Bucureştiul şi Ilfovul nu vor fonduri europene

Regiunea Bucureşti-Ilfov riscă să piardă fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Regional (Regio) din cauza numă rului foarte mic de proiecte depuse de autorităţile locale, a avertizat la finele anului trecut directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula.

Autorităţile locale din Bucureşti şi Ilfov pot obţine bani pentru proiecte de anvergură, precum reabilitarea infrastructurii urbane, refacerea clădirilor şi a monumentelor istorice, reabilitarea străzilor şi a şoselelor, modernizarea serviciilor de sănătate, dotarea serviciilor de intervenţii în situaţii de urgenţă, dezvoltarea turismului.

Comparativ cu alte regiuni din România, Bucureştiul se află însă pe ultimul loc, până în prezent fiind în fază de precontractare doar 45 de proiecte de mică anvergură, pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, şi alte şase pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport. În 2010, programul Regio va intra într-o evaluare intermediară, iar în cazul în care proiectele vor fi puţine, o parte din cele 393 de milioane de euro alocate regiunii Bucureşti- Ilfov ar putea fi realocate altor regiuni din ţară.

„Suntem îngrijoraţi, dar să sperăm că primăriile se vor pune pe treabă şi vor veni cu proiecte“, spune directorul ADRBI. Lipsa cererilor de finanţare poate fi pusă, în opinia sa, pe seama alegerilor şi a schimbărilor intervenite la nivelul administraţiilor locale, dar şi pe numărul mic de angajaţi din primăriile ilfovene şi lipsa lor de experienţă în realizarea documentaţ iei. Mai mult, la sesiunile de informare organizate de ADRBI participă foarte puţini reprezentanţi ai autorităţilor locale, în ciuda invitaţiilor repetate trimise acestora. Sectoarele 2 şi 6 salvează statistica

„O problemă majoră în Bucureşti e şi identificarea proprietăţii, din cauza revendicărilor apărute chiar şi după intabularea terenurilor şi a clădirilor“, explică Dan Nicula. Oficialul spune însă că a primit deja semnale pozitive din partea primăriilor de sector, în special în sectoarele 2 şi 6, unde vor fi cereri de finanţare pentru masterplanul din zona Baicului, respectiv pentru proiecte de infrastructură în Drumul Taberei şi Militari. În plus, Primă ria Capitalei şi Consiliul Judeţean Ilfov vor înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară prin care vor derula un proiect de dotare a centrelor pentru situaţii de urgenţă cu Salvări, maşini de descarcerare şi autospeciale de intervenţie rapidă, în valoare totală de 9 milioane de euro.