Declarațiile lui Barack Obama au tras în jos bursele din Statele Unite. VEZI ce a spus

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că piețele continuă să creadă că ratingul de ţară al SUA este AAA. După ce bursele europene și asiatice au încheiat ziua cu scăderi semnificative, a venit rândul burselor din Statele Unite să deschidă în scădere. La New York, indicele S&P 500, care urmăreşte evoluţia a 500 de companii publice mari, majoritatea din SUA, a scăzut astăzi cu 2,1%, după ce săptămâna trecută pierduse 7,2%. Indicele Dow Jones a scăzut și el cu 1,7%, faţă de sesiunea precedentă.

UPDATE 21.00: Preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat, într-o declarație adresată presei, că pieţele continuă să creadă că ratingul de ţară al SUA este AAA.

Potrivit şefului statului american, retrogradarea ratigului nu are legătură cu plata datoriei publice, ci cu discuţiile politice. "Ei şi-au manifestat îndoiala că sistemul nostru politic este capabil să acţioneze", a precizat acesta.

Potrivit lui Obama, problemele statului american sunt cu siguranţă posibil de rezolvat, iar autorităţile americane ştiu ce au de făcut pentru a le rezolva. "Problema nu este o lipsă de planuri, ci lipsa voinţei politice de a găsi un compromis", a spus acesta.

VEZI cele mai importante declaraţii ale oficialului american:

  • Preocuparea imediată a majorităţii americanilor este legată de locurile de muncă şi de ritmul lent de recuperare din cea mai gravă recesiune din timpul vieţii noastre. 
  • Ar trebui să extindem măsura de reducere a taxelor pentru angajați. Dacă măsura nu va fi extinsă, locurile de muncă ar putea fi cu un milion mai puţine 
  • Trecem printr-o perioada grea acum. Am trecut printr-o perioadă grea în ultimii doi ani şi jumătate.
  • Indiferent de ce ar spune unele agenţii de rating, SUA a fost întotdeauna şi va fi întotdeauna un stat cu ratingul AAA.

La finalul declaraţiei, preşedintele Obama a menţionat pierderea a 38 de militari, sâmbătă, în Afganistan. "Vom insista şi vom reuşi", a afirmat acesta. Oficialul SUA a plecat fără să răspundă la nicio întrebare din partea ziariștilor.

Ieșirea publică a președintelui american nu a ajutat cu nimic la calmarea piețelor de capital. Dimpotrivă, în timpul declaraţiei şefului statului american, indicii bursieri de peste Ocean s-au prăbuşit. Nasdaq a căzut de la -4%, înainte de ieşirea publică a oficialului, la -6,19% la finalul acesteia. Iar S&P500 a căzut de la -4% până la -5,83%.

UPDATE 18.30. Bursele americane sunt în cădere liberă, după ce indicele S&P 500 a înregistrat, săptămâna trecută, cea mai mare scădere din 2008 încoace, pe fondul îngrijorărilor că retrogradarea ratingului de ţară al SUA ar putea agrava încetinirea economiei americane, relatează Bloomberg. Astăzi, indicele S&P 500, care urmăreşte evoluţia a 500 de companii publice mari, majoritatea din SUA, a scăzut la New York cu 2,1%, după ce săptămâna trecută a pierdut 7,2% din valoare. Indicele Dow Jones a scăzut cu 1,7%, de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, faţă de sesiunea precedentă. Totodată, acţiunile Bank of America au pierdut 5,4% din valoare, iar cele ale Exxon Mobil şi Chevron au scăzut cu peste 2,7%. "Panica este cea care vinde", a declarat Jeffrey Saut, şeful strategiei de investiţii la Raymond James&Associates din St. Petersburg, Florida.  UPDATE 16.55. Bursa românească a închis pe o scădere dramatică. Indicele reprezentativ pentru bursa bucureşteană, BET, s-a prăbuşit cu 8,39% pe parcursul zilei de astăzi, faţă de închiderea de vineri. În acelaşi timp, indicele compozit BET-C a închis ziua de astăzi cu un minus de 7,41%. Indicele BET-FI a scăzut cu 8,73%. UPDATE 16.50. Bursele americane au deschis în scădere, astăzi, reflectând reacţia investitorilor după ce agenţia de evaluare a ratingului Standard & Poor’s a retrograda ratingul de ţară al SUA de la AAA la AA plus, cu perspectivă negativă.

Indicele Dow Jones a pierdut 1,84% din valoare, în deschiderea sesiunii de tranzacţionare din SUA, iar Nasdaq a scăzut cu 3%. UPDATE 15.30: Bursa bucureşteană se prăbuşeşte, în timp ce investitorii pe piaţa românească de capital îşi văd banii evaporându-se.

Cel mai reprezentativ indice pentru BVB, BET, a căzut cu 6,46%, pe parcursul zilei de astăzi, în timp ce indicele BET-C a scăzut cu 6% faţă de vineri.

DAX, indicele bursei de la Frankfurt, marchează o scădere de 2,61%, iar cel al bursei de la Paris, CAC 40, un minus de 2,22%. UPDATE 14.30: Bursa bucureşteană a căzut mai mult decât vineri, conform datelor de la această oră. Astfel, indicele BET indică o cădere de 5,9%, faţă de închiderea de vineri, când a avut un minus de 4,06%.

Iar indicele BET-C a pierdut 5,47% din valoare, astăzi, faţă de 4,81%, la închiderea sesiunii de tranzacţionare de vineri. UPDATE 13.45: BET, indicele reprezentativ al celor mai lichide zece acţiuni listate pe Bursa bucureşteană, cu excepţia SIF-urilor a ajuns la nivelul din luna mai 2010. Altfel spus, Bursa autohtonă a pierdut creşterea din ultimul an şi două luni.Astfel, indicele BET a scăzut, până la această oră, cu 5,73%, iar indicele BET-C s-a depreciat cu 5,35%. Indicele BET-FI a scăzut cu 5,82%.

Cea mai mare scădere de pe bursa românească, apropiată de limita de variaţie de 15%, o înregistrează compania Carbochim Cluj Napoca. Acţiunile acesteia au pierdut 14,6% din valoare, pe parcursul zilei de astăzi. UPDATE 13.00: Bursa de Valori Bucureşti reflectă tendinţa din întreaga Europă. Indicii şi-au reluat scăderea. Scăderea indicelui bursei româneşti BET s-a diminuat cu 4,64%, în timp ce indicele BET-C a căzut cu 4,41%. UPDATE 12.40: Bursele europene sunt foarte volatile astăzi. Uşoara creştere a burselor europene după anunţul BCE privind achiziţia de obligaţiuni de stat italiene şi spaniole nu a durat mult. Pieţele şi-au reluat scăderea.

Indicele Dax, al Bursei de la Frankfurt, este în scădere cu 2,39%, în timp ce CAC40, indicele Bursei de la Paris, s-a diminuat cu 1,91%.Totodată, indicele FTSE 100, al primelor 100 companii listate pe London Stock Exchange, a căzut cu 1,64%. Indicele Nasdaq este în scădere cu 0,94%, iar Dow Jones e pe o uşoară apreciere de 0,54%. UPDATE 12.15: Ritmul puternic de scădere s-a reluat pe Bursa de la Bucureşti, la două ore de la deschidere. Indicele BET este în scădere cu 3,63% faţă de închiderea de vineri, în timp ce indicele BET-C a scăzut cu 3,47%.

Bursele europene şi-au stopat declinul, după ce Banca Centrală Europeană şi-a făcut publică intenţia de a cumpăra datoriile publice ale statelor. Pieţele italiene şi spaniole au urcat, în timp ce toţi indicii importanţi din Europa au câştigat teren. Dobânzile obligaţiunilor spaniole şi italiene au scăzut şi ele. După căderile de pe pieţele asiatice de azi noapte, investitorii se temeau că bursele europene le vor urma exemplul, scrie BBC. Indicele RTS al Bursei de la Moscova măsoară o scădere de 2,63% faţă de închiderea de vineri.

UPDATE 11.15: Bursa de la Bucureşti şi-a mai temperat scăderea. Indicele BET are o scădere de 2,21%, în timp ce indicele BET-C are un minus de 2,15%, la această oră, faţă de închiderea de vineri.

Anumite titluri de pe piaţă se apreciază. Cea mai mare creştere o înregistrează, la această oră, Electroputere Craiova. Acţiunile acestei societăţi au crescut cu 3,73%. Acestea sunt urmate de Artrom Slatina, cu o creştere de 3,03%, şi de Cemacon Zalău, cu un avans de 1,79%. Cel mai mult au pierdut din valoare titlurile Electroargeş Curtea de Argeş, care înregistrează un minus de 11,11%. UPDATE 11.02: Investitorii au împins aurul și francul elvețian noi maxime record faţă de dolar. Și yenul japonez se apreciază în raport cumoneda americană. Aurul a atins un nou maxim istoric, de peste 1.700 dolari pe uncie,  revenind ulterior la circa 1.690 dolari pe uncie.

Temerile priviind economia Statelor Unite au determinat scăderea prețului petrolului cu 3 dolari, la puţin peste 83 dolari pe baril.

Petrolul SUA a pierdut circa 8% din preţ de la începutul acestui an, după ce s-a apreciat în 2010 cu 15%. UPDATE 10.58: Reducerea ratingului Statelor Unite de la AAA la AA+ și-a făcut simțită prezența și la deschiderea principalelor burse europene, transmite Reuters.

Cela mai slabe performanțe le-au avut acţiunile miniere, care au fost afectate temerile privind scăderea cererii în contextul perspectivelor economice globale incerte. Indicele STOXX Europe 600 Basic Resources al marilor companii miniere a coborât cu 1,7% în debutul sesiunii.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,3% până la ora 7:10 GMT (10:10 ora României), după ce a atins anterior cel mai redus nivel din mai 2010. Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe minus UPDATE 10.00: Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe minus, continuând deprecierile de la finele săptămânii trecute.

Astfel, indicele oficial al Bursei româneşti, BET, a pierdut 3,75% în deschiderea sesiunii de tranzacţionare, iar BET-C, indicele care măsoară evoluţia tuturor acţiunilor listate la Bucureşti, a scăzut cu 3,28%.

UPDATE 9.40: Indicele MSCI Asia Pacific s-a depreciat cu 2,9%, la Tokyo, în timp ce indicele S&P 500 a pierdut 2,4% din valoare, totalizând un minus de 11% în ultimele două săptămâni.

În timp ce preţul petrolului a scăzut cu 4% pe bursa din New York, aurul a atins un nou maxim istoric, depăşind 1.700 dolari pe uncie.

Printre investiţiile sigure în această perioadă este privit şi francul, care a atins maximul său faţă de dolar, la 74,85 centime faţă de un dolar, relatează Bloomberg.

UPDATE 9.20: Bursa de la Moscova, RTS, a căzut cu peste 3% chiar din primele minute ale sesiunii de tranzacţionare, la minimul acestui an. Aceasta a fost reacţia investitorilor la tăierea ratingului SUA de către S&P, relatează lenta.ru.

Pentru prima dată în istorie, agenţia de evaluare a ratingului Standard&Poor's a anunţat, sâmbătă, retrogradarea SUA de la calificativul AAA la AA plus, cu perspectivă negativă.

Indicele Nikkei, al bursei din Japonia, a scăzut cu 2,4%, astăzi, în timp ce indicele Kospi, al bursei koreene, a pierdut 5% din valoare. Totodată, indicele bursei din Hong Kong, Hang Seng, a scăzut cu 4%, iar indicele Sensex, al bursei din Mumbai, avea un minus de 3%, relatează BBC.

Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele de creştere economică, precum şi de problemele legate de datoriile suverane ale statelor din zona euro şi ale SUA.

În ultimele două zile de tranzacţionare de săptămâna trecută, mii de miliarde de dolari s-au evaporat de pe bursele din întreaga lume, pieţele de capital atingând minimul ultimilor doi ani.

Analiştii avertizează că pieţele vor rămâne volatile în săptămânile care urmează, cu toate măsurile luate de statele membre ale G7 sau de Banca Centrală Europeană pentru a sprijini stabilitatea financiară.

Citiţi şi:

  • Cât au pierdut cei mai bogaţi oameni ai planetei în şapte zile
  • Roubini: Economiile puternice se îndreaptă către al doilea val de recesiune
  • E grav. Şeful Comisiei Europene: Criza datoriilor depăşeşte graniţele zonei euro