Motociclistul roman a revenit ieri in tara din aventura Lisabona - Dakar.
Marcel Butuza, unul dintre cei doi motociclisti romani participanti la celebrul Raliu Dakar, a revenit ieri in tara. Desi n-a reusit sa treaca linia de sosire in capitala Senegalului, pilotul brasovean a fost primit ca un erou pe aeroportul "Henri Coanda".
Butuza a fost nevoit sa abandoneze in etapa a opta, din cauza defectarii ambreiajului la motocicleta KTM. Ghinionul romanului a venit la kilometrul 51 al rundei mauritane dintre localitatile Atar si Tichit. Brasoveanul a ajuns la Dakar in postura de pasager al unui taxi, dupa care a luat avionul spre Paris.
Din cursa companiei "Air France" sosita ieri, in jurul orei 14.15, au coborat o multime de oameni de afaceri, costumele de firma facandu-le reclama necesara. In multimea de sacouri si genti diplomat se infiltrase Marcel Butuza.
Imbracat intr-un combinezon specific curselor de anduranta, sub care se ascundea o camasa cumparata in Senegal, pe post de tricou, avand in maini casca si o ranita, brasoveanul avea imaginea unui cruciat intors din Tara Sfanta.
Plin de praf si cu oboseala pe umeri, motociclistul a ramas cu gura cascata la marea de oameni prezenta sa-l intampine. Chiar daca a fost invins de desertul neiertator, Butuza nu se da batut.
"O suta de kilometri devin o mie"
Marcel a declarat ca Raliul Dakar este cea mai mare provocare pentru un motociclist. Brasoveanul este convins ca va participa si la editia urmatoare a intrecerii.
"Este ceva fantastic. Esti cu adevarat motociclist intr-o astfel de intrecere, dar e cumplit. Etapele parca nu se mai terminau, la fel si zilele. Vedeam doar pietre si nisip. Nu credeam ca voi mai vedea verde. Totul era galben si infricosator. Probabil ca toti gandeau ca mine. Chiar si cei care nu erau la prima experienta in aceasta intrecere", a comentat pilotul.
Intrebat daca a existat vreun moment in care sa fi spus "Gata, renunt!", Butuza a raspuns: "De multe ori am avut acest sentiment. Cred ca-n fiecare zi. Imi spuneam: "Ajunge! Ce caut aici? Familia e departe, la fel si prietenii".
Cand ajungeam seara in tabara, totul se schimba. Ma ambitionam si-mi spuneam "Trebuie sa ajung la Dakar!". Dimineata o luam de la capat. Era ca un joc. Cine e mai tare castiga. E greu sa alergi intr-o astfel de cursa. O suta de kilometri devin o mie. E ucigator, dar ai noroc cu adrenalina. Vedeti hainele de pe mine? Sunt de duminica imbracat asa. Aseara (n.r. - marti) am reusit sa fac un dus la Paris. Sunt greutati, dar nu ma plang. E alegerea mea".
Iadul etapei a sasea
Toate zilele petrecute in saua motocicletei au fost infernale pentru roman. Raliul Dakar este o intrecere, dar si o lupta pentru supravietuire. Din intinderea galbena scapa cine poate.
Pentru Butuza, etapa a sasea a fost cea mai grea. "A fost nebunie! Am parcurs vreo 800 de kilometri. Am plecat dimineata, in plina furtuna de nisip. Dupa o ora a inceput ploaia, iar drumul a devenit si mai periculos. Pe la pranz a aparut soarele. Caldura mi-a uscat instantaneu hainele. Nici nu stiam cum e mai bine: sa fiu plouat sau sa indur canicula? Si iar ma gandeam ce bine era sa fiu acasa. Dar eram doar eu si motocicleta. Doream in acelasi timp doua lucruri: sa fiu cu ai mei si sa ajung la destinatia raliului. Era imposibil", a mentionat pilotul.
Oboseala i-a schimbat planurile
Daca runda a sasea a fost considerata cea mai dificila, urmatoarea etapa i-a adus sportivului din Romania primele probleme. Desi rula intr-o zona care nu ridica probleme, Butuza a scapat de sub control KTM-ul.
"O clipa de neatentie a fost suficienta pentru a ma trezi la pamant. Am cazut pe mana stanga si mi-am fisurat un deget. Mi-am dat seama ca vor incepe problemele. Cred ca as fi evitat caderea daca nu eram obosit. Dar, intr-un astfel de raid, n-ai cum sa dormi cat vrei si cum vrei. Totul se schimbase pentru mine. Plecasem la drum cu gandul sa termin raliul cat mai sus. M-am gandit apoi ca e mai important sa trec linia de sosire. Rand pe rand, visele mele s-au dus pe apa Sambetei. Dupa ce am abandonat, am facut autostopul prin desert. Niste localnici mi-au carat motocicleta pana la Atar. Banii erau pe sfarsite, dar sunt un luptator. Stiam ca voi ajunge acasa", a spus motociclistul.
Un sfarsit e un inceput
In timp ce "Osservatore Romano", ziarul oficial al Vaticanului, denunta vehement Raliul Dakar, pe care-l califica drept "o cursa sangerand de iresponsabilitate", Butuza ramane fidel aventurii.
Dupa experienta traumatizanta din Africa, Marcel Butuza nu se gandeste, totusi, la nicio vacanta. Momentan, vrea doar cateva zile de liniste, alaturi de familia sa.
"N-am timp sa stau pe bara. Trebuie sa ma pregatesc pentru urmatoarele competitii. Primul va fi concursul din Tunisia. Vor mai fi si altele. Dar gandul meu zboara deja la Dakar 2008. Voi fi acolo! Anul acesta am ajuns la capat cu taxiul. N-a fost placut. La anul trebuie sa trec linia de sosire pe doua roti. Editia din acest an n-a fost norocoasa, dar mi-a oferit posibilitatea sa invat multe lucruri. Voi fi mai puternic. M-am pregatit bine pentru aceasta cursa, dar va trebui sa o fac si mai bine pentru cea din 2008", a declarat sportivul.
Macar Gyenes
Amaraciunea infrangerii nu i-a stirbit fair-play-ul lui Butuza. Brasoveanul i-a urat drum uscat lui Emanuel Gyenes, celalalt roman inscris la startul intrecerii. "Macar el sa ajunga la Dakar pe motocicleta! Are nevoie si de noroc", a precizat Butuza.
Supravietuire
"De nevoie, am inchiriat o rabla veche de 40 de ani"
Marcel Butuza a avut viata grea dupa ce s-a trezit cu motocicleta stricata in mijlocul desertului. De la locul abandonului si pana in capitala Senegalului, brasoveanul, un potent om de afaceri, a simtit pe pielea sa ce inseamna saracia.
"Am ajuns la Dakar schimband trei taxiuri. Cei aproximativ 1.400 de kilometri i-am facut in trei zile. Mergeam prin pustiu fara sa am habar pe unde sunt. De nevoie, am inchiriat o rabla veche de 40 de ani. Eram opt sportivi care am abandonat in aceeasi etapa. Am pus mana de la mana si am luat masina. Ne-am inghesuit in ea. Am strabatut 800 de kilometri. Ne-a luat aproape o zi", a declarat motociclistul.
Startul in Raliul Dakar s-a dat la Lisabona. Finalul intrecerii va avea loc duminica, dupa 8.696 de kilometri parcursi intre capitalele Portugaliei si Senegalului. La intrecere s-au inscris 250 de motociclisti, 187 de automobile si 88 de camioane.