Victor Ponta își va anunța miniștrii pe 1 Mai. VEZI STRUCTURA GUVERNULUI

Nominalizat, aseară, pentru a ocupa funcția de premier, liderul PSD, Victor Ponta, nu a renunțat să meargă, astăzi, la Brașov, la lansarea candidaților USL. Ponta a ținut să sublinieze că în perioada următoare trebuie să vorbească mai puțin și să facă mai mult și a anunțat că lista noului Guvern va fi prezentată, marți, pe 1 Mai, urmând ca votul în Parlament să fie dat luni, pe 7 mai. El nu a dorit să facă publice nume ale viitorilor miniştri, singura dezvăluire fiind pentru Ministerul Agriculturii, unde a spus că îl va susţine pe liderul PC, Daniel Constantin.

"Indiferent de schimbările politice nu ne-am schimbat programul(...) În perioada următoare trebuie să vorbesc mai puțin și să fac mult mai mult. Voi sprijini candidații USL, la primăria municipiului Braşov va fi o  bătălie grea, deoarece colegul Cătălin Leonte porneşte din postura de nefavorit (...) Campania electoarală bate la ușă și este important să ne manifestăm ca principală forță politică, am facut o pauză pentru că era să spun a Opoziţiei, dar de ieri seară situația s-a schimbat", a declarat, la Brașov, Victor Ponta. Lista noului Guvern, pe 1 Mai Totodată, Victor Ponta a anunțat că pe data de 1 Mai va prezenta USL lista cu propunerile pentru portofoliile de miniştri, iar pe data de 7 mai se va prezenta în faţa Parlamentului pentru a cere votul de învestitură al noului Guvern, care va avea 20 de ministere. "Marți, de Ziua Muncii, când oamenii se odihnesc, eu voi munci prezentându-vă lista cu noii miniștri", a spus Victor Ponta. Întrebat cum va arăta guvernul, câţi oameni de la PNL, câţi de la PSD şi câţi de la PC vor fi, Victor Ponta a răspuns ''jumătate şi jumătate''. "O primă preocupare va fi ca împreună cu ministrul finanţelor să ne întâlnim cu delegaţia FMI, cea a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, care se află acum la Bucureşti, care trebuie să vadă continuitate, dar şi să prezentăm viziunea noului guvern", a mai spus Victor Ponta. Acesta a precizat că va nominaliza în viitorul guvern oameni  care au mai fost miniştri sau secretari de stat. "Dacă aveam un mandat de patru ani, atunci mergeam cu oameni din generaţia mea, dar, pentru că e un mandat special, de şase luni, nu e timp de învăţat", a mai spus premierul desemnat. Cu excepţia lui Daniel Constantin, despre care a spus că va face parte din viitorul guvern, Ponta a refuzat să facă alte nominalizări.  Premierul desemnat a mai spus  că perioada de șase luni pentru care a fost desemnat să conducă Guvernul este "o cursă pentru a că România poate fi guvernată și altfel", iar dacă va reuși, în noiembrie, românii vor vota pentru o nouă guvernare USL. Victor Ponta a precizat că nu se vor schimba șefii de deconcentrate numiți politic cu alți șefi numiți politic. Referitor la votul pentru învestitură, Victor Ponta a spus că ia în calcul şi votul minorităţilor, iar dacă se va întâmpla ca viitorul guvern să nu treacă, ia în calcul şi alegeri anticipate.

Întrebat de ce preşedintele Traian Băsescu a început conferinţa de presă vineri seară, la Palatul Cotroceni, la ora 20,16 în loc de 20,00, Victor Ponta a spus că vina îi aparţine deoarece a întârziat la Cotroceni. PNL nu a fost o prăvălie de racolări

Cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au fost întrebaţi dacă vor mai primi în formaţiunea politică de acum încolo şi alţi parlamentari.

La această întrebare Crin Antonescu a răspuns că PNL niciodată nu fost "o prăvălie de racolări'" şi au existat oameni în PDL, cum ar fi Sorin Frunzăverde, care a dorit să vină în PNL şi a fost primit pentru că este considerat un om serios. 16 ministere și 20 de miniștri Tot astăzi, la lansarea candidaților USL la Bistrița, Ponta a afirmat că nu va avea discuţii pentru susţinerea Guvernului cu PDL pentru că liderii formaţiunii au spus deja că nu îl vor vota, însă relația cu președintele Traian Băsescu va fi una constituţională, instituţională şi legală.

Ponta a afirmat că România va experimenta "o coabitare" între un preşedinte care reprezintă PDL şi el, care reprezintă "opoziţia la ce înseamnă PDL".

"Ca om al legii, consider că o relaţie constituţională şi instituţională poate exista între mine şi preşedintele ţării. Nu pretinde că ar putea fi şi o relaţie personală, dar o relaţie constituţională, instituţională şi legală este de dorit", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte formarea guvernului, liderul PSD a spus că nu intenţionează să schimbe structura guvernamentală, urmând să fie 16 ministere şi 20 de membri ai Guvernului. Motivul: nu există timp pentru o schimbare. Cabinetul Ponta: schiţă cu favoriţii Viitorul guvern USL va lucra pe structura celui actual, susţin surse din cadrul acestei alianţe: 16 miniştri şi un vicepremier. Portofoliile nu vor fi împărţite după principiul "unul mie, unul ţie", ci vor fi luate în considerare trei-patru nume pentru fiecare minister. Există însă şi favoriţi: pentru scaunul de vicepremier sunt în cărţi conservatorul Daniel Constantin şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Dragnea este vehiculat şi la Interne, alături de Dan Nica, dar şi la Dezvoltare Regională, unde ar putea fi şi un tehnocrat. La Externe – Titus Corlăţean, Justiţie – Dan Şova, Industrie - Iulian Iancu sau Constantin Niţă, Sănătate - Florian Popa sau Nicu Bănicioiu, Mediu - Carmen Moldovan. De la PNL, Claudiu Doltu este dat la la Finanţe, Eduard Hellvig – Transporturi, Mircea Diaconu - Cultură, Maria Cîmpeanu- Muncă, Corneliu Dobriţoiu- Apărare, Relu Fenechiu – Comunicaţii, Andrei Marga – Educaţie. La Agricultură este dat Daniel Constantin, la Fondurile Europene - un tehnocrat sau liberala Ramona Mănescu, iar la Economie, analistul Liviu Voinea sau un alt tehnocrat. Citiți și:

  • Ungureanu, atac la Ponta: "România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci Dubai"
  • Cum au "argumentat" Ponta și Antonescu moțiunea USL: "Ungureanu e un securist arogant. Face parte din generația securiștilor"
  • Mihai Răzvan Ungureanu: Nu mă regăsesc în generaţie cu Antonescu şi Ponta
  • Theodor Paleologu, către Victor Ponta: „Votați, nu împușcați"
  • Crin Antonescu, la braţ cu Voiculescu: "Marea pricepere a Ungurenilor e să asculte telefoanele"