Ca și Liviu Dragnea, orice politician poate fi oricând condamnat! | ANTI-OPINIE

Ca și Liviu Dragnea, orice politician poate fi oricând condamnat! | ANTI-OPINIE

După cum se știe, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul privind fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit acuzațiilor DNA, Liviu Dragnea, în calitate de şef al campaniei PSD, ar fi “uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid”, pentru a obţine validarea referendumului: "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

O altă acuzație a procurorilor DNA este că Liviu Dragnea “ar fi coordonat și s-ar fi folosit  de un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid,, sistem „ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat 1855 ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr și o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (coordonatori județeni) să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile.”

Să le luăm pe rând!

Prima acuzație: Liviu Dragnea, vinovat de a fi acționat în sensul în care lumea să iasă la vot, fără ca din dosar să rezulte că ar fi ordonat comiterea vreunei ilegalitați. Mai mult decât atât, în gândirea eseiștilor de la DNA, obținerea de rezultate electorale poate însemna, ”obţinere de foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite”.

A doua acuzație: Liviu Dragnea „ar fi coordonat și s-ar fi folosit  de un sistem informatic complex”. „Sistemul informatic complex”, transformat de DNA într-o veritabila “armă a crimei” nu este altceva decât sistemul pus la punct și utilizat de toate partidele, de când s-a evoluat de la pix și hârtie. Prin el, reprezentanții partidelor raportează către “centru”, periodic, de-a lungul zilei votului, prezența la urne. După încheierea numărătorii voturilor, prin același sistem, rezultatele consemnate în procesele-verbale sunt și ele centralizate.

Cu acest sistem, la prezidențialele din 2009, imediat după încheierea procesului de votare, Adriean Videanu îl ridiculiza pe Viorel Hrebengiuc: "Băi Viorică, nu mai număra mă, hai vino încoace, îţi dăm noi datele finale. (...) Pe cuvânt de onoare ţi le dăm (...). Viorică, hai că de fiecare dată ne-aţi aburit, că faceţi numărătoare paralelă (...)Viorel, pe cuvânt de onoare, îţi pun la dispoziţie toate datele. Serios!".

Este limpede, în baza unor astfel de viziuni și practici, orice politician poate fi oricând scos vinovat pentru orice! Asta să se vrea, de fapt?