Bush buşeşte Bursele

Investitorii din întreaga lume nu dau doi bani pe „strategia de stabilizare a economiei SUA“, prezentată vineri de preşedintele George W. Bush.

După anunţul făcut vineri de preşedintele SUA, George W. Bush - şi anume că va introduce un set de măsuri temporare pentru a stabiliza economia americană -, Bursele din întreaga lume au înregistrat ieri scăderi abrupte, deoarece investitorii nu cred în eficienţa planului, informează agenţia Reuters.

Indicele Nikkei al Bursei din Tokio a scăzut cu 3,9 procente, până la nivelul de 13.325 de puncte, cel mai mic din octombrie 2005. De asemenea, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 5,5 procente. Pentru marile companii din Asia, starea economiei americane este extrem de importantă, deoarece SUA este pentru ele cea mai importantă piaţă de desfacere. Indicele australian ASX 200 a pierdut şi el 2,9 procente, ajungând la 5.580 de puncte, cel mai mic nivel din ultimul an. Şi în Europa, Bursele au înregistrat ieri pierderi. Indicele paneuropean FTSEurofirst 300, care include acţiunile celor mai importante companii europene, a pierdut la jumătatea zilei de ieri peste 5 procente, una dintre cele mai mari căderi înregistrate într-o singură zi, de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Planul prin care preşedintele Bush încearcă să evite acest lucru constă, în special, într-o reducere a impozitului pentru fiecare persoană fizică şi în scutiri de taxe pentru întreprinderi.   Prăpăd şi pe Bursa noastră Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o scădere drastică în şedinţa de ieri. Indicele general al Bursei, BETC, a închis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 4,3%. O corecţie mai amplă a indicelui, de 5,05%, a fost înregistrată pe 5 martie 2007. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece companii, a înregistrat o scădere de 4,6%. BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 5,01 procente.

„Suntem conectaţi la ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Este o perioadă caracterizată de neîncredere. Totuşi eu sper ca în viitorul apropiat să urmeze o perioadă de consolidare pe pieţe şi apoi o creştere uşoară“, ne-a declarat Şerban Florea, director de operaţiuni la firma de brokeraj WBS Holding Ltd.

CURS   Leul îşi vede de scădere Cursul de referinţă a urcat ieri la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, deşi Banca Naţională a României (BNR) şi Finanţele au atras de la bănci o sumă cumulată de 3,44 miliarde de lei. Referinţa publicată ieri de banca centrală a fost depăşită ultima oară pe 7 februarie 2005, când BNR a anunţat un curs de 3,7283 lei/euro. Faţă de vineri, cursul de referinţă a urcat cu 2,3 bani. Scăderea leului a fost determinată de sentimentul negativ al investitorilor la nivel internaţional. Euro a scăzut însă ieri în raport cu dolarul la minimul din ultima lună. Moneda unică europeană a ajuns la nivelul de 1,4485 dolari pe unitate.