Bufonii corporatisti

O noua specie cultivata de marile firme: responsabilii cu umorul.

Dupa specialistul in resurse umane si psiholog, o noua specie isi face aparitia in companiile occidentale care se respecta: expertul in umor. Munca sa este sa se asigure ca angajatii sunt binedispusi si atmosfera este destinsa. Aparitia acestui nou specimen deriva din studiile potrivit carora oamenii care rad suficient sunt mai sanatosi, mai fericiti si mai productivi.

Evident ca angajatorii nu stau prea mult pe ganduri cand e vorba despre cresterea productivitatii, desi, dupa cum remarca ziarul britanic "The Guardian", a rade dupa cum dicteaza politica firmei nu pare deloc o idee stralucita.

Stalinismul si umorul de serviciu Initiativa a aparut in Statele Unite, tara unde exista o lunga traditie a angajatorului paternalist, care asteapta o loialitate profunda din partea salariatilor. Nu este insa sigur ca directorii care recurg la serviciile unor astfel de consultanti vor reusi sa transmita salariatilor un mesaj pozitiv, crede Christie Davies, profesor de sociologie la Universitatea din Reading.

In opinia sa, angajatorii care incearca sa implementeze "umorul de birou" pot parea nedemocratici, chiar stalinisti. "Cercetari efectuate in fostele tari comuniste au scos la iveala faptul ca exista un umor oficial, la locul de munca, si unul neoficial", spune Davies. "Liderii de partid aveau un stil de umor in care predomina ideea de a rade si de a da vina pe oamenii de la baza ierarhiei.

In acelasi timp, oamenii de la baza aveau glume pe seama celor din varf". "De regula, glumele de birou sunt subversive, iar forta lor sta tocmai in aceea ca se transmit intre oameni cu acelasi statut, care au incredere unii in ceilalti", adauga Davies. "Procedez cu multa delicatete", spune Jack Milner, un actor de comedie specializat in consultanta de umor pentru firme.

"Daca te duci acolo si le zici tuturor sa inceapa sa sara in sus fara motiv, nu obtii niciun rezultat. Trebuie sa-i antrenezi pe toti in programul conceput si sa te asiguri ca le place ideea", explica actorul, care a condus astfel de sesiuni pentru angajatii de la Channel 4 sau Citibank.

RASU' - PLANSU'

Rasul te include in grup Altii atrag atentia ca umorul poate fi constructiv, dar si distructiv. "Umorul te face sa te simti inclus in grup - cu conditia sa nu fii tu tinta glumelor", avertizeaza psihologul Angela Carter. In opinia Christie Davies, moda consultantului in umor are slabe sanse sa prinda in Marea Britanie si in Europa, in general.

"Avem o alta cultura aici - in SUA e mai usor sa-i faci pe oameni sa creada in prostii din astea corporatiste", conchide Davies. In cel mai bun caz, aparitia specialistilor in ras ar da nastere unei noi categorii de bancuri, strict pentru uzul angajatilor de rand.