Pe un ton amenințător, în timpul uneia dintre aparițiile sale electorale, președintele sârb, Alexander Vucic, a cerut Bulgariei să continue să furnizeze gaz rusesc țării sale, relatează BGNES.
"Bulgaria a anunțat că va opri importul de gaz rusesc. Nu sunt sigur că acest lucru este atât de ușor de făcut", a spus Vucic, în timpul vizitei sale la Pozega, adăugând: "Noi spunem pur și simplu că vrem gaz rusesc din Balkan Stream. Voi ne livrați (gazul, n.red.) până la gazoductul nostru, pentru care noi plătim, iar ceea ce vreți voi să faceți, asta este treaba voastră, nu este o problemă pentru noi”, a mai spus Vucic.
Potrivit acestuia, Serbia ar trebui să primească gaze rusești, „pentru că țara sa a plătit taxele de tranzit pentru gazul din Rusia, care trece prin Turk Stream prin Bulgaria”.
Vucic, care este, de asemenea, liderul Partidului Progresist Sârb, de guvernământ, candidează pentru un al doilea mandat prezidențial la viitoarele alegeri din 4 aprilie.
Mesajul autorităților
Comentariul său este din cauza celor spuse recent de ministrul bulgar de finanțe Asen Vasilev. "În situația actuală nu vor fi negocieri cu Gazprom. Sunt alternative. Vechile conducte ale gazoductului transbalcanic. Avem acolo o capacitate de circa 20 de miliarde de metri cubi și pot fi folosite în ambele sensuri, noi avem nevoie de 3 miliarde metri cubi.
„Sunt livrări din Qatar, Algeria. Aceasta este o strategie paneuropeană. În următoarele 1-2 săptămâni se va discuta la nivel european pentru a face un contract comun de gaze pentru întreaga UE. Ne așteptăm ca în vară acest mecanism să funcționeze”, a spus Vasilev pentru BNR.
„Declarațiile oficialilor bulgari că nu vor prelungi contractul de achiziționare a gazului din Rusia sunt visuri goale, pentru că nu au unde să umple conducta decât din Rusia”, a declarat Dusan Bajatovic, directorul Companiei Sârbe de Gaz. El a adăugat pentru Pink TV pro-guvernamental: „Bulgaria nu poate opri achiziționarea de gaz rusesc pentru că ea însăși va rămâne fără gaz. Personal, cred că aceasta este o declarație politică din cauza presiunii asupra Bulgariei, dar aceasta este și o presiune asupra Serbiei și Ungariei”, a adăugat Bajatovic.