Bugetul României, sub ochii vigilenți ai Bruxelles-ului

MOMENT ISTORIC. Bugetul României, la fel ca al celorlaltor 24 de semnatari ai Tratatului fiscal al UE, va fi strict monitorizat de Comisia Europeană.

România a devenit, în mod oficial, parte a Tratatului Fiscal al Uniunii Europene. Documentul a fost semnat ieri, la Bruxelles, de reprezentanţii a 25 de state membre. Din partea României, Tratatul a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu. Excepţie au făcut Marea Britanie, care încearcă să evite un supracontrol în domeniul financiar, şi Cehia. Ce avantaje aduce României Semnând acest document, statele au dat undă verde Comisiei Europene să le controleze finanţele publice într-o măsură mult mai mare decât până în prezent. Însă, în condiţiile în care "disciplina fiscală nu a fost niciodată un punct forte al României", Pactul Fiscal poate fi "un avantaj semnificativ", comentează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Pactul Fiscal va întări disciplina bugetară în statele membre, însă "nu va rezolva în întregime problemele uniunii monetare". O analiză realizată de Institutul Geo- POL arată că Tratatul va avea drept urmare "o Europă a austerităţii şi inegalităţii", contrar idealului UE, al unei Europe democratice şi prospere. În lipsa acestui pas, însă, vulnerabilitatea zonei euro ar spori, cu consecinţe economice grave. Specialiştii GeoPOL susţin că, din punct de vedere economic, România este obligată să renegocieze prevederile Tratatului, profitând că se află în afara zonei euro şi că, prin participarea sa, contribuie la depăşirea crizei. Marele risc este că, în actuala configuraţie, "Tratatul va accentua decalajele de dezvoltare existente între România şi statele din zona euro". În vigoare, cel târziu din 2013 Traian Băsescu a declarat, ieri, că documentul trebuie ratificat cât mai repede de România, în condiţiile în care este o chestiune vitală şi nu trebuie transformată într-un subiect de dezbatere fără forme sau fond. Tratatul fiscal va intra în vigoare la începutul anului viitor, după ce va fi ratificat de cele 12 state ale zonei euro semnatare, sau în prima zi a lunii următoare ratificării de către cele 12 state. TRATATUL FISCAL, PE ÎNŢELESUL TUTUROR

  • "Regula de aur" bugetară

Ţările se angajează să aibă bugete echilibrate sau pe plus, adică un deficit structural de maximum 0,5% din PIB. Ţările cu datoria sub 60% din PIB vor avea dreptul la un deficit structural de 1%.

  • Reguli automate de corecţie

Fiecare stat va trebui să prevadă "declanşarea automată unui mecanism de corecţie" în caz de derapaje de la "regula de aur", obligându-se să ia măsuri într-un anumit interval de timp.

  • Introducerea în Constituţie

"Regula de aur" va trebui introdusă în Constituţie, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru statele care elaborează o lege cu valoare juridică şi care garantează că nu vor exista mereu discuţii pe acest subiect.

  • Amenzi de la Curtea Europeană de Justiţie

Curtea Europeană de Justiţie va verifica aplicarea regulilor şi va putea fi sesizată de alte state şi să aplice în final o amendă de până la 0,1% din PIB-ul ţării care nu a respectat condiţiile. Sancţiuni automate pentru deficitele excesive Limita admisă pentru deficitele publice anuale rămâne la 3% din PIB, ca un derapaj temporar. O ţară care nu va respecta această regulă va fi mai uşor ţinta sancţiunilor cvasi-automate. STĂM BINE România îndeplineşte condiţiile impuse România se numără printre puţinele state membre ale UE care au adoptat de câţiva ani măsurile cerute prin Tratatul fiscal, a declarat Bogdan Drăgoi, ministrul de Finanţe. Potrivit acestuia, România şi-a redus deficitul bugetar de la circa 7% din PIB în 2009 la 4,4% din PIB anul trecut, ţinta pentru 2012 fiind de 1,9% din PIB. Afirmaţia lui Drăgoi este susţinută şi de consilierul de stat al premierului, Andreea Paul. Alături de deficit, ea mai aminteşte de creşterea veniturilor bugetare la maximul ultimilor ani.