Bulgaria refuză să dea bani la FMI

Criza datoriilor suverane a ajuns la un nou punct critic.

Bulgaria a refuzat oficial să participe la planul de ajutorare a ţărilor din zona euro aflate în dificultate, declarând că nu-şi va asuma angajamente financiare faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite AFP.

''Bulgaria nu va participa la finanţarea programelor de ajutorare a ţărilor indisciplinate din punct de vedere financiar'', se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe de la Sofia.

Miniştrii europeni ai finanţelor au avut luni o teleconferinţă pentru a decide contribuţia fiecărei ţări la consolidarea resurselor FMI care, la rândul său, trebuie să ajute statele din zona euro aflate în dificultate.

''Bulgaria a încheiat în 2007 rambursarea datoriei faţă de FMI. Bulgaria nu are niciun angajament financiar faţă de această instituţie şi nici nu intenţionează să-şi asume vreunul'', a subliniat Ministerul de Finanţe. ''Bulgaria nu face parte din acordul mecanismului de stabilizare europeană'', mai afirmă ministerul.

Mulţumită de stabilitatea sa macroeconomică şi de nivelul redus al datoriei, Bulgaria - cel mai sărac membru al Uniunii Europene - a susţinut în principiu, în urmă cu zece zile acordul ţărilor UE, cu excepţia Marii Britanii, de a întări disciplina financiară în zona euro în faţa crizei datoriilor şi de a revizui tratatele europene în acest sens.

Din 1997, Bulgaria respectă un program de austeritate, numit consiliu monetar, care a fost impus de FMI şi în cadrul căruia moneda sa naţională, leva, a fost legată iniţial de marca germană şi, ulterior, de euro. De atunci, ea îşi menţine stabilitatea macroeconomică însă cu preţul unui nivel de trai scăzut.