Bulgaria, gata să schimbe guvernul

Bulgaria, gata să schimbe guvernul

Cu două luni înaintea alegerilor generale, 80% dintre bulgari vor să scape de socialişti.

Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a stabilit, ieri, pentru 5 iulie data alegerilor generale, în care principal favorit este partidul de opoziţie al primarului Sofiei, Boiko Borisov. Problemele cu corupţia, crima organizată şi criza ce a stopat creşterea economică a Bulgariei au erodat sprijinul pentru guvernul condus de socialiştii premierului Serghei Stanişev, dezaprobat de 80% dintre cetăţeni, potrivit Reuters.

Este deocamdată neclar dacă partidul lui Borisov, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), va reuşi să obţină o majoritate confortabilă în parlament, singurele alegeri câştigate de acesta fiind cele pentru Parlamentul European, din 2007. Certă este însă nemulţumirea bulgarilor faţă de guvernul care nu mai reuşeşte să convingă, după ce a condus ţara în UE, dublând pensiile şi salariile din sectorul public.   Încrederea în executivul lui Stanişev a fost afectată puternic în 2008, când Comisia Europeană a sancţionat Sofia pentru lipsa de rezultate în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, suspendând fonduri UE în valoare de sute de milioane de euro. Nenumărate proteste ale agricultorilor, studenţilor, muncitorilor sau ale poliţiştilor nemulţumiţi de condiţiile de muncă sau de salarii au avut loc în ultimii ani. O astfel de demonstraţie a degenerat în lupte cu forţele de ordine în luna ianuarie a acestui an. Testul europarlamentarelor Alegerile generale vor fi precedate, în iunie, de scrutinul pentru Parlamentul European, unde favorit este, de asemenea, partidul lui Borisov. GERB ar acumula 26% din voturi, iar socialiştii doar 16%, în vreme ce Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi, aliată a socialiştilor, ar obţine 9%, iar partidul ultranaţionalist Ataka în jur de 6 procente, potrivit unui sondaj citat de Novinite.

Rezultatele alegerilor pentru parlamentul naţional ar putea fi totuşi influenţate de noua lege electorală, care a stabilit că 31 dintre cei 240 de deputaţi vor fi aleşi individual şi nu pe liste, ca până acum. Un amendament care a stabilit pragul de intrare în legislativ pentru coaliţii la 8% este, de asemenea, important. Afectată este coaliţia formată de Democraţii pentru o Bulgarie Puternică şi Uniunea Forţelor Democratice, aliaţi ai GERB, care se află la puţin peste 7% în sondaje.

Ne puteți urmări și pe Google News