Bursa din China a deschis, marţi dimineaţa, cu un minus de 6,4%, iar Tokyo, Taiwan şi Hong Kong au reacţionat negativ, la diferenţă de câteva puncte procentuale.
Cotaţia materiilor prime a atins minimul ultimilor 16 ani, deoarece investitorii speriaţi încearcă să-şi salveze investițiile în alte valori precum aurul, conform B1 TV.
Cotaţia materiilor prime a atins minimul ultimilor 16 ani. Indicele Bloomberg al materiilor prime a scăzut ieri cu 1,7%, cel mai mic nivel din august 1999. În spatele acestor scăderi drastice se află temerile referitoare la economia Chinei şi căderea cursului petrolului, care a atins un minim istoric pentru ultimii 6 ani şi jumătate.
Liderii Partidul comunist au încercat în ultimele săptămâni să întărească piaţa financiară, dar fără succes, iar măsurile luate, printre care injectarea masivă de capital în economie, au contribuit şi mai mult la panica investitorilor.
La Bucureşti, piaţa de valori a scăzut, luni, cu peste 8 la sută, după modelul celorlalte burse europene, iar România resimte din plin dezastrul financiar care se propagă din Asia. Bursa de Valori care a deschis ieri şedinţa de tranzacţionare cu un minus de 4% şi a intrat astfel în teritoriu negativ faţă de începutul anului. Cu trecerea orelor, situaţia s-a agravat, iar scăderea a ajuns la peste 8 la sută, în timp ce site-ul instituţiei a devenit inaccesibil.
În plus, în ultimele zile, leul s-a depreciat constant faţă de euro.
La Hong Kong, indicele bursier Hang Seng a scăzut cu 5,06%, în timp ce Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo a avut un declin de 4,6%. Şi principalele burse europene au deschis şedinţa de tranzacţionare cu scăderi mari: indicele bursei germane DAX cu un minus de 3%, în timp ce referinţa bursei de la Paris se depreciază cu 2,7%. Asta în timp ce indicele Down Jones a înregistrat o scădere de peste 530 de puncte.
Rubla rusească s-a depreciat cu 3% în raport cu dolarul, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni. Totul este cauzat de evoluţia negativă a pieţei de capital din China, care a închis în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007.
Prăbuşirea bursei din China ar putea provoca o nouă criză la nivel mondial, avertizează însă specialiştii. Banca Germaniei a anunţat că acest declin este foarte serios şi va înrăutăţi perspectivele de creştere economică. În acelaşi timp, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a avertizat că economia Regatului este vulnerabilă la şocurile internaţionale. La nivel gloval, bursele au pierdut 5.000 de miliarde de dolari de când autorităţile chineze au devalorizat yuanul pe 11 august. Analiştii spun că declinul burselor este provocat de temerile investitorilor legate de încetinirea creşterii economice în China.