Jucătorii de la Oţelul au mai câştigat un trofeu, dar nu s-au obişnuit să exulte pentru performanţe.
Echipa de fotbal Oţelul Galaţi e pe cai mari după ce a câştigat, duminică seară, la Piatra-Neamţ, Supercupa României. Trupa lui Dorinel Munteanu scrie în continuare istorie, succesul în faţa Stelei, cu scorul de 1-0, reprezentând al doilea trofeu din palmaresul clubului obţinut în decurs de doar câteva luni.
Fără achiziţii spectaculoase în această vară, Oţelul pare în stare să obţină în continuare rezultate bune.
"Suntem mai puternici decât în sezonul trecut"
La finalul meciului de la Piatra-Neamţ, gălăţenii s-au bucurat în limitele bunului simţ. "Nici măcar nu ştim să ne bucurăm", ne-a mărturisit preşedintele Marius Stan. Oficialul moldovean a continuat cu umor: "Nu ştiu cum ne vom bucura după prima victorie în Liga Campionilor. Mă şi întreb cum vom reacţiona?".
Victoria Oţelului în Supercupă a fost, spun moldovenii, şi o palmă dată celor care le-au contestat victoria în campionat. "Succesul din Supercupă le-a închis gura clevetitorilor care încă ne mai contestă, care încă mai trăncănesc pe seama succesului nostru în campionat. Am spus că suntem mai puternici decât sezonul trecut, fără să promitem marea cu sarea. Dacă vom lua campionatul? Totul e conjunctural", ne-a spus Marius Stan.
Vizionarul Râpă
Marius Stan a explicat şi de ce nu a schimbat echipa cu care Oţelul a cucerit titlul, în ciuda numeroaselor sfaturi: "E o chestiune de logică simplă şi de bun simţ. Nu poţi să-i dai afară pe cei care au obţinut o asemenea performanţă. În plus, i-am responsabilizat şi motivat, iar omogenitatea a crescut".
"Steaua nu are cu ce să ne surprindă. Le ştiu echipa, le cunosc jocul", spunea Dorinel Munteanu cu o zi înaintea meciului. Declaraţia făcută de antrenorul Oţelului i-a iritat pe stelişti, dar rezultatul şi jocul celor două echipe i-au dat dreptate tehnicianului moldovenilor.
Un alt "oracol" al gălăţenilor e internaţionalul Cornel Râpă. Înaintea partidei de duminică, de la Piatra-Neamţ, Cornel Râpă a făcut, pentru EVZ, o scurtă avancronică a partidei care s-a adeverit din plin: "Nu va fi un meci spectaculos, ci unul de angajament. Cine va marca primul, acela va învinge".
Au plecat cu geamul spart
După meciul de la Piatra- Neamţ, fotbaliştii Oţelului au plecat liniştiţi spre casă. La doar câţiva kilometri de la plecare, o piatră aruncată de un necunoscut a făcut ţăndări unul dintre geamurile laterale ale autocarului.
"A fost chiar geamul din dreptul locului în care stăteam. Eram alături de Giurgiu, care s-a speriat teribil", ne-a mărturisit Laurenţiu Buş. Eroul Galaţiului şi-a rememorat ieri, pentru EVZ, toate etapele carierei. "E o chestiune de logică simplă şi de bun simţ faptul că n-am schimbat echipa după cucerirea titlului.“ MARIUS STAN, preşedinte la Oţelul
INTERVIU
Laurenţiu Buş: "Sunt un om normal, cu nevoi, cu probleme!"
Laurenţiu Buş a fost eroul Oţelului la Piatra-Neamţ. Mijlocaşul de 23 de ani a marcat unicul gol al meciului cu o execuţie de mare jucător. Descoperit de Gheorghe Hagi acum şase ani la Cluj, Buş a ajuns la un moment dat la Arieşul Turda. Acum e omul momentului la echipa momentului din fotbalul autohton. "Sunt un tip liniştit, modest, dar care trăieşte clipa la maxim, indiferent dacă e vorba de distracţie, relaxare sau muncă", îşi face autocaracterizarea, într-o frază, fotbalistul în vârstă de 23 de ani.
EVZ: Ai vorbit azi (n.r.-ieri) la telefon? Laurenţiu Buş: Vorbesc nonstop la telefon de câteva ore. Nu mai am baterie, nu mai am voce, dar nu vreau să refuz pe nimeni. Dacă acum nu vorbesc, atunci când? Care e povestea cu Hagi? Când era la Poli Timişoara, Gică Hagi m-a cumpărat de la "U" Cluj. Aveam 18 ani. M-a lăsat împrumut la "U" până la finalul sezonului, răstimp în care el a plecat de la Timişoara, aşa că n-am apucat să joc sub comanda lui. Hagi mi-a marcat însă, îmi place să cred asta, toată cariera. N-am mai vorbit cu dânsul de atunci şi au trecut şase ani, dar ne-am mai trimis mesaje unul altuia.
Ce s-a întâmplat după aceea? A venit Sorin Cârţu, care m-a trimis la echipa a doua. M-am întors apoi la "U" şi am promovat în Liga I. De la Cluj am plecat la Arieşul Turda şi, în cele din urmă, am ajuns la Oţelul Galaţi.
Care e secretul vostru? Secretul nostru înseamnă de fapt muncă, multă muncă, respect, disciplină. Avem o echipă foarte bună, iar când zic echipă mă refer la toţi: antrenori, jucători, conducători.
Eşti jucător de bandă stângă, dar de picior drept! Aşa e. N-aţi văzut că, la sfaturile lui Dorinel Munteanu, uneori mai schimb cu Antal locurile. Mă duc pe dreapta. Şi golul de duminică seară, de la Piatra-Neamţ, l-am reuşit cu dreptul venind din flancul stâng. O mai nimeresc însă şi cu stângul! Am mai marcat un asemenea gol la Chiajna, cu Victoria Brăneşti, în finalul sezonului trecut.
Ai câştigat bani din fotbal? Având în vedere vârsta şi cât am jucat la nivel înalt, vă daţi seama că nu am câştigat bani mulţi. Oricum, priorităţile sunt altele. Am strâns bănuţ cu bănuţ şi mi-am luat o maşină. E un Audi A4 din 2005, deci nu e ceva scump. Nu pun preţ pe maşini. E mai important să-mi întemeiez o familie. Sunt cu Mirela, prietena mea, clujeancă, de şase ani. Locuiesc cu părinţii, n-am casă. Am în schimb pământ! Mi-am cumpărat o bucată de pământ, împreună cu părinţii, undeva lângă Cluj, cu gândul să ne facem în timp o casă. Sunt, după cum vedeţi, un om normal, cu nevoi, cu probleme!
Ce îţi place cel mai mult să faci atunci când nu joci fotbal? Să stau alături de câinele meu, Aky, care înseamnă soare în japoneză. E un Yorkshire Terrier. E sufletul meu. Până când vom avea un copil, el ţine locul de copil în casă. Îmi place, de asemenea, să stau la poveşti cu prietenii.
Ce muzică asculţi? Toate genurile. Mai puţin manele. Îmi place Michael Jackson. Am crescut cu muzica lui şi îmi place să o ascult.
Ce face Sergiu, fratele tău (n.r. - Sergiu Buş, jucător la CFR Cluj)? E foarte supărat. Tocmai ce m-a sunat şi mi-a spus că n-a fost inclus în lotul României pentru Campionatul European Under 19. Sincer, nu mă aşteptam. Nu că e fratele meu, dar cred că merita. A jucat tot returul la CFR Cluj şi eu zic că ar fi putut ajuta echipa României.
CIRC
Gigi Becali a început să-i dea indicaţii lui Ronny Levy şi i-a desfiinţat pe Bicfalvi, Latovlevici şi Martinovici
Înfrângerea din Supercupa României şi, mai ales, jocul fără niciun orizont al Stelei în primul meci din mandatul antrenorului Ronny Levy l-au scos din minţi pe Gigi Becali, patronul "roşalbaştrilor". Fostul oier a făcut din nou ceea ce ştie mai bine: a început să-i dea indicaţii tactice antrenorului, i-a desfiinţat pe jucători şi s-a lăudat că va face patru - cinci transferuri.
A uitat că Emeghara nu mai e jucătorul Stelei
"Latovlevici ce a jucat? O să fie rezervă de lux, a treia opţiune! Brandan şi-a dat viaţa, a jucat, dar nu a avut cu cine! Mie mi-a spus Dan Petrescu că Pablo trebuie să joace fundaş stânga şi doar în caz de nevoie ca închizător. Pe dreapta îi am pe Matei şi pe Emeghara", a mai spus Becali, care a uitat însă că Emeghara şi-a terminat contractul cu Steaua.
Circul ieftin oferit de Becali nu se putea termina fără o "promisiune" pompoasă. "Ce e de făcut? Iau patru-cinci jucători! Nu îi reproşez nimic lui Levy, făceam asta dacă nu vedeam atitudine la jucători. Dar aşa, nu dau vina pe el. E târziu acum de transferuri, dar încerc. Poate că nu e târziu, poate mai repar ceva", a mai turuit Becali la GSP TV, de parcă ar mai pune cineva bază pe cuvântul său.
"La cum am jucat nici pe Sibiu nu-i batem. N-avem creier la mijlocul terenului, e balamuc total acolo.“ GIGI BECALI, patron la Steaua
GHINION
Nicoliţă a luat o "ţeapă" Standard
Bănel Nicoliţă a primit ieri o lovitură mai dureroasă probabil decât celebrul "tontogol" de pe "Santiago Bernabeu". Jucătorul a aflat de la Ioan Becali că a primit o ofertă de la Standard Liege şi că urma să plece cu fostul bişniţar ca să semneze angajamentul cu echipa belgiană. Steaua urma să primească 700.000 de euro, iar "Jardel" visa deja la salariul de 300.000 de euro. Standard joacă în tururile preliminare ale Ligii Campionilor şi este cea mai cunoscută echipă dintre cele care s-au interesat de cel mai vechi jucător din lotul Stelei.
Îşi puteau achita datoria către FCM Bacău pentru Baciu
"Bătusem palma cu Standard Liege, totul era aranjat, eu şi Bănel aveam bilete de avion pentru cursa de Bruxelles de mâine dimineaţă (n.r. - azi), de la 7:20, dar azi (n.r. - ieri) m-a sunat directorul general al lui Standard şi mi-a spus că antrenorul nu are nevoie de Nicoliţă. Transferul a picat, îmi pare rău, Bănel chiar e un fotbalist ghinionist", a declarat Ioan Becali pentru GSP.
Bănel mai fusese ofertat în această vară de Samsunspor, echipă nou-promovată în prima ligă din Turcia, dar nici acel transfer nu s-a mai făcut deoarece "ienicerii" n-au vrut să dea mai mult de 350.000 de euro.
Cu banii pe Bănel, Steaua ar fi putut achita o mare parte din datoria pe care o are către FCM Bacău pentru jucătorul Eugen Baciu. Conform înţelegerii semnate în 2005, Steaua se obliga să achite 400.000 de euro dacă Baciu era vândut în timpul angajamentului cu "roş-albaştrii" şi 800.000 de euro dacă jucătorul pleacă liber. Baciu şi-a terminat contractul în această vară şi s-a întors la Bacău!
6 ani şi jumătate au trecut de când Nicoliţă a venit la Steaua
DECIZIE
Se redeschide dosarul "Valiza"
Mitică Dragomir, preşedintele LPF, a anunţat ieri că se va redeschide cazul "Valiza". "S-a repus pe rol procesul pe linie sportivă vis a vis de cazul «Valiza». După cum ştiţi, nici Federaţia, nici Liga nu au judecat în totalitate cazul, aşteptând deciziile justiţiei. Între timp, un oficial al clubului Steaua (n.r. - Gigi Becali) a declarat că dânsul a trimis valiza la Cluj, pentru premiere. Şi cum în regulamentele şi statutele noastre premierea a fost şi este interzisă, intră sub incidenţa FIFA", a spus ieri Dumitru Dragomir.
"În instanţele sportive a fost închis până la probe noi. Juriştii au spus că acum e o probă nouă, fiindcă Becali a recunoscut că este premiere. Dar să vedem dacă declaraţia coincide cu ce a spus la TV. Pentru premiere, FRF a modificat regulamentul şi a dat pedepsele cele mai aspre. Nu e vorba de o răzbunare, e un element nou apărut în dosar. Atât", a mai adăugat "Corleone". Cazul a fost închis "irevocabil" de comisii în 2008.