Rudele din Bolintin-Vale ale soţiei teroristului de la Stockholm bănuiesc că acesta s-a aruncat doar pe el în aer într-un acces de conştiinţă, amintindu-şi că are şi el copii.
O ştire făcea ieri înconjurul României, de la primele ore ale dimineţii: "Bunica din România a Monei Thawny, soţia teroristului care s-a aruncat în aer la Stockholm, spune că nepoata ei l-a radicalizat, de fapt, pe acesta".
Informaţia a fost preluată din publicaţia britanică "Daily Mail", doi jurnalişti britanici vizitându-i la Bolintin-Vale, Giurgiu, pe soţii Vasile şi Elena Nedelcovici, buncii din România ai Monei.
Bunica neagă
Reporterii au consemnat mai multe presupuse declaraţii făcute de bătrână, una dintre ele poziţionând fanatismul Monei Thwany la originile atentatului de la Stockholm. Astfel, vârstnica le-ar fi povestit jurnaliştilor că nepoata ei şi-a radicalizat opţiunile în urma unei excursii făcute în Africa de Nord, în 2000. Primul prozelit pe care Mona l-a făcut, după convertire, ar fi fost chiar soţul: Taimour Abdulwahab Al-Abdaly.
"Mona a vizitat România în momentul atentatelor din America, din 2001. Insista să poarte eşarfă şi să-şi acopere braţele şi picioarele, deşi, la vremea aceea, era toiul verii. Cam pe-atunci Mona a mers la studii în Marea Britanie, făcând un an la facultatea de Jurnalism şi luându-şi licenţa în Psihologie. În oraşul Luton l-a întâlnit pe Abdulwahab", susţin cei de la "Daily Mail" că le-ar fi spus bunica fetei.
Ieri, numai rostirea numelui publicaţiei britanice stârnea un val de furie în casa bunicilor Monei. Elena Nedelcovici a negat cu vehemenţă declaraţiile atribuite de britanici, spunând că au minţit şi i-au pocit până şi numele, "botezând-o" Maria.
"Ştiam că e creştină"
Printre zecile de goblenuri cusute de Elena, stau înşirate poze cu urmaşi. "Am o căruţă de nepoate", spune, voios, bunicul Vasile Nedelcovici, fost profesor de biologie, în prezent lucrător la Casa de Ajutor Reciproc. Multe nepoate, e drept, însă niciuna la fel de cunoscută cum e astăzi Mona. Bunicul de 82 de ani arată leagănul unde se juca nepoata lui în curtea din România.
Pare un om senin. Ultima dată, Mona ar fi trecut prin România în urmă cu doi ani, împreună cu tatăl său, arhitectul irakian Ali Abdul Zahr Thwany, absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", din Bucureşti. Fiica lor, Mihaela, povestesc bunicii, s-a căsătorit cu Ali Abdul şi l-a urmat, încă din anii '80, în Oran, Algeria, când Mona era încă un copil.
"El e şiit. Şi după ce s-a terminat Războiul din Golf, în anii '90, pentru că suniţii îi căsăpeau pe şiiţi, a venit şi familia lui la el. Un an fata mea, Mihaela, a stat cu copiii şi cu Mona, aici la noi. Mona era la liceul francez de pe Christian Tell", povesteşte bunicul Monei. Familia s-a mutat ulterior la Stockholm, unde Mona a terminat liceul.
Într-o zi, povesteşte bunicul, i-a zis tatălui: "Vreau să fac Psihologie la Londra". Aşa a ajuns să-l cunoască pe Taimour. Despre convertirea la islam a nepoatei, bunicul preferă să arunce un aer de mister. "Noi nici nu ştiam că s-a convertit, ştim că ea era creştin-ortodoxă", spune Vasile. Pe soţul ei nu l-a văzut niciodată în persoană. Ştia doar că Mona are trei copii cu el, că e ocupată cu asta. A fost şi un moment de tensiune, povesteşte bătrânul, când au aflat că şi-au numit fiul Osama. "Am sărit că: «Nu ţi-e ruşine, e numele unui criminal»". Apoi a venit vestea la televizor, că soţul ei era autorul atentatului şi bătrânii s-au cutremurat.
O imagine din viitor
Într-un mod ciudat, bătrânul vorbeşte despre nepoata încă în viaţă la timpul trecut. "Noi am iubit-o pe Mona ca pe un înger. Era frumoasă şi deşteaptă. Toată lumea o iubea. Sora mea de la Alexandria i-a lăsat moştenire apartamentul. Pe soţul ei noi nu l-am cunoscut, că el n-a venit aici, iar noi suntem prea bătrâni să mai luăm acum avionul. Dar de la ea ştiu că-l iubea foarte mult. A fost prima ei dragoste, iubirea ei mare. Se înţelegeau foarte bine. L-a cunoscut la Londra, la facultate, acolo s-au întâlnit. S-au înţeles bine până la nenorocitul ăsta de accident", zice Vasile.
Adaugă că Taimour "a făcut foarte bine că s-a detonat doar pe el şi n-a mai omorât pe alţii". Crede că l-a oprit conştiinţa. "S-a gândit că are trei copii şi el. N-a ajuns să detoneze bomba, n-a rănit pe nimeni. Până la urmă, e un fel de erou", se întristează bătrânul. De ce s-a ales nepoata lui model cu un terorist pe post de soţ, nici el nu-şi poate explica. "Destinul, soarta, ursitoarele...".
Apoi, pe Vasile Nedelcovici îl străfulgeră o imagine din viitor: "Cum o să fie când or întreba copiii: «Unde e tata?». Că sunt două fete şi s-a dovedit genetic că fetele sunt mai ataşate de taţi", spune fostul profesor de biologie.
"Nişte minciuni"
"A fost nepoata mea preferată!", plânge şi Elena, la cei 80 de ani ai săi, ca după un om dispărut. Se enervează de azi-dimineaţă continuu. Spune că i s-a făcut o nedreptate. "Cum era să spun eu la ziar aşa ceva despre ea?", încearcă femeia să se explice.
"Au venit peste mine aici. Iar eu am început să plâng şi m-am luat cu mâinile de cap şi am strigat: «Mona, ce-ai făcut cu viaţa ta?». Iar ei au scris porcăriile alea, nişte minciuni!", neagă femeia declaraţiile din "Daily Mail". A fost foarte şocată când a aflat ce s-a întâmplat la Stockholm. Copiii au încercat să-i protejeze pe bătrâni, să afle mai puţine. Dar ei au stat lipiţi de televizor, au cules veştile amare despre nepoată.
O concluzie: "Mie nu-mi plac extremele, de niciun fel", spune bătrâna. "El cred că a intrat într-un cerc vicios. Oamenii au rătăciri. Mona este o mamă extraordinară, o femeie extraordinară. Eu am mai vorbit cu ea la telefon. Nu de când s-a întâmplat asta. Dar când s-a dus în Anglia, i-am zis: «Mamă, nu e sănătos, acolo de unde vin toţi teroriştii». Dar din ce vorbeam nu ştiam decât că e ocupată cu copiii. «Ce mai faci, mamaie?». «Te iubesc, mamaie», asta vorbeam noi la telefon", spune Elena. În trecut, nepoata venea la trei veri o dată la Bolintin. "Ce să ştim noi?", spune bătrâna. Cere apoi linişte, să fie lăsată în pace.
DE LA FORUMIŞTII "DAILY MAIL"
"Deportaţi-o în România!"
Originile româneşti ale Monei Thwany au stârnit reacţii ostile din partea forumiştilor "Daily Mail"- prima publicaţie care a relatat cazul pe larg. "Trimiteţi-o acasă în România şi trimiteţi şi copiii cu ea", a scris un cititor care s-a semnat "Dl. Woo", precizând că este din Glasgow, Scoţia.
Altcineva, care s-a semnat "Kitty Katz", a lăsat pe forum următorul mesaj: "Dacă este adevărat ce se spune despre nevastă, ar trebui deportată înapoi în România, fără să i se dea vreun beneficiu din partea guvernului britanic. (...) Indivizi egoişti, ale căror idealuri au schimbat vieţile copiilor lor pentru totdeauna".
La rândul lui, David, din North Yorks, a comentat: "Dacă nu am fi fost în sumbra Uniune Europeană, nu am fi ajuns aici, iar ea ar trebui să fie deportată alături de copii acolo de unde a venit, în România".