Bunurile in leasing, declarate si in februarie

Bucurestenii care si-au achizitionat masini prin incheierea unor contracte de leasing isi pot declara aceste bunuri pana la finele lunii februarie fara a fi amendati, potrivit unei decizii luate de edilii sectoarelor din Capitala.

"Este o lege noua, o prevedere noua, de multi neinteleasa. Termenul este, de asemenea, foarte scurt. Din acest motiv, am decis sa primim documentele de la titularii unor astfel de contracte, fara sa-i sanctionam. Nu este vorba de o prelungire a termenului pana la care pot sa depuna actele, ci doar oferim o perioada prelungita de clementa pentru cei care au intarziat sa-si declare bunurile cumparate in leasing", a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, citat de Mediafax.

Termenul-limita pentru declararea masinilor achizitionate in leasing a fost ultima zi a lunii ianuarie. Masura de a nu amenda contribuabilii care isi depun declaratiile pana la finele lunii februarie a fost luata din cauza numarului mare de persoane care nu au apucat sa faca acest lucru. In Capitala exista peste 600.000 de titulari de astfel de contracte de leasing, potrivit datelor companiilor de profil.

Cu o zi inainte de expirarea termenului initial pentru depunerea declaratiilor nici macar jumatate din acestia nu reusisera sa isi declare bunurile, potrivit Directiilor de Taxe si Impozite Locale. Declaratiile sunt depuse la directiile de impozite si taxe din primarii.

Impozitele locale pentru bunurile cumparate in sistem leasing trebuie platite de utilizatorii acestor bunuri, potrivit prevederilor aduse Codului Fiscal pentru 2007. In anii precedenti aceste impozite au fost achitate de companiile de leasing. Bunurile finantate sunt proprietatea companiilor de leasing.

Odata ce impozitele locale sunt achitate de utilizatorii bunurilor cumparate in leasing, costurile de achizitie ale bunurilor cresc pentru acestia. In schimb, au de castigat firmele de leasing, care au fost absolvite de aceasta cheltuiala.

Sanctiuni usturatoare

Amenzile pentru persoanele fizice care nu depun aceste declaratii la timp sunt intre 50 de lei si 200 de lei. La acestea se adauga sanctiuni de la 200 de lei la 500 de lei in cazul nedeclararii bunului.

In consecinta, bucurestenii care nu depun declaratiile nici in februarie vor avea de platit o amenda de cel putin 250 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile sunt cu 300% mai mari: adica intre 200 de lei si 800 de lei pentru nedepunerea declaratiei, respectiv intre 800 de lei si 2.000 lei pentru nedeclararea bunului.