Bulgaria îngheaţă o lună preţul carburanţilor

Guvernul Bulgariei a ajuns la un acord cu LukOil Bulgaria, cel mai mare producător de carburanţi de pe această piaţă, pentru suspendarea timp de o lună a creşterilor de preţ la benzină şi motorină.

Înţelegerea a fost obţinută astăzi, după discuţii aprinse între guvern, companiile de transport, producătorii şi distribuitorii de carburanţi, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite.

Discuţiile au început după ce la începutul săptămânii trecute, în Bulgaria, au avut loc proteste ale şoferilor faţă de scumpirile carburanţilor.

Primul-ministru bulgar Boyko Borisov spune că moratoriul de o lună agreat cu LukOil nu este un mecanism de piaţă, dar şi-a folosit autoritatea pentru a negocia acest lucru, pentru că starea economiei bulgăreşti şi a consumatorului final sunt foarte importante pentru cabinetul său.

Ministrul bulgar de finanţe Simeon Djankov continută discuţiile cu alţi producători şi distribuitori de carburanţi, dar şi cu LukOil, pentru a extinde perioada.

Ce măsuri ia Bulgaria să reducă prețul În plus, guvernul are în plan şi alte măsuri pentru a ţine în frâu preţul carburanţilor, inclusiv introducerea unui amendament la Legea Energiei Regenerabile, care va anula temporar obligaţia producătorilor de a include un procent de biodiesel în motorină.

Măsura ar putea reduce preţul motorinei cu 0,06 leva, producându-şi efectele peste 2-3 săptămâni, potrivit estimărilor, şi va fi în vigoare până la finele acestui an.

De asemenea, prin restructurarea rezervei de stat, guvernul va reduce temporar cantitatea de carburanţi pe care companiile sunt obligate să le ţină în stoc, măsură care, de asemenea, va duce la diminuarea preţului la consumatori. Proteste pe străzile Sofiei Mii de bulgari au ieșit, pe 13 martie, pe străzi, pentru a protesta față de scumpirea carburanților. Șoferii au blocat intersecții-cheie din Sofia, provocând ambuteiaje mari, dar au boicotat și benzinăriile, alimentând de sume mici. Soluția din urmă a fost adoptată și de șoferii români, fără efecte, însă. La nivel guvernamental, reacția premierului a fost de a amenința companiile petroliere cu noi impozite. În plus, au fost demarate controale ale Fiscului, deocamdată fără efect.