul anului, programul a fost din nou blocat mai bine de două săptămâni, pentru că angajaţii Fondului de Garantare nu puteau aviza un dosar din cauză că nu aveau cadrul legal pentru a utiliza plafonul alocat pentru 2009 şi neutilizat până la finele anului. Astfel, mai multe persoane au pierdut banii daţi ca avans, fiind nevoiţi săşi găsească noi locuinţe. (Ciprian Mailat)

Ne puteți urmări și pe Google News