Bugetul pentru anul viitor a fost aprobat de guvern şi e bazat pe o creştere de 1,5% . Analiştii spun că cifrele sunt "îndrăzneţe", iar promisiunile cu reducerea evaziunii fiscale sunt "vorbe goale".
Guvernul se bazează şi în cazul proiectului de buget pentru anul viitor pe tertipul folosit în ultimii ani: un buget optimist, corectat prin rectificări bugetare pe măsură ce autorităţile coboară cu picioarele pe pământ.
Atât anul trecut, cât şi acum doi ani, indicatorii macroeconomici descriau viitorul pe termen scurt în termeni roz. Bugetele adoptate pentru anii 2009 şi 2010 se bazau pe creştere economică, pe un deficit bugetar optimist şi pe mai puţini şomeri, în condiţiile în care România se adâncea tot mai mult în criză. Chiar din primele luni ale anilor, autorităţile s-au văzut nevoite să admită că lucrurile stau mai prost decât scrie pe hârtie.
Pentru a ţine situaţia sub control, guvernul nu făcea decât să vină cu măsuri pompieristice care aduc bani pe termen scurt, cum a fost cazul introducerii impozitului minim sau al devansării majorării accizelor la ţigarete.
Pe ce se bazează bugetul din 2011
Un scenariu asemănător ne paşte şi anul viitor, este de părere analistul economic Dragoş Cabat. Bugetul pentru anul viitor este construit pe o previziune de creştere economică de 1,5% şi pe un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Inflaţia medie pe baza căreia a fost construit bugetul pe 2011 este de 5,3%. La finele anului viitor, guvernul estimează un număr de 630.000 de şomeri, faţă de aştep tările pentru finele acestui an de 674.000 de şomeri. Iar rata şomajului ar urma să scadă de la 7,5% la sfârşitul lui 2010 până la 6,9% anul viitor, potrivit prognozelor oficiale.
"Estimările sunt optimiste. Creşterea economică se va situa probabil la 1,5%, însă există previziuni prea optimiste pentru inflaţie şi piaţa forţei de muncă", ne-a declarat Dragoş Cabat. Petru Dandea, vicepreşedinte al Cartel Alfa, a evidenţiat o inadvertenţă în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Potrivit lui Dandea, ultima rectificare bugetară a crescut veniturile din 2010 la 81,4 miliarde de lei, în timp ce în proiectul Legii bugetului pe 2011 veniturile sunt estimate la 80,81 miliarde de lei. Alte cifre care nasc controverse sunt creşterea încasărilor din TVA, de la 39 la 46 miliarde lei, şi din accize, de la 17,4 la 18,4 miliarde lei.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat luni, la finalul şedinţei de guvern, că această creştere va veni din reducerea evaziunii fiscale şi din alinierea accizelor pentru ţigarete la cerinţele europene. Dandea spune însă că evaziunea fiscală se reduce prin fapte nu prin vorbe.
Potrivit lui Dragoş Cabat, "cele mai simple soluţii sunt să umble la impozite, TVA şi accize". El comentează că reducerea la un an a perioade în care mamele pot primi indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost o decizie luată în grabă, fără a face nicio diferenţă între mamele cu venituri mari şi cele sărace. De altfel, această măsură va aduce la buget numai 465 milioane de lei.
Cum arată bugetul de stat pentru anul viitor