Bush, invins de Congres in razboiul din Irak

Senatul a votat finantarea trupelor cu conditia retragerii in 12 luni.

Conflictul dintre administratia Bush si Congresul dominat de democrati pe tema Irakului a atins un punct critic dupa ce, marti, Senatul s-a pronuntat pentru retragerea trupelor americane din aceasta tara pana in martie 2008.

Senatorii au adoptat cu 50 de voturi pentru si 48 contra proiectul de lege privind suplimentarea fondurilor pentru razboiul din Irak, in care figureaza si o prevedere privind retragerea, pe care republicanii s-au chinuit zadarnic sa o elimine.

Potrivit acesteia, retragerea ar urma sa inceapa in termen de 120 de zile si ar trebuie sa se incheie pana in martie anul viitor. Votul din Senat vine la o saptamana dupa ce Camera Reprezentantilor, in dezbaterile la aceeasi lege, a stabilit ca termen final de retragere luna august 2008.

„Este un mesaj foarte clar, care amplifica actiunea adoptata in Camera si reflecta opinia covarsitoare a poporului american”, a spus senatorul democrat Jack Reed.

Doua viziuni, acelasi conflict

Gestul democratilor de a fixa o data a retragerii reprezinta un gest de sfidare la adresa presedintelui George W. Bush, insa sansele ca masura sa fie implementata la ora actuala sunt practic nule.

Pentru a fi pusa in aplicare, legea trebuie sa fie promulgata de presedinte, care a avertizat deja ca face uz de dreptul sau de veto. „Stabilirea unei date de retragere este ca si cum le-ai trimite dusmanilor un memoriu in care le spui sa ia o pauza, sa se inarmeze si sa se ocupe de replanificare pana la data la care plecam”, a declarat liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

In opinia sa, prevederea impusa de democrati reprezinta efectiv fixarea unei „date a capitularii”. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, a declarat ca Senatul vrea sa forteze retragerea „indiferent de succesul repurtat de trupele noastre”.

Lucrurile se vad diferit din tabara democratilor, senatorul Dick Durbin afirmand ca retragerea este un pas spre a pune punct „celei mai mari greseli de politica externa a vremurilor noastre”.

Daca Bush blocheaza legea, democratii nu dispun de majoritatea de doua treimi, necesara pentru a trece peste vetoul prezidential. Potrivit unui sondaj de opinie, dat publicitatii luni in Statele Unite, 60% dintre americani sunt in favoarea retragerii trupelor din Irak pana in august 2008.

Veto, ultima sansa

Fara bani de razboi

Presedintele Bush este pus intr-o pozitie foarte delicata. El nu are alta optiune decat sa recurga la dreptul de veto, dar astfel el va respinge legea in intregime, inclusiv partea principala, care se referea la alocarea sumei de 120 de miliarde de dolari pentru trupele angajate pe fronturile din Irak si Afganistan.

Aceasta suma vine sa suplimenteze fondul de razboi de 70 de miliarde deja aprobat prin legea bugetului. Departamentul Apararii a anuntat ca va incepe sa redirectioneze fonduri alocate altor programe, in cazul in care legea in cauza nu va fi aprobata in Congres pana la jumatatea lunii aprilie.