Bulevardul miliardarilor

Reşedinţele de lux din nordul Londrei îi atrag pe nou-îmbogăţiţii Estului.

În timp ce piaţa imobiliară britanică începe să gâfâie, o stradă din nordul Londrei se opune tendinţelor şi rămâne paradisul rezidenţial al magnaţilor Planetei. Casele de pe celebra Bishops Avenue, din cartierul Hampstead, aşa-zisul „bulevard al miliardarilor“, bat recordurile de preţuri, departe de a excela însă prin eleganţă sau discreţie. Şi asta chiar dacă proprietarii îşi petrec adesea în extravagantele locuinţe doar câteva zile pe an.

„Este una dintre străzile cele mai celebre din lume, în unele medii înstărite din străinătate, ea fiind mai cunoscută ca Palatul Buckingham“, declară cu mândrie, pentru AFP, Trevor Abrahamson, directorul agenţiei Glentree International, care a vândut majoritatea celor 66 de case de pe bulevard. După perioada delicată de la sfârşitul secolului trecut, când mai multe proprietăţi au fost abandonate, Bishops Avenue pare să-şi fi recâştigat astăzi strălucirea. Ostentaţie şi lipsă de bun-gust

La începutul lunii ianuarie, miliardarul ruso-israelian Lev Leviev a cumpă rat o casă nouă pentru suma-record de 46 de milioane de euro. Câteva săptămâni mai târziu, miliardarul kazah Horelma Peramam a plătit peste 65 de milioane de euro pentru a deveni proprietarul faimoasei „Toprak Mansion“.

Această construcţie masivă, cu coloane la intrare, situată pe o suprafaţă imensă de teren, este măsura opulenţei care domneşte pe această stradă: 2.600 de metri pătraţi locuibili, un salon lung de 25 de metri, un garaj unde încap lejer 28 de maşini. Discreţia şi bunul-gust nu şi-au găsit locul între priorităţile fostului proprietar, omul de afaceri turc Hali Toprak, comentează AFP. Dar asta contează mai puţin pentru noii proprietari, majoritatea magnaţi provenind din ţările estice, pentru care a locui pe Bishops Avenue este un bun prilej de a-şi afişa bogăţia. Bătălia pentru miliardari de import „Cumpărătorii străini găsesc aici nenumărate avantaje: unul dintre cartierele cele mai moderne ale Londrei, la numai 15 minute de centru, între două golfuri şi un parc imens. Parcele generoase de teren. O politică de urbanism suficient de flexibilă pentru a permite nenumărate extravaganţe. Dacă cineva doreşte să combine avantajele unei case moderne sau cele ale uneia tradiţionale, alege Bishops Avenue“, spune Abrahamson despre strada unde au investit şi baronul presei britanice Richard Desmond sau familia regală saudită.

Însă acest paradis imobiliar, unde cel mai ieftin apartament costă aproape 3 milioane de euro, s-ar putea fisura dacă guvernul va aplica unul dintre cele mai controversate proiecte ale sale: revizuirea avantajosului statut fiscal de „rezident fără cetăţenie“. „Dacă guvernul va modifica regulile legate de statutul rezidentului, ar putea avea numai de pierdut, pentru că oraşe precum Geneva, Frankfurt sau Dubai abia aşteaptă să atragă miliardarii Planetei“, precizează agentul imobiliar.