PIATRA-NEAMŢ. Mănăstirea Neamţ va fi noul administrator al cabanei de vânătoare Nemţişor, aflată pe terenul câştigat de mitropolie
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este mai bogată cu un minihotel, Nemţişor, care a fost ridicat în Codrii Neamţului, cu destinaţia de cabană de vânătoare, special pentru familia Ceauşescu. Imobilul, situat în apropiere de Mănăstirea Neamţ şi Zimbrăria „Dragoş Vodă“, a fost câştigat în instanţă de mitropolie, care se războieşte acum pe cale judecă- torească cu actualul administrator, Direcţia Silvică Piatra-Neamţ, în privinţa executării silite.
Cabana Nemţişor a fost construită în 1977, doar pentru Nicolae Ceauşescu şi apropiaţii săi, deoarece în zonă exista un fond special de vânătoare, populat cu cerbi şi urşi. După 1990, cabana a fost dată în administrarea Romsilva şi a intrat în circuitul turistic naţional. Ca valoare de inventar, Romsilva o preţuieşte la 1.090.827 de lei. Proces strămutat
La sfârşitul lunii trecute, o instanţă de la Judecătoria Braşov a respins cererea de suspendare a executării formulată de silvicultorii nemţeni în cazul punerii în posesie a bunurilor imobile aflate pe terenul împădurit revendicat şi câştigat de clerici - respectiv depozite de exploatare, sediul Ocolului Silvic Târgu-Neamţ, cantoane, sediu brigadă silvică, două heleşteie - desfăşurate lângă clădirea căreia localnicii îi spun „Cabana lui Ceauşescu“.
De altfel, între cele două instituţii sunt deschise nenumărate procese pe tema retrocedării a circa 5.000 de hectare de pădure către Mănăstirea Neamţ.
Pentru retrocedarea acestor imobile, Mănăstirea Neamţ deţinea o soluţie favorabilă emisă de Judecă toria Târgu-Neamţ, pe care juriştii mitropoliei au încercat să o pună în executare
. Juriştii Direcţiei Silvice Piatra- Neamţ au cerut suspendarea, însă procesul a fost strămutat la Braşov, unde sentinţa a fost de partea bisericii. Silvicultorii, acuzaţi de înverşunare
„Am contestat această decizie la Tribunalul Braşov şi o să vedem ce urmează. Pentru unii, problema e simplă în privinţa retrocedării cabanei, dar consider că imobilul ne aparţine, el fiind ridicat în anii comunismului, special pentru fostul preşedinte Ceauşescu. Nici vorbă să fi fost al Mănăstirii Neamţ“, a declarat inginerul Viorel Timişescu.
„Cabana Nemţişor a fost câştigată în instanţă şi nu înţelegem de ce Direcţia Silvică se opune cu atâta înverşunare să ne pună la dispoziţie un bun ce ne aparţine. Înainte de a se ridica construcţia actuală, pe locul acela şi în preajmă erau clădiri ale mănăstirii, care au fost dărâmate de comunişti. Avem acte cu care am dovedit că dreptatea e de partea noastră“, a afirmat arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ. Acesta a mai spus că imobilul va căpăta o destinaţie social-ecumenică.
VATRA DORNEI
Cazinoul, la Arhiepiscopie
În 2004, Cazinoul din Vatra Dornei a trecut de la autorităţile locale la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Primarul Ioan Moraru admite că vorbise cu un grup de investitori arabi despre achiziţionarea imobilului, iar aceştia urmau să discute şi cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. (Sergiu Rusu)