Buda: Uninominalul USL va crește numărul parlamentarilor. Iordache recunoaște: Ar putea apărea 10 mandate în plus. Vezi motivele!

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Daniel Buda susţine că prin forma legii votului uninominal, se va ajunge la mărirea numărului de parlamentari. El a a făcut referire la concesia făcută minorităţilor naţionale, inclusive UDMR, de a avea un parlamentar acolo unde ponderea lor este de minim 7% din populaţia unui judeţ. La rândul său, social-democratul Florin Iodache a recunoscut că prin acest amendament numărul parlamentarilor ar putea creşte cu încă 10.

“PDL a votat practic împotriva acestui proiect de lege deoarece nu respectă voinţa cetăţenilor exprimată la referendum şi anume acela de a reduce numărul de parlamentari de la peste 470, câţi sunt astăzi, la 300. Mai mult, prin acest proiect de lege s-a crescut numărul de parlamentari. Putem fi de acord că este nevoie practic de o reprezentare a minorităţii, dar acest lucru trebuie să se facă în interiorul numărului de parlamentari de 300 şi nicidecum să creşti numărul de parlamentari actual. Practic, acest procedeu de a asigura o reprezentare a minorităţilor naţionale dintr-o anumită arie geografică, Harghita sau Covasna, sau alte judeţe se putea face în numărul de 300 de parlamentari", a criticat preşedintele Comisiei juridice formula de lege electorală propusă de USL şi adoptată de deputaţii jurişti.

Daniel Buda a explicat că prin amendamentele depuse de deputaţii PSD şi PNL, care critică actualul sistem de lege “o lege pe care tot domniile lor au adoptat-o" , se va ajunge la creşterea numărului de parlamentari.

“Acolo unde minorităţile naţionale au 7% şi nu obţin niciun mandat au posibilitatea, practic, prin această lege, să obţină un mandat de parlamentar. (...) Luând exemplul Clujului, unde avem 14 parlamentari, dacă niciun colegiu nu este câştigat de o minoritate care are minim 7% în acel judeţ, atunci i se atribuie automat un mandat de deputat. Ori, prin acest lucru, nu faci decât să încarci numărul actual al parlamentarilor şi riscăm să avem un Parlament nu cu 472 de parlamentari câţi avem astăzi, ci cu 600 de parlamentari sau poate să fie orice număr", a mai declarat Buda.

Deputatul PDL a mai declarat că parlamentarii PSD şi PNL au invocat în susţinerea proiectului de lege privind uninominalul alte sisteme, dând exemplu Marea Britanie, dar “uită să spună că în Marea Britanie electoratul are la îndemână sancţiunea revocării mandatului parlamentarului ales, aşa cum prevede proiectul de lege, dintr-un singur tur".

Întrebat dacă democrat-liberalii au în plan să sesizeze Curtea Constituţională pe acest proiect de lege, preşedintele Comisiei juridice a spus că în opinia lui, aşa cum a ieşit legea din comisie, “cred că PDL va lua în calcul la modul serios un atac la Curtea Constituţională, dar această chestiune va fi decisă de conducerea partidului". Vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a admis că prin adoptarea amendamentului privind reprezentativitatea minorităţilor la legea privind votul uninominal este posibil să apară cel mult 10 mandate de deputat în plus faţă de câte sunt acum. "Cei care au reprezentativitate peste 7% într-un judeţ primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita şi în Covasna sunt patru deputaţi. Dacă toţi cei patru care câştigă mandate sunt maghiari, automat, pe lângă cei patru, românii vor primi un mandat de deputat. În Braşov sau în Cluj, unde maghiarii au peste 7%, dacă ei nu câştigă un mandat în aceste judeţe vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal şi credem că este oportun şi în Braşov, Cluj sau alte judeţe populaţia etnică să aibă un deputat", a spus Iordache.

El a mai declarat că, in extremis, există 7, 8, 10 mandate care ar apărea în plus faţă de cele care sunt acum prin acest amendament.