Bulgaria, concesii privitoare la aderarea Macedoniei de Nord la UE

Bulgaria, concesii privitoare la aderarea Macedoniei de Nord la UEMacedonia de Nord / Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria a anunțat că nu va impune condiții suplimentare privitoare la aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Macedonia de NordTrimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat la postul de radio Vocea Americii că Bulgaria l-a asigurat că nu va pune condiții noi pentru intrarea Republicii Macedonia de Nord la Uniunea Europeană, scrie Dnevnik.

Bulgaria, dispusă la concesii

„Am avut o conversație cu omologii mei bulgari și ei m-au asigurat că nu au intenția de a adăuga alte condiții. Ei vor să vadă progrese privind foaia de parcurs care este deja în vigoare.

Vrem să lucrăm cu toate statele pentru a ne asigura că aceste condiții sunt îndeplinite, a spus Escobar. El a adăugat că trebuie „să ne bazăm pe fapte și pe obligațiile existente pentru a ne asigura că Macedonia de Nord va putea avansa în procesul de aderare”.

Modificările în Constituția Macedoniei de Nord pentru a include minoritatea bulgară în aceasta sunt o condiție în cadrul de negociere al țării, pentru a avea loc cea de-a doua conferință interguvernamentală și pentru ca Macedonia de Nord să înceapă să deschidă capitolelor de negociere pe calea spre aderarea la UE.

Macedonia de Nord, schimbări în Constituție

Escobar a mai spus că nu sunt informații despre eventuale acorduri privind schimbările constituționale între guvernul Macedoniei de Nord și fostul prim-ministru Nikola Gruevski, după cum a susținut liderul opoziției Hristijan Mickoski.

În interviul pentru Vocea Americii, Escobar a spus că provocările legate de statul de drept și corupția au fost probabil cea mai mare problemă a Balcanilor de Vest privind aderarea.

„Noi încurajăm constant guvernele (din Balcanii de Vest) să facă mai mult pentru a stimula implementarea reformelor și încurajăm liderii atât din parlamente, cât și din guverne să arate rezultate concrete în combaterea corupției și consolidarea instituțiilor care stau la baza statului de drept”, a mai subliniat diplomatul, adăugând că în unele țări lupta împotriva corupției este prea lentă.

Decizia UE vine miercuri. Bulgaria nu se opune

În timpul unei vizite la Skopje de săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a îndemnat pe politicienii macedoneni să-și îndeplinească angajamentele de a schimba Constituția pentru a permite avansarea procesului de începere efectivă a negocierilor de aderare.

Miercuri, Comisia Europeană este așteptată să prezinte rapoarte privind progresul pentru aderarea la UE a țărilor candidate, care vor servi drept bază pentru discuția liderilor europeni cu privire la extinderea reuniunii lor din luna decembrie.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)