Bursele mondiale au iesit din convalescenta

Pietele mondiale dau semne de revenire dupa pierderile suferite in februarie-martie.

Saptamana aceasta, majoritatea titlurilor care s-au depreciat in urma tsuna-miului bursier de la inceputul anului au reusit sa recupereze scaderile inregistrate si chiar sa se aprecieze in continuare.

Principalele impulsuri au fost date de optimismul creat de politica de achizitii a unora dintre companii si de climatul de optimism care exista in economia mondiala. 

Actiunile europene au crescut ca urmare a activitatii corporatiste intense de achizitii. Titlurile companiei olandeze care inchiriaza spatii comerciale, Rodamco Europe, au reusit sa creasca cu 11% dupa fuzionarea cu compania franceza de bricolaj Unibal. Corporatia germana DaimlerChrysler a crescut cu 3%, dupa ce milionarul Kirk Kerkorian i-a facut o oferta de 4,5 miliarde de dolari pentru cumpararea partii Chrysler.

O alta actiune germana -  Puma -  s-a apreciat marti cu 9a, dupa ce compania franceza  Pinault-Printemps-Redoute (PPR) a achizitionat pachetul de control (27,1%)  al companiei de echipamente sportive si si-a anuntat intentia de a face o oferta publica si pentru capitalul restant.

Indicele japonez Nikkei s-a depreciat vineri cu 0,45 procente ca urmare a aprecierii yenului fata de dolar. Avand in vedere relatiile economice stranse dintre Japonia si SUA, acesta este un fenomen firesc.

De fiecare data cand creste yenul scade bursa. Deprecierea dolarului a fost provocata de anuntul Departamentului de Comert American privind posibile sanctiuni la hartia importata din China, ce pune in pericol produsele americane de gen. Nikkei a reusit sa se aprecieze din 5 martie, momentul maxim de corectie, pana azi, cu 6,14%.

Si indicele american S&P 500 a reusit de la momentul de maxima cadere, atins tot in data de 5 martie, sa se aprecieze cu 5,38% pana astazi, o crestere evidenta.

Motivele care au dus la aceasta apreciere sunt vestile bune privind scaderea ratei somajului sau anuntul facut de guvernatorul Bancii Federale, privind mentinerea pragului actual al dobanzilor.

Pronostic

Bursa mioritica creste si ea

Majoritatea actiunilor autohtone se afla pe un trend ascendent, aceasta fiind o tendinta normala dupa corectia care tocmai a trecut. Se asteapta un nou an bursier bun.

„Faptul ca actiunile si-au reluat trendul ascendent dupa corectiile suferite, e o tendinta naturala. Cu siguranta va fi din nou anul actiunilor din domeniile farmaceutic, bancar si al investitiilor financiare, cele cinci SIF-uri fiind inca subevaluate”, spune Iulian Panait, analist financiar la KTD Invest.

Actiunile din domeniul petrolier nu au in fata un viitor prea roz. Petrom a anuntat in 2006 un profit in scadere fata de anii trecuti. Si Rompetrol a anuntat pe de alta parte rezultate financiare slabe.