Magazinele de la coltul blocului au trecut in premiera pe locul doi in topul preferintelor bucurestenilor, dupa supermarketuri.
Amenintate de expansiunea agresiva a hipermarketurilor, buticurile au inceput sa piarda suprematia vanzarilor in randul magazinelor care comercializeaza bunuri de larg consum, cu precadere in Bucuresti.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de compania de cercetare de piata GfK si care masoara consumul casnic al romanilor pe diferite categorii de produse.
In ultimul an, de cateva ori pe saptamana a fost inaugurat la noi cate un magazin de suprafata mare, investitorii fiind atrasi in principal de cresterea puterii de cumparare si de apropiata aderare la Uniunea Europeana. Asa se face ca hipermarketurile si-au dublat cota de piata, de la 3% la 6%.
La randul lor, discounterii au luat un avant vizibil, in acest tip de magazine ajungand cam 4% dintre consumatori. Supermarketurile isi pas-treaza pozitia dominanta, cam jumatate din consumatorii romani alegand sa se aprovizioneze de aici.
"In primele noua luni, hipermarketurile si discounterii aproape si-au dublat numarul clientilor. Totusi, ponderea este semnificativ mai mica decat cea a supermarketurilor, care beneficiaza deocamdata de o reprezentare geografica mai buna", explica Andi Dumitrescu, managing director la GfK Romania. In aceste conditii, in trei ani comertul modern ar putea ajunge sa reprezinte jumatate din piata la nivelul intregii tari, si nu doar in Bucuresti.
Ratele bancare domolesc apetitul cumparaturilor
Dezvoltarea segmentului de bunuri de larg consum (fast moving consumer goods sau FMCG) in acest an se datoreaza unui comportament diferit al consumatorului.
Romanul cheltuieste mai mult cu 20% la fiecare act de cumparare fata de anul trecut, tendinta domolita de faptul ca frecventa cumparaturilor saptamanale este mai scazuta. In privinta sumelor alocate de romani pentru bunurile de larg consum, studiul indica o crestere a cheltuielilor de doar 12% in acest an fata de 2005.
Potrivit analistilor, principala cauza o constituie ratele bancare pentru bunurile de folosinta indelungata, o pondere importanta a consumatorilor fiind astfel obligati sa aloce sume mai mici pentru bunurile de larg consum.
Chiar si asa, produsele din segmentul FMCG au inregistrat dublari ale vanzarilor in ultimii sase ani si au crescut ametitor afacerile deopotriva ale comerciantilor si producatorilor.
"Inceputul anului a fost cea mai promitatoare perioada, continuand oarecum euforia din 2005, dupa care, urmatoarele doua trimestre au adus cresteri semnificativ mai mici", precizeaza reprezentantul GfK Romania.
Laptele si produsele de curatare ridica vanzarile
Structura vanzarilor variaza in functie de marimea comunitatilor. De exemplu, lanturile de hipermarketuri absorb mai multi clienti in orasele cu peste 150.000 de locuitori, in timp ce in orasele cu pana la 50.000 de locuitori cele mai multe aprovizionari se fac din pietele agroalimentare.
In mediul rural, ponderea cumparaturilor se concentreaza in continuare pe buticuri, care atrag peste 60% din cheltuieli. De asemenea, incepand cu anul 2004, romanii au cheltuit mai mult pe produse nonalimentare.
Anul trecut, consumul de astfel de produse a crescut cu 35% fata de 2004. In schimb, pe segmentul alimentelor, cresterea a fost de doar 22%.
Daca, pana acum, segmentul produselor "non-food" (de curatenie in gospodarie, de ingrijire si igiena personala) prezenta o evolutie mult mai accentuata decat cel de alimente si bauturi, in acest an diferentele s-au atenuat.
Astfel, produsele nonalimentare au inregistrat rate de crestere de 14%, iar cele alimentare de 12%, fata de 2005. Lactatele, bauturile reci si produsele de curatenie au fost "vedetele" celor doua segmente mentionate.
Evolutie
Ponderea procentuala in consumul casnic a produselor achizitionate din diverse unitati
In tara 2005 2006* Magazin general 5 4 Supermarket 16 16 Hipermarket 4 7 Hard discount 2 4 Piete agro 11 10 Buticuri 43 42 Chioscuri 2 1 Cash&carry 7 6 Tarabe 5 4 Mixte 5 6 *pana in septembrie
In Bucuresti 2005 2006* Magazin general 1 2 Supermarket 20 23 Hipermarket 23 28 Hard discount 2 2 Piete agro 5 4 Buticuri 28 24 Chioscuri 3 1 Cash&carry 4 5 Tarabe 6 6 Mixte 8 5 *pana in septembrie