Bush, incoltit la Cannes

Leonardo DiCaprio si Michael Moore au criticat sambata administratia americana.

Doua documentare americane proiectate sambata la Cannes - „11th Hour”, produs de Leonardo DiCaprio, si „Sicko”, realizat de Michael Moore - pun la zid administratia Bush. „Sicko”, o controversata incursiune in sistemul de sanatate american, si-a facut deja fani pe Croazeta. Peste 2.000 de spectatori au aplaudat puternic dupa vizionarea de sambata, din afara competitiei. „Stiu ce furtuna ma asteapta de-acum in State”, a anticipat Moore reactia oficialilor de la Casa Alba.

Celebrul realizator, laureat cu Palme d’Or in 2004, pentru „Fahrenheit 9/11”, este anchetat acum sub acuzatia de incalcare a restrictiilor privind calatoriile in Cuba. In februarie, Michael Moore a filmat cateva secvente in insula, insotit de zece dintre muncitorii care au curatat „ground zero”, dupa prabusirea World Trade Center.

Suspectati de anumite boli, ei n-au putut primi tratament in State, ci abia in Cuba. Moore risca acum o amenda consistenta sau cativa ani de inchisoare. De teama autoritatilor americane, alertate inca din timpul filmarilor de posibilele efecte ale filmului, producatorii au ascuns o copie a peliculei in afara tarii.

„Lazarescu” moare si in America S-a avansat chiar ipoteza ca pelicula ar putea fi interzisa in SUA, inaintea lansarii in cinematografe, pe 29 iunie. „Americanii nu-si pot imagina ca filmul meu ar putea fi interzis, ar fi absurd”, a comentat Moore.

Comparat de unii critici cu subiectul din „Moartea domnului Lazarescu”, al lui Cristi Puiu, „Sicko” vine cu marturii inedite ale zeci de americani, ramasi fara tratament din cauza firmelor de asigurari, care au refuzat sa acopere cheltuielile.

Moore face o comparatie cu sistemele de sanatate britanic, francez sau canadian, pe care jurnalistii au gasit-o putin neverosimila, pentru ca totul pare „prea roz de partea cealalta”. Nici Leonardo DiCaprio nu l-a crutat pe George Bush, acuzandu-l ca „nu a facut nimic impotriva poluarii”.

Eco-activist recunoscut, DiCaprio vrea sa continue munca lui Al Gore, din „Un Inconvenient Truth”, premiat cu Oscar pentru Cel mai bun documentar. Difuzat in premiera la Cannes, „11th Hour”, regizat de Leila Conners-Petersen si Nadia Conners, cuprinde peste 70 de interviuri cu oameni de stiinta si personalitati despre efectele dezastruoase ale incalzirii globale.

FLASH FESTIVAL

Mungiu, elogiat de presa Presa internationala continua publicarea unor articole care-l proclama pe Cristian Mungiu ca principal favorit al palmaresului, cu filmul sau „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, prezentat joi in competitia oficiala.  Intr-un top al criticilor, publicat de Screen International, se arata ca filmul lui Mungiu are un concurent serios numai in productia „No Country For Old Men”, al fratilor Coen.

In „El Pais”, sub titlul „Pasionat de cinema, pasionat de realitate”, se spune ca filmul lui Mungiu ajuta la intelegerea mai adanca a lumii. Cotidianul italian „La Republica” a titrat pe cinci coloane: „Film soc al Romaniei: avortul ca razvratire!”.

Actrita Audrey Tautou, devenita celebra cu rolul din „Amelie”, o va intruchipa pe Coco Chanel intr-un nou film despre viata creatoarei de moda franceze, au anuntat producatorii la Cannes. Nici Scarlett Johansson nu se lasa mai prejos. Tot in festival s-a anuntat ca actrita va juca rolul Mariei Stuart, regina Scotiei, intr-un film istoric, regizat de James Curran. Johansson, in varsta de 22 de ani, a mai jucat in „Fata cu cercel de perla” si „Dulcele sarut al Daliei”.

Formatia irlandeza U2 a avut ieri un scurt recital live chiar pe covorul rosu din fata cinematografului, unde s-a desfasurat premiera filmului „U2 3D”, informeaza Reuters. Trupa a atras sute de fani care s-au inghesuit in fata intrarii VIP de la Grand Theatre Lumiere pentru a-l auzi pe Bono interpretand piese celebre.

ANIVERSARE

Medalii pentru 35 de regizori Festivalul si-a aniversat ieri 60 de ani de existenta, oferindu-si singur un cadou cinematografic: filmul „Chacun son cinema”, opera colectiva a 35 de regizori celebri. In trei minute, fiecare dintre cineasti si-a imaginat un scenariu despre ideea de cinema.

Printre ei, Theo Angelopoulos („Trois minutes”), fratii Coen („World Cinema”), Manoel de Oliveira („Rencontre Unique”), Alejandro Gonzelez Inarritu („Anna”), Roman Polanski („Cinema Erotique”), Lars Von Trier („Occupations”) sau Wim Wenders („War in Peace”).

Sambata, la o serata organizata de Gilles Jacob, presedintele festivalului, cei 35 de cineasti au primit o medalie cu ocazia aniversarii. Ieri, Roman Polanski, iritat de intrebarile „tampite” ale jurnalistilor, a parasit conferinta de presa, spune Variety. El a declarat ca internetul aduce multa informatie, dar deloc profunzime si ca, de fapt, ziaristii nu stiu mai nimic despre cei 35 de regizori.