Bulgaria a dublat exporturile de grâu în 2010 şi profită pe seama Rusiei

Recolta din acest an i-a permis Bulgariei să dubleze exporturile de grâu şi orz. Avantajul este de partea bulgarilor, în contextul în care Rusia şi Ucraina au oprit de cereale. Agricultura celor două ţări a fost afectată din cauza secetei.

Situaţia a condus la o majorare a preţului, în regiunea Mării Negre, de aproape 50%, iar de acest context profită acum Bulgaria.

Astfel, Radoslav Hristov, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Bulgaria, a declarat, conform Bloomberg, că Bulgaria a exportat 600.000 de tone de grâu din noua recoltă. Cantitatea este dublă faţă de cea vândută în 2009.

Din cauza secetei fără precedent şi incendiilor puternice, agricultura Rusiei a fost compromisă. Din acest motiv, Moscova a interzis exportul de cereale. Embargoul ruşilor va dura până la finele acestui an.

Criza grăului pe piaţa europeană

Situaţia este nouă pentru Rusia, având în vedere că anul trecut s-a aflat pe locul al doilea în topul marilor exportatori mondiali de grâu. Recolta de grâu a Rusiei acoperea 10% din producţia mondială. Din producţia sa, aproape 20% era destinată exportului. După ce Rusia a anunţat că suspendă exporturile de grâu, preţurile au crescut cu până la 50%, fiind una dintre cele mai mari creşteri din ultimii 30 de ani, după cum au estimat jurnaliştii economici de la "The Times".

Nici pentru Ucraina situaţia nu este mai bună, pentru că autorităţile acestei ţări au luat decizia de a limita exporturile. Anul trecut, Ucraina a ocupat locul 5 în clasamentul ţărilor care au exportat grâu.

În acest an, seceta a compromis culturile din Ucraina. Iar după ce Rusia a anunţat că opreşte exportul de grâu, şi Ucraina a luat aceeaşi decizie, pentru a-şi proteja piaţa internă. Astfel, presiunea asupra preţului grâului, mai ales în Europa, este şi mai mare.

A început deja războiul pâinii

Efectele negative ale creşterii preţului la grâu au început să se vadă deja, în special în ţările sărace. Astfel, în capitala statului Mozambic (video), revoltele au intrat în cea de-a doua zi. Populaţia este nemulţumită că preţul pâinii a crescut cu 30%. Este o situaţia extrem de dificilă pentru această ţară, una dintre cele mai sărace din Africa.

În urma confruntărilor între forţele de ordine şi protestatari 10 persoane au murit. Alte 27 au fost rănite grav, iar 170 de persoane sunt arestate. Au fost incendiate cauciucuri, au fost confruntări directe între cele două tabere. Autorităţile au recunoscut că în anumite zone forţele de ordine au recurs la muniţie de război, la gloanţe reale, după ce rezerva de gloanţe de cauciuc s-a epuizat.