Traian Băsescu: A venit timpul ca politicienii vechi să predea ștafeta

Membrii noului Cabinet, condus de Mihai Răzvan Ungureanu au depus, în această seară, jurământul la Palatul Cotroceni. Guvernul vechi, cu Emil Boc în frunte se află și el de față la ceremonia depunerii jurământului de către cabinetul Ungureanu. "Mulțumesc cabinetului Boc. Și-au asumat reforme pe care niciun alt guvern nu a avut curajul să și le asume", a afirmat președintele Traian Băsescu în discursul de la depunera jurământului de către cabinetul Ungureanu.

Iată cele mai importante declarații făcute de președintele Traian Băsescu la depunerea jurământului de cabinetul Ungureanu:

  • Ceea ce se întâmplă azi e continuare discursului din 25 ianuarie. Aș începe prin a-i mulțumi premierului Emil Boc și echipei lui care au pus mai presus interesul național decât interesul de partid. Au creat perspectivele pentru o creștere economică.
  • Vreau să le mulțumesc încă o dată că au ținut cont de imperativul ca măcar o parte din programul cu care un candidat a câștigat președinția să fie pus în aplicare. Așa au apărut codul muncii, noua lege a educțaie, legea micii reforme.
  • Sper ca implementarea acestor legi va face diferența dintre statul de până la premierul Boc și ce va fi după implementarea acestor legi.
  • Îi cunosc bine pe membrii cabinetului Boc. Vreau să spun un lucru pe care l-am discutat de multe ori și cu toți la un loc, și cu fiecare în parte. Toți au știut că măsurile anticriză nu aduc glorie.
  • Toți au știu că măsurile de austeritate sunt necesare dar nu le vor aduce niciun câștig politic. Încă o dată vreau să le mulțumesc.
  • Avem un guvern nou, felicitări pentru învestitura de azi. Avem doi prim-miniștri. Unul pleacă, altul vine. Aș vrea să-i mulțumesc încă o dată celui care pleacă pentru că în noul guvern avem numai miniștri care la revoluție aveau între 11 și 21 de ani. Sper ca și celelate partide să urmeze acest exemplu. Este semnalul unei schimbări.
  • Aştept ca cei din generaţia mea de oameni politici şi generaţiile mai vechi să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta generaţiei care la Revoluţie nu era majoră sau abia trecuse de majorat. E timpul lor şi numai ei pot recredibiliza major România.
  • Ce aștept mai mult de la guvernul Ungureanu: mai multă rigoare, mai multă transparență, mă aștept ca pe site-urile ministerelor să apară promt fiecare leu cheltuit în fiecare zi, ca dacă economie merge bine în primul trimestru să înceapă restabilirea nivelului de trai. Dar repet: dacă economia ne va permite. România nu mai trebui să împrumute bani pentru asistența socială.
  • Aştept de la noul Cabinet noua lege a sănătăţii.
  • Aştept de la noul Cabinet iniţierea discuţiilor şi cu opoziţia pentru a se conveni asupra unei legi a reorganizării administrative a României", a spus preşedintele.
  • Există instituţii din ziua Revoluţiei, din decembrie '89, şi pe care le găsim şi azi intacte şi în teritoriu ca şi în multe dintre instituţiile centrale, ceea ce este una din explicaţiile de fond ale lipsei de competitivitate a instituţiilor statului, a lipsei de eficienţă a instituţiilor statului.
  • Nu poţi să funcţionezi cu instituţiile unui stat comunist într-un sistem care este deschis pieţei, capitalist".
  • Este un imperativ ca ambele legi să fie în atenţia Guvernului Ungureanu în aşa fel încât, pentru următorul ciclu electoral, cel din 2016, să se poată face partea de tranziţie - care nu va fi uşoară, va dura 2, 3 poate 4 ani - către o nouă reorganizare administrativă.
  • Nu pot să nu observ demagogia politicienilor care cheamă poporul la urnă dar ignoră referendumul.
  • Aștept un lucru de la toate partidele politice: toți politicienii vorbesc în numele poporului, cer algeri în numele poporului, cer măriri de salarii în numele poporului. Cer tot ce le trece prin cap în numele poporului. Dacă vor să facă ceva în numele poporului să respecte votul dat de popor la referendumul din noiembrie 2009 când poporul a vrut în proporție de 80% parlament univameral și reducerea numărului de parlamentari.
  • Numele primului-ministru a fost de mult discutat și cunoscut atât de mine cât și de prim-ministrul Boc.
  • Vă doresc succes, am înțeles că aveți deja prima ședință de guvern.
  • Dar să nu uit să fac o mențiune. Am simțit că sunt parte a acestui guvern pentru că aveam nevoie de toată forța politică pentru a depăși aceste momente dificilă. SImțeam prin toți porii atmosfera ostilă la adresa guvernului care încerca să treacă țara de criză. de aceea m/am simțit extrem de legat de un guvern care a avut pe urmeii lui aceste responsabilități. De aceea voi fi alături de dumneavoastră pentru a media orice dispută veți avea cu cineva.

La finalul discursului, președintele Traian Băsescu s-a îndreptat către grupul foștilor miniștri din cabinetul Boc și a dat mâna cu ei. Preşedintele Traian Băsescu l-a sărutat pe ambii obraji pe fostul premier Emil Boc. "Ceremonia s-a încheiat, şampanie nu avem", a spus Boc, la finalul ceremoniei, de la Palatul Cotroceni. UPDATE 18.30 Noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a citit jurământul fără să pună mâna nici pe biblie, nici pe Constituția României. UPDATE 18.15 Ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a fost primul ministru care, după depunerea jurământului a dat mâna și cu foștii miniștri, cei din fostul cabinet Cabinet Boc. Gestul său a fost urmat și de Cătălin Predoiu, ministrul justiției. Răzvan Mustea, noul ministru al Comunicațiilor a încercat și el să dea mâna cu foștii ministri dar a fost grăbitde Traian Băsescu: "O să avem timp de astea după jurământ". Auzind asta, următorul ministru, Claudia Boghicevici, de la Muncă nu i-a mai salutat pe foștii miniștri. UPDATE 18.00. A început ceremonia de depunere a jurământului de către noul Guvern. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a depus jurământul fiind urmat de vicepremierul Marko Bela, ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca și ceilalți membri ai guvernului. Prim-ministru Ungureanu a fost atenționat Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit azi de Parlament, cu 237 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Pentru învestirea Guvernului erau necesare 232 de voturi favorabile. Rămâi pe evz.ro pentru a afla evoluția evenimentelor. Guvernul Ungureanu a beneficiat de un discurs mai mult decât binevoitor din partea liderului PSD Victor Ponta care și-a declarat în numele USL disponibilitatea de a-l sprijini. Ministrul de externe Cristian Diaconescu, președintele de onoare al UNPR, l-a avertizat însă pe premierul Ungureanu să nu se lase înșelat de "superficialitatea declarației de afecțiune" făcută de liderul PSD. Crin Antonescu a lipsit de la ședință. Liberalii au fost însă surprinși de afecțiunea lui Ponta pentru premierul Ungureanu și au reacționat iritați. "Avem o mică problemă cu domnul Ponta și necesită clarificare",  a declarat pentru evz.ro vicepreședintele PNL Mișu Voicu. Liberalii au convocat azi la ora 14.30 o ședință de urgență a conducerii la sediul PNL. Discursul lui Victor Ponta a stârnit furia comentatorilor din galeria opoziției. Moderatorii Antena 3 Radu Tudor și Mircea Badea l-au atacat dur pe Victor Ponta. Angajații postului TV al familiei lui Dan Voiculescu au dat practic de pâmânt cu Ponta. "Cea mai frecventă comparație este acea cu vizita lui Geoană la Vîntu", a afirmat Radu Tudor, analistul militar de la postul lui Dan Voiculescu. "Victor Ponta este un groupie al serviciilor secrete", a reacționat și Mircea Bdea pe blogul său. Badea a mai spus că, după discursul lui Ponta, ar fi mai cinstit să-i voteze direct pe Băsescu, Elena Udrea și Emil Boc.