Bush si Putin, la "summitul homarilor"

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns ieri dupa-amiaza la Walker's Point, resedinta familiei Bush din Kennebunkport, din statul Maine, SUA, pentru o intalnire neoficiala cu seful Casei Albe.

Reuniunea, care are loc pe fondul unor relatii bilaterale extrem de incordate, in special din cauza planurilor americane de a amplasa parti ale sistemului de aparare antiracheta in Europa, s-a anuntat inca din start a fi una dificila, subliniaza BBC.

Daca lista de bucate care vor sta pe masa celor doi lideri se anunta foarte promitatoare, lista subiectelor care vor fi dezbatute de Bush si Putin pare sa fie greu de digerat. Inconjurati de un peisaj mirific, cu bauturi fine, homari si fructe de mare pe masa, presedintele SUA si presedintele Rusiei vor discuta in principal despre scutul antiracheta, statutul provinciei Kosovo si initiativa americana de inasprire a sanctiunilor impotriva Iranului, care nu vrea sa renunte la programul sau nuclear.

Cu tata la intalnire

Potrivit unor analisti de politica externa, decizia lui George W. Bush de a-l gazdui pe presedintele rus la Kennebunkport dezvaluie seriozitatea cu care acesta abordeaza remedierea relatiilor cu Rusia. De altfel, este pentru prima data cand seful Casei Albe primeste aici un lider strain.

La reuniune va fi prezent si fostul sef de stat american, George Bush, tatal actualului presedinte, care, in vremea in care conducea SUA, nu ezita sa primeasca demnitari de rang inalt, ca regele Hussein al Iordaniei sau fostul premier britanic John Major,  la Walker’s Point. George W. Bush a luat in calcul faptul ca prezenta tatalui sau la intalnirea neoficiala cu Putin si-ar putea pune amprenta in mod pozitiv asupra discutiilor, gratie experientei acestuia.

Viata i-a demonstrat actualului sef al Casei Albe ca nu intotdeauna parerile sale sunt conforme cu realitatea. Aprecierea pe care a facut-o in iunie 2001, la prima sa intalnire cu Vladimir Putin, pare sa se fi intors in timp impotriva sa.

„L-am privit drept in ochi. Gasesc ca este deschis si de incredere... I-am perceput sufletul”, a spus atunci Bush despre Putin. Intre timp, retorica lui Putin, in special in ceea ce priveste problema scutului antiracheta, a alarmat Washingtonul, amintindu-le americanilor de perioada Razboiului Rece. Rusia s-a declarat extrem de nemultumita de planurile de amplasare a sistemului american in Europa, in apropiere de granitele sale.

Ulterior, liderul de la Kremlin a amenintat chiar ca, in aceste conditii, Moscova si-ar putea indrepta rachetele catre tinte din Europa. Situatia a parut sa se amelioreze usor odata cu summitul G8 din Germania, unde Putin a venit cu o propunere-surpriza - amplasarea scutului in Azerbaidjan, lucru pe care SUA l-au luat in calcul.

SCUTUL ANTIRACHETA

Critici de la Clinton

Fostul presedinte al SUA, Bill Clinton, a declarat ca scutul antiracheta este o „colosala pierdere de bani” si creeaza dificultati inutile in relatia cu Rusia. „Am impresia ca dam nastere unei crize care nu este necesara”, a spus el, adaugand ca era mult mai logica intoarcerea la rationamentul fostului presedinte Ronald Reagan pentru impiedicarea rachetelor ostile, abandonat in anii ‘80. „El voia ca rusii sa dispuna de acest sistem, el voia ca toata lumea sa il aiba”, a amintit Clinton.